Lammestek med fløtegratinerte poteter

Lammestek med fløtegratinerte poteter

Kommentarer 1
  • Middels
  • 120 min
Lam og fløtegratinerte poteter går hånd i hånd. Her har vi fylt den saftige lammesteken med hvitløk og rosmarin.

Ingredienser

Antall porsjoner

lammestek

1 ½ kg benfri lammestek
1 ts salt (ca)
½ ts pepper (ca)
2 stk hvitløksfedd
2 kvister rosmarin
1 stk rødløk i skiver
3 stk gulrøtter i biter
½ stk sellerirot
¼ stk kålrot
8 dl vann
1 terning kjøttbuljong

Fløtegratinerte poteter

10 stk poteter
1 stk løk i tynne skiver
½ stk purre i ringer
3 dl TINE Matfløte eller kremfløte
1 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett eller Lett
1 ts salt
¼ ts nykvernet pepper
½ ts revet muskat (kan sløyfes)
100 g Jarlsberg® Revet eller annen god hvitost

Rødvinsaus

1 stk sjalottløk
2 ss TINE Meierismør
4 dl rødvin
3 dl kraft /lammesky fra steken (ca)
1 ss brunt sukker
1 stk laurbærblad
2 dl TINE Crème Fraîche Original eller Lett
½ ts salt
¼ ts pepper
1 ts soyasaus

Maizenablanding

2 ts maizena
½ dl vann

Slik gjør du det

    1. Sett stekeovnen på 125 °C.
  1. Lammestek

    1. Gni lammesteken inn med salt og pepper. Hakk hvitløkfedd og rosmarin og fyll kjøttet før det surres. Stikk et steketermometer midt i kjøttet.
      Tips!

      Har du allerede en surret stek, kan du skjær små snitt i kjøttet med en skarp kniv og fyll med hvitløk og rosmarin.

      Hvordan skrelle og oppbevare hvitløk:
    2. Skjær løk i båter og gulrot, sellerirot og kålrot i biter. Fordel utover en langpanne, hell på buljong og legg lammesteken på toppen. Stek i ovnen i 1,5-2 timer eller til steketermometeret viser 67-70 °C.
      Tips!

      La steken hvile i 15-30 minutter før den skjæres opp.

      Hvordan slipe kniv på en trygg måte:
  2. Fløtegratinerte poteter:

    1. Sett ovnen på 220 °C. Skrell potet og skjær i tynne skiver. Hakk løk og purre og kok med potetskiver, fløte og melk til potetene er møre, ca. 10 minutter. Tilsett salt, pepper og revet muskattnøtt. Ha over i en ildfast form og dryss over ost.
    2. Gratiner potetene midt i ovnen til osten er smeltet og gyllen, 15-20 minutter.
  3. Rødvinssaus

    1. Lag saus ved å frese finhakket sjalottløk i smør til blank. Tilsett rødvin, kraft, brunt sukker og laurbærblad. La småkoke uten lokk til sausen er redusert til halv mengde.
    2. Sil over i en annen gryte og tilsett crème fraîche. Smak til med salt, pepper, soyasaus og eventuelt litt sukker.
      Tips!

      Ønsker du en tykkere saus, kan du spe med litt Maizena rørt ut i kaldt vann

Tips!

Du bør alltid bruke et steketermometer når du tilbereder kjøtt. Da får du steken akkurat slik du ønsker deg. Lammekjøtt er medium når kjernetemperaturen er 67-70 °C og gjennomstekt ved 76 °C. Husk at temperaturen vil fortsette å stige noe når den er ute av ovnen.

Kommentar

Kommentarer

  • Wenche Nielsen

    5 år siden
    Det fine med denne oppskriften er at alt ble ferdig samtidig, å kunne settes varmt og velsmakende på bordet.

    Kommenter  (1)


Det er mye kjærlighet i god mat