tablecloth-basil
Kalkun med eplesaus og selleripuré
(33)

Kalkun med eplesaus og selleripuré

  • Utførelse

    Middels
  • Tid

Helstekt kalkun er skikkelig festmat som ofte serveres på nyttårsaften eller til julemiddag.

Tablecloth

Ingredienser

Antall porsjoner

Kalkun:

1 stkkalkun
2 sssmeltet TINE Meierismør
½ stksitron, saften av
3 tssalt, ca
2 tspepper, ca
1 stksitron i skiver

Eplesaus:

6 dlSunniva Original Eplejuice
5 dlTINE Kremfløte
150 gTINE Meierismør i terninger
2 ssCalvados
2 tssitronsaft
½ tssalt
¼ tspepper

Selleripuré:

1 stkstor sellerirot
2 stkpersillerøtter
4 stkpoteter
2 dlTINE Crème Fraîche Original eller lett
1 stkgrønnsakbuljongterning
1 tssalt
½ tspepper
1 bunthakket persille

Bønner med pinjekjernesmør:

600 gbrekkbønner
100 gTINE Meierismør
4 sshakket pinjekjerner

Pynt:

2 stkgranatepler delt i båter
2 stkstjernefrukt delt i skiver
2 stksharonfrukt delt i fire
100 grøde druer
Basil1Basil2

Slik gjør du det

    1. Frossen kalkun trenger lang tinetid. Legg den på et kjølig sted og la den tine i 2–3 døgn.
    2. Legg vingebena under kalkunen og bind sammen lårene med en hyssing. Legg kalkunen i en langpanne. Smelt smør og pensle dette og sitronsaft over kalkunen. Strø på salt og pepper. Legg på sitronskiver. Bruk en stekepose dersom du ønsker det.
    1. Stek kalkunen ved 150 °C i ca. 3 timer, til steketermometeret som følger med kalkunen spretter ut. Pensle med litt smør under steketiden, og legg gjerne på folie mot slutten av steketiden for å unngå at kalkunen blir tørr. Pass på at det er vann i langpannen hele steketiden.
    2. Pakk kalkunen inn i folie og la den hvile i ca. 20 minutter før du skjærer den opp.
      blue heart
      Tips!

      Skjær filetene løse på hver side av ryggbenet med en skarp kniv. Følg beinet med kniven så du får store, fine fileter. Del dem i skiver og legg tilbake skroget på fatet ved servering. Ved annen gangs servering løsner du lårene og tar av kjøttet så helt som mulig.

    1. Hell eplejuice i en kjele og la den koke inn til det bare gjenstår noen spiseskjeer, som en tykk sirup. Tilsett fløte og kok opp. Like før servering pisker du smør inn i sausen. Smak til med litt calvados, sitronsaft, salt og pepper. Bruk gjerne litt av kalkunkraften i sausen også.
    1. Vask og skrell sellerirot, persillerot og potet og del dem i mindre biter. Kok møre i vann. Sil av vannet. Mos med en stavmikser sammen med crème fraîche og buljongterning til en glatt puré. Smak til med salt og pepper.
    1. Kok opp vann i en kjele. Legg i bønner og kok i et par minutter. Smelt smør i en panne. Legg i pinjekjerner og stek til de er gylne. Legg bønnene på fat og hell pinjekjerner over.
    1. Del granateple, stjernefrukt, sharonfrukt og druer i biter og legg på fatet rett før kalkunen skal serveres.
blue heart
Tips!

Beregn ca. 500 g per porsjon når du kjøper en hel kalkun. Steketiden er ca. 30 minutter per kilo kalkun.

Comments

Kommentarer

Tableclothblue heartpayoff