Pepperkakehus med forgang og karnapp

Pepperkakehus med forgang og karnapp

9
 • Utfordrende
 • 120 min
Å få til et vellykket pepperkakehus sammen, skaper både begeistring og stolthet. Dette pepperkakehuset vil gjøre seg fint på bordet, og gi en fin julestemning til store og små. Og best av alt; det smaker kjempegodt!

Ingredienser

2 stk egg
2 ½ dl sukker
250 g mørk sirup
125 g TINE Meierismør
½ ts malt kanel
½ ts malt pepper
½ ts malt ingefær
½ ts malt nellik
½ ts hornsalt
600 g hvetemel

Melisglasur:

1 stk eggehvite
200 g melis

Slik gjør du det

  1. Smelt sirup og smøret i en litt stor kjele. Avkjøl blandingen litt. I mellomtiden visper du egg og sukker til eggedosis, og har dette i den avkjølte blandingen. Deretter bllander du sammen det tørre og har det i kjelen. Elt deigen ferdig der. Deigen blir lettest å kjevle hvis du lar den hvile kjølig til neste dag.
  2. Sett stekeovnen på 200°C og ta fram stekeplater med bakepapir.
  3. La deigen ligge i kjøleskapet og ta bare ut litt og litt som du arbeider med. Det er lettere å kjevle små leiver av den store deigen. Ta passende biter og kjevle på et lett melet bord. Kjevle ut til passe tykkelse og skjær eller trykk ut vegger, tak o.l.
   Tips!
   Last ned og skriv ut mønsteret til pepperkakehuset og tegn de ulike delene over på matpapir som du skjærer deigen ut etter. 
  4. Legg de ferdige delene over på stekeplaten. Husk å skjære ut vinduer og dør før stekingen. Stekes midt i ovnen i ca 10-12 minutter, avhengig av hvor tykke kakene er. Avkjøl delene på flat rist.
  5. Avkjøl delene til huset før du begynner monteringen. Noen foretrekker å dekorere veggene før de settes sammen, mens taket er lettest å pynte når det er montert.
 1. Steking av karnapp-vindu:

  1. Det er lurt å forme karnappvinduet til en bue straks det kommer ut av stekeovnen. Da er det mykt og bøyelig, men vil stivne fort.
 2. Karamell-lim:

  1. Lag karamell-lim av sukker, smeltet i stekepanne. Dette bruker du til å holde vegger og tak sammen med. Men husk at dette limet er svært varmt og er en jobb for voksne.
 3. Dekorasjon:

  1. Til dekor er det fint å bruke ulike godterier som non-stop, seigmenn, melkerull og marshmallows. Du kan også lage vanlige pepperkaker av denne deigen.
 4. Melisglasur:

  1. Visp eggehviten lett. Visp inn litt melis av gangen til massen blir så fast at den danner myke topper. Juster med mer eller mindre melis. Sprøytepose får du kjøpt ferdig med ulike tuter med forskjellig størrelse på hullene. Hvis du ikke har sprøytepose, går det fint å lage kremmerhus av matpapir som du vikler rundt hånden til en kjegle. Klipp et lite hull i tuppen.

Kommentarer

 • Ingvild

  4 år siden
  Hei. Jeg har vært veldig fornøyd med oppskriften deres på "julens deiligste pepperkaker". Har brukt den oppskriften hvert år, både til hus og kaker. I år lagde jeg to deiger og jeg valgte denne oppskriften til å lage hus av. Maken til vanskelig deig å jobbe har jeg aldri vært borti. Deigen tålte ikke å bli jobbet med uten at den ble veldig klissete og hang seg fast i kjevle, bord og utstikkere. Jeg har fulgt oppskriften til punkt og prikke. Deigen har hvilt siden i går. Deigen har ligget i kjøleskapet, og jeg har tatt litt og litt ut for å kjevle. Måtte ta så lite at det ikke ble stort nok til delene i huset. Dette var veldig skuffende.

   (0)

  • Øyvind , stolt kokk og baker,

   4 år siden
   Hei Ingvild, Det var veldig leit å høre. Her høres det rett og slett ut som om deigen kunne trengt litt mer mel, både i selve deigen og under utkjevling, vi skal se på saken. Tusen takk for tilbakemeldingen :)

    (0)


 • Henriette

  7 år siden
  Hvor tykk er "passe tykkelse"? Og, hvordan unngår en at deigen "bobler seg" når den steikes?

   (4)

  • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

   7 år siden
   Hei Henriette. Jeg ville ha kjevlet deigen til 3-4 mm tykkelse. La deigen ligge i kjøleskapet og ta bare ut litt og litt som du arbeider med og at den fortsatt er litt kjølig når du steker den - i riktig temperatur. Dermed tror jeg du vil unngå at den bobler seg. Lykke til!

    (0)


 • Tove

  8 år siden
  Men hva med eggedosisen, når skal den blandes i hva?

   (6)

  • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

   8 år siden
   Hei Tove. Eggedosisen skal du tilsette i den avkjølte sirup- og smør-blandingen. Lykke til!

    (0)


 • Therese

  8 år siden
  Hei! Dette pepperkakehuset ser helt fantastisk ut. Jeg ville gjerne likt å lage det, men jeg får ikke åpnet mønsteret. Får meldingen "Finner ikke tjeneren «publisering.tine.no»". Jeg bruker Mac om det har noe å si? Takk for hjelp!

   (0)

  • Anne-Mette Kahrs,

   8 år siden
   Hei, Therese! Ser at det beklageligvis er noe feil med lenken som ligger i oppskriften. Det får vi ikke fikset nå, dessverre, men lenken som ligger i tipsfeltet ser ut til å fungere. Kan du prøve den hos deg? Jeg sender deg også tegningen på epostadressen du har lagt inn. Lykke til med husbyggingen!

    (1)

  • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

   8 år siden
   Hei Therese. Nå ligger mønsteret til pepperkakehuset ute. Beklager at det tok litt tid. Lykke til med byggingen!

    (7)


Det er mye kjærlighet i god mat