Pepperkakehus med lys i

Pepperkakehus med lys i

Kommentarer 14
  • Middels
  • 120 min
Det er koselig å pynte til jul. Dette pepperkakehuset er julepynt som både er vakkert for øye og godt for ganen. La barna delta i dekoreringen, men jobben med å lage det veldig varme karamell-limet bør en voksen stå for.

Ingredienser

Antall porsjoner

200 g mørk sirup
200 g lys sirup
200 g sukker
100 g TINE Meierismør
4 stk egg
4 ts malt kanel
½ ts malt kardemomme
1 ts malt pepper
½ ts malt ingefær
½ ts malt nellik
2 ts bakepulver
1 kg hvetemel

Melisglasur:

7 dl melis
½ ss sitronsaft
2 stk eggehviter

Slik gjør du det

    1. Pepperkakedeiger blir enda bedre hvis den får hvile på et kjølig sted før den kjevles og stikkes ut. Lag derfor gjerne deigen et par dager før du har tenkt å lage pepperkakehuset.
    2. Smelt sirup, sukker og smør. Avkjøl blandingen og rør inn ett egg om gangen. Tilsett krydder og bakepulver i 2/3 av melet. Elt deigen godt og sett den kjølig, gjerne et par dager.
    3. Sett stekeovnen på 175 grader °C. Ta fram stekeplater med bakepapir.
    4. Bruk resten av melet til utbaking. Kjevle en ca. 3-4 mm tykk leiv. Legg deigen på bakeplaten og skjær ut delene der, slik at de ikke mister formen nå de flyttes. Skjær ut delene etter mønstermålene under. Stek kakene gylne og gjennomstekte midt i ovnen i ca. 15 minutter, avhengig av hvor tykke kakene er.
      Tips!

      Du kan også lage trær, og skigard og gjerne dyr - etter fantasi og evne. Prikk store flater med gaffel, så holder de fasongen. Oppstår det ufasong under stekingen, kan kanter og annet rettes med skarp kniv mens kakene er varme. Avkjøl kakene på bakepapir.

      Mønster pepperkakehus med lys i
  1. Melisglasur:

    1. Pisk eggehvite og presset sitron til det er hvitt, tilsett litt og litt melis til du har en blank, kremete og litt stiv glasur. Tilsett litt sitron hvis glasuren blir for stiv.
    2. Fyll glasuren i et kremmerhus av papir eller i en plastpose. Klipp 1-2 mm av spissen til hull. Dekorer husveggene og taket for du limer det sammen. Etter at huset er limt sammen kan du dekke over «limkantene» med glasur og lage istapper. Avslutt med et dryss melis.
      Tips!

      Hvite juletre lager du enkelt ved å bruke iskjeks som du klipper av bunnen på til passe høyde. Sprøyt på melisglasur. Start nederst på kjeksen.

  2. Karamell-lim:

    1. Lag karamell-lim av sukker, smeltet i panne. Lim delene sammen. Dette er bare jobb for voksne, for dette blir varmt!
Tips!

Lys: Bruk lysslynge eller telys med batteri. Pynt med for eksempel non-stop, sjokolademynter, lakrissnører og seigmenn. Her er det kun fantasien som setter begrensninger. 

Kommentar

Kommentarer

  • Magali

    8 dager siden
    Dette er en bra oppskrift for pepperkakehus!
    Jeg var litt bekymret når deigen var flytende når jeg satte den i kjøleskap. Men neste dagen var den hardt, bare veldig klissete. Neste gang vil jeg kanskje tilsette mer enn 660 g mel.

    Kommenter  (0)


  • pepperkakeelsker

    2 måneder siden
    Så fornøyd med oppskriftene deres! Hører alltid på julemusikk og julesanger mens jeg baker julekaker. Synes denne listen er så fin: https://open.spotify.com/user/sonymusic/playlist/5qYe02uakUDOMzg3tMorFA?si=UK_KWgpzQHuBje1ITMSIsw

    Kommenter  (0)


  • Britt

    1 år siden
    Hvor mye må jeg ha for og lage 4 -5 kg deig ?

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Hei Britt, Om du ganger denne oppskriften 3 ganger skal du sitte igjen med en deig på cirka 5 kg :) God bakst!

      Kommenter  (0)


  • Cissi

    3 år siden
    Hej Jag ser ni har två olika receper på pepperkakor och pepperkake hus. Till huset har ni ägg i. Till pepparkakor har ni inga ägg med grädde ? Är det någon anledning till det ? Har satt en sats med degen till pepperkakor, ska bli spännande att prova den recepten :)

    Kommenter  (13)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Cissi, Når du baker pepperkakehus, så vil du først og fremst at konstruksjonen skal være sterk fremfor å smake godt (men den skal ikke smake vondt heller). Mens med mindre pepperkaker så vil du gjerne ha en rundere smak, og derfor er det forskjell på oppskriftene. Mørk sirup og egg bidrar til at pepperkakene holder seg bedre sammen, mens lys sirup og fløte gir mer velsmakende pepperkaker :)

      Kommenter  (11)


  • Kine Schei

    3 år siden
    Hei. Er denne oppskriften kun nok til huset?

    Kommenter  (20)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Kine, Denne oppskriften skal holde til hele huset, ja :) Lykke til!

      Kommenter  (10)


  • Soveig&Øyvind

    4 år siden
    I oppskriften står det 1 kg mel, og man skal bruke 2/3 i deigen. Dette gir ca 7 dl, men da er deigen fortsatt en røre! Hva er løsningen???

    Kommenter  (9)

    • Marit Andrew

      4 år siden
      Det er forskjell på 7 dl og 700g!

      Kommenter  (5)

    • Oda Smeby Christensen, Matfaglig rådgiver

      4 år siden
      Hei 60 gram hvetemel tilsvarer 1 dl. Så det skal nesten 17 dl hvetemel totalt i denne oppskriften. Så jeg ville tilsatt nærmere 4 dl mer. Jeg ser at denne tilbakemeldingen kommer veldig sent i forhold til hva dere trengte hjelp til. Jeg håper at dette løste seg.

      Kommenter  (8)


  • ine

    7 år siden
    ikke bruk telys , vi tente på bommulen

    Kommenter  (17)

    • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

      7 år siden
      Oj, Ine, det hørtes ikke bra ut! Takk for tipset. Skal skrive inn en generell "forsiktighetsregel" i oppskriften. Håper virkelig det gikk bra i den uheldige episoden du beskriver!!

      Kommenter  (3)

      • stig heggenes

        7 år siden
        bruker noen juleys som går på batteri jeg. kjøpte de på europris.

        Kommenter  (12)


Det er mye kjærlighet i god mat