
Pinnekjøtt med kålrabistappe
Middels•120 min min
De fleste har sine faste tradisjoner til jul, og pinnekjøtt med kålrotstappe er en julemiddag man ikke kommer utenom.
Ingredienser
Antall porsjoner
Pinnekjøtt:
-
1 ⅖ kgpinnekjøtt
Potet:
-
600 ggode poteter (ca.)
Kålrotstappe:
-
1 kgkålrot
-
1 lvann
-
2 tssalt
-
⅖ tsnykvernet pepper
-
3 ss
Slik gjør du det
-
1
Vann ut pinnekjøttet i ca. 30 timer i rikelig med kaldt vann.
-
2
Legg avbarkede bjørkepinner som rist i bunnen av kjelen. Eller bruk en rist. Hell på vann så det står opp til underkanten av risten eller de øverste bjørkepinnene. Legg kjøttet oppå, og legg på et tett lokk. Kok opp ved god varme, og dampkok kjøttet ved ganske god varme i 2–3 timer.
-
3
Pass på å fylle på med vann i kjelen så det ikke koker tørt. Hell aldri vann direkte på kjøttet, men hell langs siden av kjelen. Kjøttet er ferdig når det lett løsner fra benet.
potet:
-
4
Vask potet godt og kok møre, i 20–30 minutter.
kålrotstappe:
-
5
Del kålrot i skiver og skrell dem. Kok skivene møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og mos kålroten. Smak til med salt, pepper og smør.