Lammestek med fløtegratinerte poteter
Middels•120 min min
Ingredienser
Antall porsjoner
lammestek
-
1 ½ kgbenfri lammestek
-
1 tssalt (ca)
-
½ tspepper (ca)
-
2 stkhvitløksfedd
-
2 kvisterrosmarin
-
1 stkrødløk i skiver
-
3 stkgulrøtter i biter
-
½ stksellerirot
-
¼ stkkålrot
-
8 dlvann
-
1 terningkjøttbuljong
Fløtegratinerte poteter
-
10 stkpoteter
-
1 stkløk i tynne skiver
-
½ stkpurre i ringer
-
3 dlTINE® Matfløte eller kremfløte
-
1 dl
-
1 tssalt
-
¼ tsnykvernet pepper
-
½ tsrevet muskat (kan sløyfes)
-
100 g
Rødvinsaus
-
1 stksjalottløk
-
2 ss
-
4 dlrødvin
-
3 dlkraft /lammesky fra steken (ca)
-
1 ssbrunt sukker
-
1 stklaurbærblad
-
2 dlTINE® Crème Fraîche Original eller Lett
-
½ tssalt
-
¼ tspepper
-
1 tssoyasaus
Maizenablanding
-
2 tsmaizena
-
½ dlvann
Slik gjør du det
-
1
Sett stekeovnen på 125 °C.
Lammestek
-
2
Gni lammesteken inn med salt og pepper. Hakk hvitløkfedd og rosmarin og fyll kjøttet før det surres. Stikk et steketermometer midt i kjøttet.
Tips
Har du allerede en surret stek, kan du skjær små snitt i kjøttet med en skarp kniv og fyll med hvitløk og rosmarin.
-
3
Skjær løk i båter og gulrot, sellerirot og kålrot i biter. Fordel utover en langpanne, hell på buljong og legg lammesteken på toppen. Stek i ovnen i 1,5 - 2 timer eller til steketermometeret viser 67 - 70 °C.
Tips
La steken hvile i 15 - 30 minutter før den skjæres opp.
Fløtegratinerte poteter:
-
4
Sett ovnen på 220 °C. Skrell potet og skjær i tynne skiver. Hakk løk og purre og kok med potetskiver, fløte og melk til potetene er møre, ca. 10 minutter. Tilsett salt, pepper og revet muskattnøtt. Ha over i en ildfast form og dryss over ost.
-
5
Gratiner potetene midt i ovnen til osten er smeltet og gyllen, 15 - 20 minutter.
Rødvinssaus
-
6
Lag saus ved å frese finhakket sjalottløk i smør til blank. Tilsett rødvin, kraft, brunt sukker og laurbærblad. La småkoke uten lokk til sausen er redusert til halv mengde.
-
7
Sil over i en annen gryte og tilsett crème fraîche. Smak til med salt, pepper, soyasaus og eventuelt litt sukker.
Tips
Ønsker du en tykkere saus, kan du spe med litt Maizena rørt ut i kaldt vann.