Dumplings med svinekjøtt
Dumplings, dampede små smaksbomber pakket inn i tynn deig, er en viktig del av dim sum-måltidet, den kinesiske varianten av tapas. Disse er fylt med svinekjøtt, vårløk, ingefær og kinakål.
Middels•1 t•4 personer
Ingredienser
- 20 stykk wontonpapir, (hjemmelaget deig eller ferdig frosne ark)
- 0.5 stykk kinakål
- 0.5 ts salt
- 400 g svinekjøttdeig
- 3 stykk vårløk
- 1 ss frisk ingefær, finrevet
- 2 ss soyasaus
- 1 ts sesamolje
- 1 ts pepper
Dipp-saus
- 4 ss soyasaus
- 1 ss riseddik
- 1 ts sukker
- 1 stykk hvitløksfedd
- 1 ts sesamolje
Slik gjør du
1
La wonton-deigen tine på benken mens du lager fyllet.
2
Skjær av det grønne på kinakålen og legg til side, Finsnitt det hvite på kinakålen og bland med salt. I en bolle Sett til side i ca. 10 minutter.
3
Finsnitt vårløk og finriv ingefær, og bland med kjøttdeig, soyasaus, sesamolje og pepper.
4
Klem ut så mye vann av den saltede kinakålen du klarer og bland med kjøttfarsen.
5
Ha litt vann i en skål. Legg noen wonton-ark på arbeidsbordet og legg 1 ts fyll i midten. Fukt kanten på arket med vann og fold deigen oppover rundt fyllet. Klem skjøtene sammen og mot hverandre ned mot fyllet slik at kantene blir forseilet.
6
Legg de ferdige dumplingsene over på bakepapir og dekk til med fuktig håndkle. Gjenta prosessen til alt fyllet er brukt opp.
7
Rør sammen soyasaus, riseddik, sukker, most hvitløk og sesamolje til en saus.
8
Damp dumplingene i en dampkjele eller bambus-steamer over kokende vann i ca. 6 minutter. Server med engang.
TipsDumplingene kan også stekes med bittelitt olje i en stekepanne. Legg i så mange dumplings du får plass til. La de steke et par minutter på undersiden slik at de får en litt gyllen skorpe. Hell på ca. 1 dl vann, sett på lokk og la dampe et par minutter eller til gjennomkokt.
9
Legg over på serveringsfat og gjenta med resten av dumplingsene. Dryss over sesamfrø og eventuelt noen urter. Server med dippsaus.
TipsDumplings kan brettes på mange forskjellige måter. Poenget er å brette inn fyllet og sørge for at skjøtene ikke åpner seg under damping, litt som ravioli. Skal du servere dumplings til mange, kan du inviter gjestene til workshop i dumplingsbretting.