
Kalkun med eplesaus og selleripuré
Middels•180 min min
Ingredienser
Antall porsjoner
Kalkun:
-
1 stkkalkun
-
2 sssmeltet TINE® Meierismør
-
½ stksitron , saften av
-
3 tssalt , ca
-
2 tspepper , ca
-
1 stksitron i skiver
Eplesaus:
-
6 dl
-
5 dl
-
150 gTINE® Meierismør i terninger
-
2 ssCalvados
-
2 tssitronsaft
-
½ tssalt
-
¼ tspepper
Selleripuré:
-
1 stkstor sellerirot
-
2 stkpersillerøtter
-
4 stkpoteter
-
2 dlTINE® Crème Fraîche Original eller lett
-
1 stkgrønnsaksbuljongterning
-
1 tssalt
-
½ tspepper
-
1 bunthakket persille
Bønner med pinjekjernesmør:
-
600 gbrekkbønner
-
100 g
-
4 sshakket pinjekjerner
Pynt:
-
2 stkgranatepler delt i båter
-
2 stkstjernefrukt delt i skiver
-
2 stksharonfrukt delt i fire
-
100 grøde druer
Slik gjør du det
-
1
Frossen kalkun trenger lang tinetid. Legg den på et kjølig sted og la den tine i 2–3 døgn.
-
2
Legg vingebena under kalkunen og bind sammen lårene med en hyssing. Legg kalkunen i en langpanne. Smelt smør og pensle dette og sitronsaft over kalkunen. Strø på salt og pepper. Legg på sitronskiver. Bruk en stekepose dersom du ønsker det.
Steking av kalkun:
-
3
Stek kalkunen ved 150 °C i ca. 3 timer, til steketermometeret som følger med kalkunen spretter ut. Pensle med litt smør under steketiden, og legg gjerne på folie mot slutten av steketiden for å unngå at kalkunen blir tørr. Pass på at det er vann i langpannen hele steketiden.
-
4
Pakk kalkunen inn i folie og la den hvile i ca. 20 minutter før du skjærer den opp.
Tips
Skjær filetene løse på hver side av ryggbenet med en skarp kniv. Følg beinet med kniven så du får store, fine fileter. Del dem i skiver og legg tilbake skroget på fatet ved servering. Ved annen gangs servering løsner du lårene og tar av kjøttet så helt som mulig.
Eplesaus:
-
5
Hell eplejuice i en kjele og la den koke inn til det bare gjenstår noen spiseskjeer, som en tykk sirup. Tilsett fløte og kok opp. Like før servering pisker du smør inn i sausen. Smak til med litt calvados, sitronsaft, salt og pepper. Bruk gjerne litt av kalkunkraften i sausen også.
Selleripuré:
-
6
Vask og skrell sellerirot, persillerot og potet og del dem i mindre biter. Kok møre i vann. Sil av vannet. Mos med en stavmikser sammen med crème fraîche og buljongterning til en glatt puré. Smak til med salt og pepper.
Bønner med pinjekjernesmør:
-
7
Kok opp vann i en kjele. Legg i bønner og kok i et par minutter. Smelt smør i en panne. Legg i pinjekjerner og stek til de er gylne. Legg bønnene på fat og hell pinjekjerner over.
pynt:
-
8
Del granateple, stjernefrukt, sharonfrukt og druer i biter og legg på fatet rett før kalkunen skal serveres.