Kjøttkaker med kålstuing

Kjøttkaker med kålstuing

Kommentarer 9
  • Middels
  • 30 min
Her er en oppskrift på en av de norske middagsklassikerne: kjøttkaker med brun saus og kålstuing.

Ingredienser

Antall porsjoner

Kjøttkaker:

1 ½ ts salt
500 g kjøttdeig
½ ts nykvernet pepper
½ ts malt muskatblomme
½ ts malt ingefær
2 ½ ss potetmel
2 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett (ev. vann)
3 ss TINE Meierismør til steking

Brun saus:

3 ss hvetemel
2 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
4 dl kraft
½ ts salt

kålstuing:

750 g snittet hodekål
3 dl vann
½ ts salt
1 ss TINE Meierismør
2 ss hvetemel
4 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
2 dl tyttebærsyltetøy

Slik gjør du det

    1. Arbeid salt inn i kjøttdeig til den er seig. Rør inn pepper, muskatblomme, ingefær og potetmel. Spe med væske, litt om gangen. Form farsen til runde kaker, og stek dem i noen minutter på hver side i smør i en panne på middels sterk varme.
    2. Ha ferdigstekte kaker over i en gryte med litt vann, og la dem trekke. Eller ha dem rett i den ferdige brune sausen.
  1. brun saus:

    1. Lag jevning ved å blande mel og melk i et tett glass eller en mikromikser, og bland eller rist det til det er klumpfritt. Kok opp kraft eller sjy, og hell i jevningen i en tynn stråle. Rør hele tiden, så det ikke blir klumper.
    2. Rør til sausen koker opp, og la den småkoke i ca. 5 minutter. Sausen kan farges med litt sukkerkulør eller soyasaus. Smak til med salt.
  2. kålstuing:

    1. Finsnitt kål og kok den i lettsaltet vann til den er myk. Hell av kokevannet.
    2. Smelt smør og rør inn mel. Spe med melk og rør hele tiden, slik at sausen blir helt jevn. Smak til med salt og bland kålen i. Smak stuingen godt til. Server kjøttkakene med kålstuing og tyttebærsyltetøy.
Tips!

Kjøttdeig av vilt eller lam smaker også ypperlig i kjøttkaker.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Turid Westrum

    2 år siden
    Tåler ikke oster. Kun geitost. Hva kan oster erstattes med? Unngår paprika.

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Turid, Jeg vil gjerne hjelpe deg med ett svar, men er litt usikker på hva du mener? Hva skal ostene brukes til eller hvilke settinger skal det brukes til? Jeg hører fra deg :)

      Kommenter  (0)


  • Harald

    2 år siden
    Tipper Inger Kristine for to år siden mente å si: Her er noen GODE tips til en enda bedre BRUN SAUS : Spe med krafta fra kålen, og en revet muskattnøtt, salt og pepper. Det er en GOD gammeldags oppskrift, som du får barndomsminner av ;) IKKE bland soyasaus i, men litt sukkerkulør for fargens skyld er fint. Lykke til, og nyyyyt ;) (ja, jeg har for mye tid til overs)

    Kommenter  (1)


  • Inger Kristine Grønvold

    5 år siden
    Her er noen GODE tips til en enda bedere kålstuing : Spe med krafta fra kålen, og en revet muskattnøtt, salt og pepper. Det er en GOD gammeldags oppskrift, som du får barndomsminner av ;) IKKE bland soyasaus i, men litt sukkerkulør for fargens skyld er fint. Lykke til, og nyyyyt ;)

    Kommenter  (14)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

      5 år siden
      Hei Inger Kristine, Kålstuing med litt revet muskatnøtt hørtes veldig godt ut. Takk for tipset!

      Kommenter  (5)


  • Julie Therese

    5 år siden
    Alt for mye salt :S

    Kommenter  (11)


  • Wenche Nielsen

    6 år siden
    En kjempegod middag, jeg kan anbefale på det varmeste.

    Kommenter  (3)


  • Vibeke

    6 år siden
    Disse kjøttkakene spiste vi til middag i dag! Kjempegodt!! Hadde ikke kål, så droppet det til fordel for fennikel jeg kokte i ca fem minutter...

    Kommenter  (4)


  • anders b

    7 år siden
    Dårlig oppskrift. Mangler fløte og vin i sausen.

    Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat