Mørk viltgryte

Mørk viltgryte

Kommentarer 12
  • Enkel
  • 110 min
Viltgryte er alltid en suksess. Denne er fransk-inspirert og utrolig god. Kraftig på smak og perfekt med godt brød ved siden av.

Antall porsjoner

Ingredienser

1 kg viltkjøtt med bein
1 stk laurbærblad
2 kvister timian
5 dl hvitvin
1 ts salt
½ ts pepper
100 g TINE Meierismør til steking
2 stk hvitløksfedd
8 stk sjalottløk
2 stk gulrøtter
¼ stk sellerirot
1 stk persillerot
3 dl viltkraft
6 skiver tykt bacon
10 stk aromasjampinjonger

Til servering

8 stk brødskiver
4 ss TINE Meierismør

Slik gjør du det

    1. Del kjøtt i biter og ha i en form med laurbærblad og timian. Hell over hvitvin, dekk til og la marinere minst 1 time, gjerne over natten i kjøleskapet.
    2. Sett ovnen på 180 °C. Fisk kjøttet opp med en hullsleiv og krydre med salt og pepper. Spar på vinen. Brun kjøttet i en panne med smør og ha over i en gryte, gjerne i jern, som tåler å stå i ovnen.
    3. Finhakk hvitløk og skrell og del sjalottløk i to. Skrell og del gulrot, sellerirot og persillerot i biter. Brun grønnsakene i pannen med mer smør og ha over i gryten med kjøttet.
    4. Hell vinen i pannen og kok ut ved å skrape løs alt som har festet seg i bunnen av pannen med en tresleiv. Hell over i gryten og tilsett kraft. Sett kjelen i ovnen med lokk og la koke i ca. 1 time eller til kjøttet er mørt.
    5. Del bacon i biter og sopp i to. Fres sprø og gylne i en varm panne med smør. Vend inn i gryten før servering. Server med godt brød og smør.
      Tips!

      Det er også veldig godt med potetmos til denne retten.

Tips!

Her kan du bruke kjøtt fra for eksempel reinsdyr, hjort, rådyr eller elg.

Kommentar

Kommentarer

  • Britt

    11 måneder siden
    hva kan jeg erstatte vinen med?

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      11 måneder siden
      Du kan erstatte vinen med kraft, Britt :) Lykke til og god matlaging!

      Kommenter  (0)

      • Britt

        11 måneder siden
        Bare viltkraft 8 dl da til 4 porsjoner. Ikke noe eplemost eler noe?

        Kommenter  (0)

        • Annicken , Kokk og kundekonsulent

          11 måneder siden
          Hei igjen,

          Du kan kun bruke kraft eller ha i eplemost etter eget ønske om du ønsker det :) Prøv deg frem, det lir sikkert veldig godt. Lykke til!

          Kommenter  (0)


  • Hilde

    2 år siden
    Kan gryten lages med stor kjele på komfyr istedet for i stekeovn, og med like godt resultat? Jeg skal lage til 18 personer og har ikke stor nok gryte.

    Kommenter  (2)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Hilde, Det skal gå helt fint :) Gi oss gjerne en tilbakemelding på resultatet. God middag!

      Kommenter  (0)


  • Marianne Austad Johansen

    2 år siden
    Det står at det skal være viltkjøtt med bein. Skal kjøtt med bein oppi gryta eller skal beina fjernes først? Det går vel kanskje greit å bruke kjøtt uten bein også? Hvilken del av dyret anbefales det at kjøttet kommer fra? Har veldig lyst til å prøve denne viltgryta! Høres nydelig ut!

    Kommenter  (34)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Marianne, ja, man beholder bena på kjøttet fordi det gir god smak til kraften når du bruner og det går helt fint å bruke kjøtt uten ben. Jeg anbefaler deg og bruke kjøtt fra en del av dyret som tåler å koke lenge, for eksempel bog. Spør gjerne i ferskvaren i din butikk om du er i tvil :) Lykke til.

      Kommenter  (1)


  • Kristine Roald

    3 år siden
    Krise!! De har ikke fersk timian på min lokale butikk- trenger den NÅ! Hva kan jeg bruke i stedet? Kommer det til å ødelegge gryten?

    Kommenter  (1)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig ansvarlig

      3 år siden
      Hei Kristine, Gryta blir veldig god uten timian også, ikke noe problem. For mer smak kan du eventuelt ha i 1 ts tørket timian eller oregano, eller 2 kvister frisk oregano :) God jul!

      Kommenter  (0)

      • Thorill

        11 måneder siden
        Leirgryte?

        Kommenter  (0)

        • Annicken , Kokk og kundekonsulent

          11 måneder siden
          Hei Thorill,

          Hva kan vi hjelpe deg med angående leirgryte?

          Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat