Pinnekjøtt

Pinnekjøtt med kålrabistappe

Kommentarer 30
  • Middels
  • 120 min
De fleste har sine faste tradisjoner til jul, og pinnekjøtt med kålrotstappe er en julemiddag man ikke kommer utenom.

Antall porsjoner

Ingredienser

Pinnekjøtt:

1 ⅖ kg pinnekjøtt

Potet:

600 g gode poteter (ca.)

Kålrotstappe:

1 kg kålrot
1 l vann
2 ts salt
⅖ ts nykvernet pepper
3 ss TINE Meierismør

Slik gjør du det

    1. Vann ut pinnekjøttet i ca. 30 timer i rikelig med kaldt vann.
    2. Legg avbarkede bjørkepinner som rist i bunnen av kjelen. Eller bruk en rist. Hell på vann så det står opp til underkanten av risten eller de øverste bjørkepinnene. Legg kjøttet oppå, og legg på et tett lokk. Kok opp ved god varme, og dampkok kjøttet ved ganske god varme i 2–3 timer.
    3. Pass på å fylle på med vann i kjelen så det ikke koker tørt. Hell aldri vann direkte på kjøttet, men hell langs siden av kjelen. Kjøttet er ferdig når det lett løsner fra benet.
  1. potet:

    1. Vask potet godt og kok møre, i 20–30 minutter.
  2. kålrotstappe:

    1. Del kålrot i skiver og skrell dem. Kok skivene møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og mos kålroten. Smak til med salt, pepper og smør.
Tips!

Beregn 350 gram pinnekjøtt per person. Pinner får du kjøpt i de fleste matbutikker i tiden opp mot jul.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Vidar (75)

    12 måneder siden
    Hei. Ang. Vannmengde. Synes alltid kjøttet vesker noe helt frenetisk når jeg damper så de blir viktigere å helle av veske mer enn å passe på at det ikke koker tørt. Ellers står vesken halveis opp i gryta etter en times tid. Skal det være slik eller er det butikkribba som er for dårlig. Vurderer eget saltet ribbe neste år. Dvs lakesaltet og ikke tørrsaltet.

    Kommenter  (0)

    • Kathrin, kundekonsulent

      12 måneder siden
      Hei Vidar! Vi kjenner ikke til at kjøttet skal væske så mye som du beskriver. Mener du at det bobler slik at det omtrent koker over? i så fall er varmen for høy. Det har i og for seg ikke så mye å si om det blir mye væske i kjelen, mange velger også å koke pinnekjøttet. Spennende å prøve å salte kjøttet selv neste år da, det blir nok bra :)

      Kommenter  (0)


  • Ola

    2 år siden
    Pinnekjøtt smaker er ikke noe godt synes jeg! hilsen ola, 95år

    Kommenter  (3)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Ola, Smaken er forskjellig fra person til person. Hva med ribbe istedenfor? God fornøyelse :)

      Kommenter  (0)


  • Kari

    2 år siden
    Helt enig, fungerte kjempe bra som pizza

    Kommenter  (8)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Kari, Vet ikke helt om pinnekjøtt og kålrabistappe egner seg som pizza :) En ny vri om ikke annet.. God matlaging!

      Kommenter  (4)


  • Kris

    2 år siden
    Dette er den beste oppskriften jeg har sett på pizza

    Kommenter  (7)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Kris, Så hyggelig at den falt i smak :) Jeg er enig med deg at dette er den beste pizza-oppskriften. God matlaging videre!

      Kommenter  (1)

    • Finn

      2 år siden
      Beste pizzaen jeg har smakt!

      Kommenter  (1)

      • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

        2 år siden
        Hei Kris og Finn, Ha en god jul med eller uten pinnekjøttpizza :)

        Kommenter  (0)


  • IHR

    2 år siden
    Syns det var veldig lenge å vanne ut kjøttet i 30 timer. Kan det ikke bli litt smakløst da?

    Kommenter  (3)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei IHR, Pinnekjøtt anbefales å vannes ut hvertfall i 12 timer og gjerne mer, men det er en smakssak om hvor salt man ønsker kjøttet :) Jeg ville anbefalt 15 timer vanning. Lykke til og god jul!

      Kommenter  (2)


  • Arnfinn

    2 år siden
    hei hva er det dere sier?? kan da vell ikke koke mandelpotetene sammen med pinnekjøtet i 4. timer??

    Kommenter  (1)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Arnfinn, Nei, jeg anbefaler deg ikek å koke potetene så lenge, da vil du få potetsuppe :) Her kommer tipset om potet: 4. Vask potet godt og kok møre, i 20–30 minutter. Lykke til!

      Kommenter  (0)


  • Hildegunn Thise

    3 år siden
    Er mandelpotetene med i alle fire timene, og har du vann som nesten dekker dem?

    Kommenter  (0)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Hildegunn, Det stemmer det. Mandelpotetene må være med alle fire timene og vannet skal akkurat dekke potetene :)

      Kommenter  (1)


  • Roy Hongset

    3 år siden
    Jeg bruker å ha mandelpotet (ikke skrell dem først) i bunnen av kjelen istedenfor rist eller bjørkepinner. da får jeg god og salt potet, samt at jeg sparer en kjele og tid :-) jeg damper pinnekjøttet i ca 4 timer. :-) Gleder meg !!

    Kommenter  (18)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Roy, Jeg forsøkte dette for første gang på juleaften selv, og er meget fornøyd med resultatet :) Takk for godt tips og hyggelig tilbakemelding :)

      Kommenter  (0)


  • Jan Erik

    3 år siden
    Hei. Dere sier 350 g utvannet kjøtt. HVor mye er det når man kjøper det tørrede i butikken?

    Kommenter  (13)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Jan Erik, Det varierer litt fra produsent til produsent hvor mye vann pinnekjøttet tar til seg, så les gjerne anbefalingen på pakken eller snakk med de du kjøper pinnekjøttet av. Lykke til :)

      Kommenter  (10)


  • Camilla

    3 år siden
    Hei jeg går på kokke linjen og vi skal ha julebord. Det er buffet og det skal være til ca 40 stk og jeg har fått oppgave og finne ut hvor mye pinnekjøtt og kålrotstappe jeg skal lage. Håper jeg får et klokt svar på hvor mye pinne kjøtt vi må kjøpe inn til 40 mennesker. Tenkte ca 7kg kålrot. Er takknemlig for svar som gjør meg litt klokere. Det sies at det skal være ca 400 g per person men er det før eller etter utvanning og trekking. Viss det er ca 400 g før utvanning så trenger jeg 16 kg pinnekjøtt og det synes jeg høres så mye ut og er usikker siden det er buffet. Men er det riktig med 26 kg eller

    Kommenter  (25)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Camilla, Du kan trykke på plusstegnet på toppen av oppskriften, helt til du får oppskriften til 40 porsjoner :) Vi har tatt høyde for 350 gram ferdig utvannet pinnekjøtt, per person men siden dere skal ha buffet så bør dere kanskje legge på 100 gram til per person, slik at det blir 450 gram per person. 7 kilo kålrot er nok litt lite, og ville nok laget av 10 kilo. Lykke til :)

      Kommenter  (1)

      • Jørg, litt datanerd :D

        3 år siden
        Ellers så kan du også skrive inn 40 i feltet, og så klikker hvor som helst ellers på skjermen. Går litt raskere enn å klikke 36ggr på + tegnet :)

        Kommenter  (0)

        • Øyvind , stolt kokk og baker,

          3 år siden
          Hei, Godt poeng! Takk for innspill :)

          Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat