Haleem
Oppskrift på hjemmelaget Haleem, en stuing av korn, kjøtt og linser. Den skal koke i mange timer, slik at smakene går inn i hverandre og forvandles til en rett som er rik på smak og fylde. Haleem er vanlig å spise under fastemåneden ramadan. Spises gjerne med chapatti og frisk chili. Husk å legge linser og byggryn i kaldt vann over natten.
Enkel•4 t 30 min•6 personer
Ingredienser
- 2.5 dl linser
- 3 dl byggryn
- 1 kg biffkjøtt
- 2 ss most hvitløk
- 2 ss finrevet frisk ingefær
- 2.5 l vann
- 2 ss klaret smør
- 0.25 ts safran, (en klype)
- 0.25 ts malt bukkehornkløver frø
- 1 ss malt koriander
- 1 ss malt spisskummen
- 1 ss Chaat Masala
- 1 ss chilipulver
- 1 ts gurkemeie
- 0.5 ts salt
- 1 dl klaret smør
- 1.5 stykk løk
- 1 ss garam masala
Til servering
- 2 stykk grønn chili
- 0.25 potte koriander
- 1 stykk sitron
- 6 stykk chapati
Slik gjør du
1
Bløtlegg linser og byggryn i kaldt vann over natten. Sil av vannet og ha alt i en stor, vid gryte med kjøtt, most hvitløk, finrevet ingefær og vann, og kok opp. La småkoke i 2 timer. Rør av og til.
2
Fjern beina fra kjøttet og kok videre i 1 time, eller til kjøttet er mørt og fint.
3
Tilsett klarnet smør, safran, bukkehornkløverfrø, koriander, spisskummen, garam masala, chilipulver, gurkemeie og salt, og kok 1 time til. Rør ofte, slik at det blir godt blandet. Stuingen skal være tykk og kjøttet oppløst i biter.
4
Hakk løk og fres i klarnet smør til brun og karamellisert. Ha løken i gryten med garam masala. Server gryten med chili i skiver, grovhakket koriander, sitron i båter og chapati.
TipsI Pakistan serveres det kun nanbrød eller lignende når sausene er tykke. Er sausen mer rennende serveres det ris også, som er med på å suge opp kraften. Du kan selvsagt servere ris til alle rettene. Oppskrift på hjemmelaget Chapati finner du her.
TipsUtvid gjerne denne retten med grønnsaker som paprika, gulrot, løk og squash.