Helstekt kylling med pisket kryddersmør
Enkel•120 min min
Ingredienser
Antall porsjoner
-
1 stkkylling (gjerne Lerstang kylling)
-
2 dlsolsikkeolje
-
4 sshakket frisk timian
-
4 sshakket frisk rosmarin
Saltlake
-
2 lvann
-
200 gsalt
Kryddersmør
-
200 g
-
1 tssherryeddik
-
1 sshakket estragon
-
1 sshakket persillerot
-
1 sshakket gressløk
-
½ tsflaksalt
-
¼ tsnykvernet pepper
Ovnsbakte rotgrønnsaker
-
12 stkdelikatesseløk eller annen småløk
-
1 stksellerirot
-
2 kvisterfrisk rosmarin
-
2 kvisterfrisk timian
-
½ tssalt
-
¼ tspepper
Potetkrem
-
600 gmandelpoteter
-
100 g
-
2 dl
-
50 gsort trøfler (kan sløyfes)
Slik gjør du det
-
1
Bland vann og salt til en saltlake. Legg kyllingen i laken i 25 minutter. Dette for å vaske vekk blod og annet fra kyllingen, samtidig som det hjelper på å få skinnet sprøere.
-
2
Gni kyllingen inn med urter, olje, salt og pepper.
-
3
Stek kylling på 180 °C i en time. Skru så opp grillelement til 245 °C og stek videre ca. en halv time, eller til steketermometeret viser 68 °C om du bruker det. La kyllingen hvile i 10-15 minutter før servering.
-
4
Rens og del løk og sellerirot i jevnstore biter. Småløk kan du bruke hele. Bak løk og sellerirot i ovn på 200 °C i 25 minutter. Med olje, salt, pepper og urter. Grønnsakene kan gjerne serveres i en liten skål ved siden av.
Urtesmør
-
5
Pisk romtemperert smør til et luftig hvitt smør i en kjøkkenmaskin. Pisk inn sherryeddik, estragon, persille, gressløk, og smak til med salt og pepper.
Potetkrem
-
6
Kok poteter møre i ca.15-20 minutter. Forsiktig! Mandelpoteter tåler ikke alt for røff koking. Siles så og dampes tørre.
-
7
Kok opp fløte. Press poteten gjennom en sil sammen med kaldt smør. Etter det vender du den varme fløten inn med en slikkepott til en luftig krem. Tilsett trøffel, salt og hvit pepper. Serveres rykende varm. Legg først ca. 1 spiseskje urtesmør i midten av hver tallerken når du skal anrette denne retten. Så en god porsjon potetkrem etterfulgt av kylling og ovnsbakte grønnsaker. Topp det hele med de urtene du har for hånden.