Håndkle og blad
Lammestek med fløtegratinerte poteter
(280280)

Lammestek med fløtegratinerte poteter

  • Utførelse

    Middels
  • Tid

Lam og fløtegratinerte poteter går hånd i hånd. Her har vi fylt den saftige lammesteken med hvitløk og rosmarin.

Håndkle

Ingredienser

Antall porsjoner

lammestek

1 ½ kgbenfri lammestek
1 tssalt (ca)
½ tspepper (ca)
2 stkhvitløksfedd
2 kvisterrosmarin
1 stkrødløk i skiver
3 stkgulrøtter i biter
½ stksellerirot
¼ stkkålrot
8 dlvann
1 terningkjøttbuljong

Fløtegratinerte poteter

10 stkpoteter
1 stkløk i tynne skiver
½ stkpurre i ringer
3 dlTINE Matfløte eller kremfløte
1 dlTinemelk® Helmelk 3,5 % fett eller Lett
1 tssalt
¼ tsnykvernet pepper
½ tsrevet muskat (kan sløyfes)
100 gJarlsberg® Revet eller annen god hvitost

Rødvinsaus

1 stksjalottløk
2 ssTINE Meierismør
4 dlrødvin
3 dlkraft /lammesky fra steken (ca)
1 ssbrunt sukker
1 stklaurbærblad
2 dlTINE Crème Fraîche Original eller Lett
½ tssalt
¼ tspepper
1 tssoyasaus

Maizenablanding

2 tsmaizena
½ dlvann
BladBlad

Slik gjør du det

    1. Sett stekeovnen på 125 °C.
      Blått hjerte
      Tips!
  • Lammestek

    1. Gni lammesteken inn med salt og pepper. Hakk hvitløkfedd og rosmarin og fyll kjøttet før det surres. Stikk et steketermometer midt i kjøttet.
      Blått hjerte
      Tips!

      Har du allerede en surret stek, kan du skjær små snitt i kjøttet med en skarp kniv og fyll med hvitløk og rosmarin.

      Hvordan skrelle og oppbevare hvitløk:
    2. Skjær løk i båter og gulrot, sellerirot og kålrot i biter. Fordel utover en langpanne, hell på buljong og legg lammesteken på toppen. Stek i ovnen i 1,5-2 timer eller til steketermometeret viser 67-70 °C.
      Blått hjerte
      Tips!

      La steken hvile i 15-30 minutter før den skjæres opp.

      Hvordan slipe kniv på en trygg måte:
    1. Sett ovnen på 220 °C. Skrell potet og skjær i tynne skiver. Hakk løk og purre og kok med potetskiver, fløte og melk til potetene er møre, ca. 10 minutter. Tilsett salt, pepper og revet muskattnøtt. Ha over i en ildfast form og dryss over ost.
    2. Gratiner potetene midt i ovnen til osten er smeltet og gyllen, 15-20 minutter.
  • Rødvinssaus

    1. Lag saus ved å frese finhakket sjalottløk i smør til blank. Tilsett rødvin, kraft, brunt sukker og laurbærblad. La småkoke uten lokk til sausen er redusert til halv mengde.
    2. Sil over i en annen gryte og tilsett crème fraîche. Smak til med salt, pepper, soyasaus og eventuelt litt sukker.
      Blått hjerte
      Tips!

      Ønsker du en tykkere saus, kan du spe med litt Maizena rørt ut i kaldt vann

Blått hjerte
Tips!

Du bør alltid bruke et steketermometer når du tilbereder kjøtt. Da får du steken akkurat slik du ønsker deg. Lammekjøtt er medium når kjernetemperaturen er 67-70 °C og gjennomstekt ved 76 °C. Husk at temperaturen vil fortsette å stige noe når den er ute av ovnen.

kommentar

Kommentarer

HåndkleBlått hjerteKjærlighet i god mat