Julens beste peppernøtter

Julens beste peppernøtter

Kommentarer 75
  • Enkel
  • 45 min
Små munnfuller av julens deilige peppernøtter er ikke å forakte. Tradisjonelt ser disse kakene ut som små knapper, men hva med å tegne små budskap på de med litt frisk melisglasur eller gi de et lekkert dryss av melis?

Ingredienser

Antall porsjoner

500 g TINE Meierismør
500 g sukker
2 dl TINE Kremfløte
3 ts ingefær malt
2 ts kanel malt
2 ts pepper malt
1 ts kardemomme malt
1 ts bakepulver
2 ts natron
1 kg ca. hvetemel

Slik gjør du det

    1. Denne oppskriften krever at deigen skal stå kaldt en stund, gjerne natten over, før du deler opp deigen.
    2. Rør smør og sukker hvitt. Tilsett fløte, krydder og mel iblandet natron. Blandes godt sammen. Sett deigen kaldt - gjerne natten over.
    3. Sett stekeovnen på 190°C og ta fram en stekeplate med bakepapir.
    4. Trill deigen til fingertykke lengder. Deles i små emner og trilles til kuler. Settes på smurt stekebrett og stekes midt i ovnen i ca 12 minutter. Avkjøles på rist.
Tips!

Legg peppernøtter i et syltetøyglass du har vasket og fjernet papiret på. Ta lokket av og bruk som mal til å klippe ut et rundt stykke stoff. Lag din egen etikett og fest tøystykket over logget med en hyssing. Og på 1-2-3 har du laget en koselig gave!

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • (Vil helst ikke si)

    11 måneder siden
    Hei. Jeg lurte på om du kan lage disse med pepperkakedeig som du kan kjøpe i buttikene?

    Kommenter  (0)

    • Margrete , Kundekonsulent

      11 måneder siden
      Hei! Det kan du, men da vil smaken vareiere med tanke på ingrediensene i den ferdige pepperkakedeigen :) God bakst!

      Kommenter  (0)


  • Tale

    2 år siden
    Jeg har bakt disse i flere år med godt resultat, men har merket meg de stadig tilbakevendende spørsmålene om hvor mange nøtter det faktisk blir av denne deigen. Som noen kommenterer her, det kommer helt an på størrelse, men kunne hjulpet om Tine ga en litt mer håndfast ide om hva en kan forvente. Utfra ingressen ('små munnfuller', 'små knapper') og bildet ville jeg anta at hver nøtt burde veie cirka 2 g (som en hasselnøtt uten skall), men Odas offisielle svar fra 3 år tilbake angir 2-300 nøtter. Siden deigen veier ca. 2250 g gir dette en størrelse mellom 7,5 g og 11,25 g (som en stor valnøtt med skall). Dette er betydelig større nøtter enn de på bildet! Personlig baker jeg peanøtt-store peppernøtter (1-1,5 g) og bruker kun *kvart* oppskrift til rundt 500 nøtter. Dette kan jeg fylle opp 4 syltetøyglass av størrelse 'Noras hjemmelagde' med, og fortsatt ha mer enn nok igjen til å momse :). Så prøv å tenk hvor stor nøtt du ønsker mellom liten peanøtt (ca. 1 g) og valnøtt med skall (ca. 10 g) og del totalvekten (2250 g) med antatt vekt av hver nøtt. Da vet du omtrentlig hvor mange nøtter du får, og hvor mange nøtter du må trille. Reduser eventuelt steketiden litt ved små nøtter (mine peanøtter steker ca. 8 minutter) Og husk: Dette er en VELDIG STOR deig!

    Kommenter  (7)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Tale, Takk for at du deler størrelsesberegningen din med oss, det er det nok mange som setter pris på nå i julebaksten. Enig med deg at dette er en stor deig, men det er fort gjort å gå å mumse på i julen og er fine julegaver, så borte blir de :) God jul!

      Kommenter  (0)


  • Maryanne Jakobsen

    2 år siden
    Skal peppernøttene oppbevares i kakeboks eller plastboks? ??? gler meg til å prøve denne oppskriften i dag??

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Maryanne, Jeg anbefaler å oppbevare alle småkaker i en lufttett kakeboks da de holder seg best i det :) God bakst!

      Kommenter  (0)


  • Camilla

    2 år siden
    Trill en middagstallerken full med kuler og sett tilbake i kjøleskapet, fortsett og trill en ny tallerken. Når den går i kjøleskapet kan det første fatet hives på stekebrett og i ovnen. Min hadde likevel stått over natten altså. Ble akkurat som de skulle etter min bok. Brukte forøvrig rause teskjeer meg krydder. Det ble peppernøtter med litt edge. Fine greier. :)

    Kommenter  (1)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Camilla, Takk for at du deler din erfaring og tips med oss! God bakst vidre fra mot jul :)

      Kommenter  (0)


  • Martine

    2 år siden
    Hei! For de som lurer på det, jeg fikk 533 peppernøtter av denne oppskriften. Har laget de før, så visste at det ble mange, men da ble overskuddet til gaver i fine glass. Fikk masse gode tilbakemeldinger ?? TIPS: For at de ikke skal flyte ut må som nevnt deigkulene være kaldest mulig når du setter dem i ovnen. Bare ta ut litt og litt deig fra kjøleskapet for bearbeiding, de blir fort romtemperert. Og ikke trill kulene så lenge, hendene dine er også varme. God jul!

    Kommenter  (2)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Martine, Takk for at du deler tilbakemeldingen din med oss :) Det er jo så hyggelig å få en hjemmelagd kake! God jul.

      Kommenter  (0)


  • Aud

    2 år siden
    Hvordan i alle dager får du rullet ut disse kjennes ut som smørkrem. Stått natten over. Stekte et brett alt fløt sammen..

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Aud, her er det litt vanskelig å gjett hva som har gått galt, men har du brukt for lite mel eller for mye smør? Husk at smøret skal være avkjølt før du blender det med resten av ingrediensene :) Lykke til med neste deig! Gi oss gjerne en tilbakemelding på hvordan det gikk!

      Kommenter  (0)


  • Stine

    2 år siden
    Hvor mange peppernøtter tilsvarer 1 porsjon?

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Stine, Det kommer ann på hvor store du lager ''nøttene'', men det blir en god porsjon :) God Bakst!

      Kommenter  (0)


  • Lisa

    2 år siden
    Hei. Går det fint å ikkje la deigen stå over natta? Tenker å lage dei i mat og helse.

    Kommenter  (1)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Lisa, Det skal ikke være noe problem så lenge den står i kjøleskapet over natten :) Lykke til!

      Kommenter  (14)


  • Gørild

    2 år siden
    Hei, Lurer bare på om dette blir myke eller litt harde peppernøtter? Blir glad for svar

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Gørild, Denne oppskriften gir litt harde peppernøtter :) God bakst!

      Kommenter  (2)


  • Åse Karin Levinsen

    3 år siden
    Jeg bakte disse pepperkakene til jul. De er fantastisk gode. Har aldri før fått så mye ros for noe jeg har bakt. Både av store og små ;) Takk for oppskriften. Den blir en tradisjon hos oss.

    Kommenter  (0)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Åse, Så utrolig hyggelig å høre :) Tusen takk for tilbakemeldingen.

      Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat