Lammestek med fløtegratinerte poteter

Lammestek med fløtegratinerte poteter

10
408
Middels120 min
Lam og fløtegratinerte poteter går hånd i hånd. Her har vi fylt den saftige lammesteken med hvitløk og rosmarin.

Ingredienser

Antall porsjoner

lammestek

  • 1 ½ kg
    benfri lammestek
  • 1 ts
    salt (ca)
  • ½ ts
    pepper (ca)
  • 2 stk
    hvitløksfedd
  • 2 kvister
    rosmarin
  • 1 stk
    rødløk i skiver
  • 3 stk
    gulrøtter i biter
  • ½ stk
    sellerirot
  • ¼ stk
    kålrot
  • 8 dl
    vann
  • 1 terning
    kjøttbuljong

Fløtegratinerte poteter

Rødvinsaus

Maizenablanding

  • 2 ts
    maizena
  • ½ dl
    vann

Slik gjør du det

  1. 1

    Sett stekeovnen på 125 °C.

Lammestek

  1. 2

    Gni lammesteken inn med salt og pepper. Hakk hvitløkfedd og rosmarin og fyll kjøttet før det surres. Stikk et steketermometer midt i kjøttet.

    Tips

    Har du allerede en surret stek, kan du skjær små snitt i kjøttet med en skarp kniv og fyll med hvitløk og rosmarin.

  2. 3

    Skjær løk i båter og gulrot, sellerirot og kålrot i biter. Fordel utover en langpanne, hell på buljong og legg lammesteken på toppen. Stek i ovnen i 1,5 - 2 timer eller til steketermometeret viser 67 - 70 °C.

    Tips

    La steken hvile i 15 - 30 minutter før den skjæres opp.

Fløtegratinerte poteter:

  1. 4

    Sett ovnen på 220 °C. Skrell potet og skjær i tynne skiver. Hakk løk og purre og kok med potetskiver, fløte og melk til potetene er møre, ca. 10 minutter. Tilsett salt, pepper og revet muskattnøtt. Ha over i en ildfast form og dryss over ost.

  2. 5

    Gratiner potetene midt i ovnen til osten er smeltet og gyllen, 15 - 20 minutter.

Rødvinssaus

  1. 6

    Lag saus ved å frese finhakket sjalottløk i smør til blank. Tilsett rødvin, kraft, brunt sukker og laurbærblad. La småkoke uten lokk til sausen er redusert til halv mengde.

  2. 7

    Sil over i en annen gryte og tilsett crème fraîche. Smak til med salt, pepper, soyasaus og eventuelt litt sukker.

    Tips

    Ønsker du en tykkere saus, kan du spe med litt Maizena rørt ut i kaldt vann.

Tips

Du bør alltid bruke et steketermometer når du tilbereder kjøtt. Da får du steken akkurat slik du ønsker deg. Lammekjøtt er medium når kjernetemperaturen er 67-70 °C og gjennomstekt ved 76 °C. Husk at temperaturen vil fortsette å stige noe når den er ute av ovnen.

Del denne oppskriften: