Oppskrift på kalkun med eplesaus og selleripuré
0

Kalkun med eplesaus og selleripuré

(32)
  • Utførelse

    Middels
  • Tid

Helstekt kalkun er skikkelig festmat som ofte serveres på nyttårsaften eller til julemiddag.

Antall porsjoner

Ingredienser

Kalkun:

1 stkkalkun
2 sssmeltet TINE Meierismør
½ stksitroner, saften av
3 tssalt, ca
2 tspepper, ca
1 stksitron i skiver

Eplesaus:

6 dlSunniva Original Eplejuice
5 dlTINE Kremfløte
150 gTINE Meierismør i terninger
2 ssCalvados
2 tssitronsaft
½ tssalt
¼ tspepper

Selleripuré:

1 stkstor sellerirot
2 stkpersillerøtter
4 stkpoteter
2 dlTINE Crème Fraîche Original eller lett
1 stkgrønnsakbuljongterning
1 tssalt
½ tspepper
1 bunthakket persille

Bønner med pinjekjernesmør:

600 gbrekkbønner
100 gTINE Meierismør
4 sshakket pinjekjerner

Pynt:

2 stkgranatepler delt i båter
2 stkstjernefrukt delt i skiver
2 stksharonfrukt delt i fire
100 grøde druer

Slik gjør du det

  • Forberedelse:

    1. Frossen kalkun trenger lang tinetid. Legg den på et kjølig sted og la den tine i 2–3 døgn.
    2. Legg vingebena under kalkunen og bind sammen lårene med en hyssing. Legg kalkunen i en langpanne. Smelt smør og pensle dette og sitronsaft over kalkunen. Strø på salt og pepper. Legg på sitronskiver. Bruk en stekepose dersom du ønsker det.
  • Steking av kalkun:

    1. Stek kalkunen ved 150 °C i ca. 3 timer, til steketermometeret som følger med kalkunen spretter ut. Pensle med litt smør under steketiden, og legg gjerne på folie mot slutten av steketiden for å unngå at kalkunen blir tørr. Pass på at det er vann i langpannen hele steketiden.
    2. Pakk kalkunen inn i folie og la den hvile i ca. 20 minutter før du skjærer den opp.

      Tips:

      Skjær filetene løse på hver side av ryggbenet med en skarp kniv. Følg beinet med kniven så du får store, fine fileter. Del dem i skiver og legg tilbake skroget på fatet ved servering. Ved annen gangs servering løsner du lårene og tar av kjøttet så helt som mulig.

  • Eplesaus:

    1. Hell eplejuice i en kjele og la den koke inn til det bare gjenstår noen spiseskjeer, som en tykk sirup. Tilsett fløte og kok opp. Like før servering pisker du smør inn i sausen. Smak til med litt calvados, sitronsaft, salt og pepper. Bruk gjerne litt av kalkunkraften i sausen også.
  • Selleripuré:

    1. Vask og skrell sellerirot, persillerot og potet og del dem i mindre biter. Kok møre i vann. Sil av vannet. Mos med en stavmikser sammen med crème fraîche og buljongterning til en glatt puré. Smak til med salt og pepper.
  • Bønner med pinjekjernesmør:

    1. Kok opp vann i en kjele. Legg i bønner og kok i et par minutter. Smelt smør i en panne. Legg i pinjekjerner og stek til de er gylne. Legg bønnene på fat og hell pinjekjerner over.
  • pynt:

    1. Del granateple, stjernefrukt, sharonfrukt og druer i biter og legg på fatet rett før kalkunen skal serveres.

Tips:

Beregn ca. 500 g per porsjon når du kjøper en hel kalkun. Steketiden er ca. 30 minutter per kilo kalkun.

Kommentarer