Oppskrift på lammestek med fløtegratinerte poteter
1

Lammestek med fløtegratinerte poteter

(250)
  • Utførelse

    Middels
  • Tid

Lam og fløtegratinerte poteter går hånd i hånd. Her har vi fylt den saftige lammesteken med hvitløk og rosmarin.

Antall porsjoner

Ingredienser

lammestek

1 ½ kgbenfri lammestek
1 tssalt (ca)
½ tspepper (ca)
2 stkhvitløksfedd
2 stkkvister rosmarin
1 stkrødløk i skiver
3 stkgulrøtter i biter
½ stksellerirot
¼ stkkålrot
8 dlvann
1 terningkjøttbuljong

Fløtegratinerte poteter

10 stkpoteter
1 stkløk i tynne skiver
½ stkpurre i ringer
3 dlTINE Matfløte eller kremfløte
1 dlTinemelk® Helmelk 3,5 % fett eller Lett
1 tssalt
¼ tsnykvernet pepper
½ tsrevet muskat (kan sløyfes)
100 gJarlsberg® Revet eller annen god hvitost

Rødvinsaus

1 stksjalottløk
2 ssTINE Meierismør
4 dlrødvin
3 dlkraft /lammesky fra steken (ca)
1 ssbrunt sukker
1 stklaurbærblad
2 dlTINE Crème Fraîche Original eller Lett
½ tssalt
¼ tspepper
1 tssoyasaus

Maizenablanding

2 tsmaizena
½ dlvann

Slik gjør du det

    1. Sett stekeovnen på 125 °C.

      Tips:

  • Lammestek

    1. Gni lammesteken inn med salt og pepper. Hakk hvitløkfedd og rosmarin og fyll kjøttet før det surres. Stikk et steketermometer midt i kjøttet.

      Tips:

      Har du allerede en surret stek, kan du skjær små snitt i kjøttet med en skarp kniv og fyll med hvitløk og rosmarin.

    2. Skjær løk i båter og gulrot, sellerirot og kålrot i biter. Fordel utover en langpanne, hell på buljong og legg lammesteken på toppen. Stek i ovnen i 1,5-2 timer eller til steketermometeret viser 67-70 °C.

      Tips:

      La steken hvile i 15-30 minutter før den skjæres opp.

  • Fløtegratinerte poteter:

    1. Sett ovnen på 220 °C. Skrell potet og skjær i tynne skiver. Hakk løk og purre og kok med potetskiver, fløte og melk til potetene er møre, ca. 10 minutter. Tilsett salt, pepper og revet muskattnøtt. Ha over i en ildfast form og dryss over ost.
    2. Gratiner potetene midt i ovnen til osten er smeltet og gyllen, 15-20 minutter.
  • Rødvinssaus

    1. Lag saus ved å frese finhakket sjalottløk i smør til blank. Tilsett rødvin, kraft, brunt sukker og laurbærblad. La småkoke uten lokk til sausen er redusert til halv mengde.
    2. Sil over i en annen gryte og tilsett crème fraîche. Smak til med salt, pepper, soyasaus og eventuelt litt sukker.

      Tips:

      Ønsker du en tykkere saus, kan du spe med litt Maizena rørt ut i kaldt vann

Tips:

Du bør alltid bruke et steketermometer når du tilbereder kjøtt. Da får du steken akkurat slik du ønsker deg. Lammekjøtt er medium når kjernetemperaturen er 67-70 °C og gjennomstekt ved 76 °C. Husk at temperaturen vil fortsette å stige noe når den er ute av ovnen.

Kommentarer