Pepperkakehus med forgang og karnapp

(79)
  • Utførelse

    Utfordrende
  • Tid

Å få til et vellykket pepperkakehus sammen, skaper både begeistring og stolthet. Dette pepperkakehuset vil gjøre seg fint på bordet, og gi en fin julestemning til store og små. Og best av alt; det smaker kjempegodt!

Antall porsjoner

1

Ingredienser

2 stkegg
2 ½ dlsukker
250 gmørk sirup
125 gTINE Meierismør
½ tsmalt kanel
½ tsmalt pepper
½ tsmalt ingefær
½ tsmalt nellik
½ tshornsalt
600 ghvetemel

Melisglasur:

1 stkeggehvite
200 gmelis

Slik gjør du det

    1. Smelt sirup og smøret i en litt stor kjele. Avkjøl blandingen litt. I mellomtiden visper du egg og sukker til eggedosis, og har dette i den avkjølte blandingen. Deretter bllander du sammen det tørre og har det i kjelen. Elt deigen ferdig der. Deigen blir lettest å kjevle hvis du lar den hvile kjølig til neste dag.
    2. Sett stekeovnen på 200°C og ta fram stekeplater med bakepapir.
    3. La deigen ligge i kjøleskapet og ta bare ut litt og litt som du arbeider med. Det er lettere å kjevle små leiver av den store deigen. Ta passende biter og kjevle på et lett melet bord. Kjevle ut til passe tykkelse og skjær eller trykk ut vegger, tak o.l.

      Tips:

      Last ned og skriv ut mønsteret til pepperkakehuset  og tegn de ulike delene over på matpapir e.l., som du skjærer deigen ut etter.

      placeholder image
    4. Legg de ferdige delene over på stekeplaten. Husk å skjære ut vinduer og dør før stekingen. Stekes midt i ovnen i ca 10-12 minutter, avhengig av hvor tykke kakene er. Avkjøl delene på flat rist.
    5. Avkjøl delene til huset før du begynner monteringen. Noen foretrekker å dekorere veggene før de settes sammen, mens taket er lettest å pynte når det er montert.
  • Steking av karnapp-vindu:

    1. Det er lurt å forme karnappvinduet til en bue straks det kommer ut av stekeovnen. Da er det mykt og bøyelig, men vil stivne fort.
  • Karamell-lim:

    1. Lag karamell-lim av sukker, smeltet i stekepanne. Dette bruker du til å holde vegger og tak sammen med. Men husk at dette limet er svært varmt og er en jobb for voksne.
  • Dekorasjon:

    1. Til dekor er det fint å bruke ulike godterier som non-stop, seigmenn, melkerull og marshmallows. Du kan også lage vanlige pepperkaker av denne deigen.
  • Melisglasur:

    1. Visp eggehviten lett. Visp inn litt melis av gangen til massen blir så fast at den danner myke topper. Juster med mer eller mindre melis. Sprøytepose får du kjøpt ferdig med ulike tuter med forskjellig størrelse på hullene. Hvis du ikke har sprøytepose, går det fint å lage kremmerhus av matpapir som du vikler rundt hånden til en kjegle. Klipp et lite hull i tuppen.

Kommentarer

  Legg til kommentar