Prinsefisk

Prinsefisk

Kommentarer 6
  • Enkel
  • 45 min
Dette er en spesiell bergensrett som ble til i anledning av et svensk prinsebesøk. Den svenske prinsen ønsket seg torsk til middag, og retten ble til for å unngå å servere avkokt torsk til så mange gjester.

Ingredienser

Antall porsjoner

Poteter:

8 stk poteter

Saus:

3 ss TINE Meierismør
2 ½ ss hvetemel
3 dl fiskekraft (hjemmelaget el. buljongterning)
1 ss sitronsaft
2 stk eggeplommer
2 dl TINE Matfløte
½ ts salt
¼ ts nykvernet pepper

grønnsaker:

2 stk gulrøtter
100 g persillerøtter
2 dl grønne erter

fisk:

5 dl vann
1 ts salt
800 g torskefilet
200 g rensede reker
1 dl hvit asparges (hermetiske eller ferske)
1 dl finhakket dill (ev. andre krydderurter)

Slik gjør du det

    1. Kok potetene møre i ca 25-30 minutter.
  1. Saus:

    1. Smelt smør og rør inn hvetemel. Spe med fiskekraft og gi sausen et oppkok. Rør inn sitronsaft. Bland eggeplomme med matfløte og spe det i sausen mens det koker opp. Rør hele tiden til sausen har tyknet.
    2. Skru ned varmen og smak sausen til med salt og nykvernet pepper. Hold sausen varm, men den skal ikke fosskoke.
  2. Grønnsaker:

    1. Kok oppdelt gulrot og persillerot, og la erter bli gjennomvarme.
  3. fisk:

    1. Kok opp vann tilsatt salt i en stor kjele. Når vannet koker, har du i fisken. La den stå og trekke på lav varme i ca. 12 minutter.
    2. Anrett fiskestykkene delvis over hverandre på et varmt fat sammen med grønnsakene. Hell over saus, reker, asparges og urter. Server med kokte poteter til.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Torild Hagen

    2 år siden
    I Ålesund sprøstekte vi torsken,når vi lagde prinsefisk . Kjempe godt ????

    Kommenter  (4)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Torild, Takk for at du deler dine tips med oss :) Godt nytt år!

      Kommenter  (1)


  • Ragnhild

    6 år siden
    Jeg trodde at Prinsefisk er torsk skjærtorsdag i tynne skiver, sprøstekes og så heller man den hvite sausen over. Vakker mat spørr du meg

    Kommenter  (2)

    • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

      6 år siden
      Hei Ragnhild! Enig med deg - Prinsefisk er vakker mat! Det stemmer at fisken skal vare i tynne skiver (vi beskriver det her som "taktekking"), men jeg har ikke hørt at den skal sprøstekes. Men det finnes sikkert ulike måter å lage denne gode fiskeretten på. I denne oppskrifter fra Bergens Tidene (dog noe annerledes ingredienser), skal fisken også trekke i lettsaltet vann: http://bit.ly/XiPBMq Men sprøstekt torsk høres jo også helt nydelig ut! Ha en fortsatt fin dag!

      Kommenter  (1)


  • Terje

    7 år siden
    "Rør inn sitronsaft. Bland eggeplommene med matfløte og spe det i sausen mens det koker opp." Dette er ett dårlig råd, koker sausen med eggeplummer i vil den skille seg!!

    Kommenter  (11)


  • tor zimmer

    7 år siden
    Dette er vel den mest fantastiske måte å servere torsk på, like godt som persetorsk! Heldigvis får vi oiflyttete bergensere topp kvalitet nordsjøtorsk fra fiskehuset i Thisted. Enkelt å tilberede og bare 'luksus-spise'

    Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat