Prinsefisk
Enkel•45 min min
Dette er en spesiell bergensrett som ble til i anledning av et svensk prinsebesøk. Den svenske prinsen ønsket seg torsk til middag, og retten ble til for å unngå å servere avkokt torsk til så mange gjester.
Ingredienser
Antall porsjoner
Poteter:
-
8 stkpoteter
Saus:
-
3 ss
-
2 ½ sshvetemel
-
3 dlfiskekraft (hjemmelaget el. buljongterning)
-
1 sssitronsaft
-
2 stkeggeplommer
-
2 dl
-
½ tssalt
-
¼ tsnykvernet pepper
grønnsaker:
-
2 stkgulrøtter
-
100 gpersillerøtter
-
2 dlgrønne erter
fisk:
-
5 dlvann
-
1 tssalt
-
800 gtorskefilet
-
200 grensede reker
-
1 dlhvit asparges (hermetiske eller ferske)
-
1 dlfinhakket dill (ev. andre krydderurter)
Slik gjør du det
-
1
Kok potetene møre i ca 25-30 minutter.
Saus:
-
2
Smelt smør og rør inn hvetemel. Spe med fiskekraft og gi sausen et oppkok. Rør inn sitronsaft. Bland eggeplomme med matfløte og spe det i sausen mens det koker opp. Rør hele tiden til sausen har tyknet.
-
3
Skru ned varmen og smak sausen til med salt og nykvernet pepper. Hold sausen varm, men den skal ikke fosskoke.
Grønnsaker:
-
4
Kok oppdelt gulrot og persillerot, og la erter bli gjennomvarme.
fisk:
-
5
Kok opp vann tilsatt salt i en stor kjele. Når vannet koker, har du i fisken. La den stå og trekke på lav varme i ca. 12 minutter.
-
6
Anrett fiskestykkene delvis over hverandre på et varmt fat sammen med grønnsakene. Hell over saus, reker, asparges og urter. Server med kokte poteter til.