Pepperkakehus med Rudolf og nissens slede

Pepperkakehus med Rudolf og nissens slede

6
 • Utfordrende
 • 120 min
Det trenger ikke bare være de tradisjonelle figurene eller hus man lager med pepperkakedeig. Hva med å lage nissens egen slede og reinsdyr i pepperkaker? Dette er en stor oppskrift, hvor du også skal få nok deig til å lage det lille huset i bakgrunnen.

Ingredienser

2 stk egg
2 ½ dl sukker
250 g mørk sirup
125 g TINE Meierismør
½ ts malt kanel
½ ts malt pepper
½ ts malt ingefær
½ ts malt nellik
½ ts hornsalt
600 g hvetemel

Melisglasur:

1 stk eggehvite
200 g melis

Slik gjør du det

  1. Visp eggene og sukkeret til eggedosis. Smelt sirup og smøret i en litt stor kjele. Avkjøl blandingen litt. Bland sammen det tørre og ha det i kjelen. Elt deigen ferdig der. Deigen blir lettest å kjevle hvis du lar den hvile kjølig til neste dag.
  2. Sett stekeovnen på 200°C og ta fram en stekeplate med bakepapir.
  3. La deigen ligge i kjøleskapet og ta bare ut litt og litt som du arbeider med. Det er lettere å kjevle små leiver av den store deigen. Ta passende biter og kjevle på et lett melet bord. Kjevle ut til passe tykkelse og skjær eller trykk ut sleden, reinsdyrene o.l.
  4. Legg de ferdige delene over på stekeplaten. Husk å skjære ut vinduer og dør før stekingen, dersom du også lager huset. Stekes midt i ovnen i ca 10-12 minutter, avhengig av hvor tykke kakene er. Avkjøl delene på flat rist.
  5. Avkjøl delene til huset før du begynner monteringen. Noen foretrekker å dekorere veggene før de settes sammen, mens taket er lettest å pynte når det er montert.
 1. Karamell-lim:

  1. Lag karamell-lim av sukker, smeltet i stekepanne. Dette bruker du til å holde vegger og tak sammen med. Men husk at dette limet er svært varmt og er en jobb for voksne.
 2. Dekorasjon:

  1. Til dekor er det fint å bruke ulike godterier som non-stop, seigmenn, melkerull og marshmallows. Du kan også lage vanlige pepperkaker av denne deigen.
 3. Melisglasur:

  1. Visp eggehviten lett. Visp inn litt melis av gangen til massen blir så fast at den danner myke topper. Juster med mer eller mindre melis. Sprøytepose får du kjøpt ferdig med ulike tuter med forskjellig størrelse på hullene. Hvis du ikke har sprøytepose, går det fint å lage kremmerhus av matpapir som du vikler rundt hånden til en kjegle. Klipp et lite hull i tuppen.
Tips

Fyll nissens slede med hjemmelagde peppernøtter som du har dekorert med melisglaur.

 

Kommentarer

 • Marte

  4 år siden
  Dette er den dårligste pepperkakedeigen jeg noen gang har jobbet med! Jeg har fulgt oppskriften punkt for punkt og skjønner ikke hva som har gått galt...

   (0)

  • Øyvind , stolt kokk og baker,

   4 år siden
   Hei Marte, Dersom du forteller meg hva du ikke liker med deigen, så kan jeg kanskje hjelpe deg?

    (0)

   • Marte

    4 år siden
    Den var så vanskelig å jobbe med. Vanskelig å kjevle jevnt ut, vanskelig å skjære ut mønster i. Den føltes kornete ut, og smuldret bare opp.. Kommer ikke til å bruke denne igjen, dessverre!

     (1)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

     4 år siden
     Hei igjen Marte, Slik du beskriver det, så virker det som om at sukkeret ikke ble ordentlig løst opp når du pisket eggedosis. Det er helt avgjørende for den endelige konsistensen på deigen, da sukkeret er med på å gjøre deigen smidiger å jobbe med. Bedre lykke nesten gang :)

      (1)


Det er mye kjærlighet i god mat