Hvite kakemenn (og damer)

Hvite kakemenn og -damer

Kommentarer 275
  • Enkel
  • 40 min
Gøttekælla, julemanna, spekulasi, kakemenner, ja, kjært barn har mange navn. Denne oppskriften på hvite kakemenn og -damer gir deilige julekaker med lang juletradisjon.

Ingredienser

Antall porsjoner

100 g smeltet TINE Meierismør , avkjølt
3 dl sukker
2 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
1 ts hornsalt
1 l hvetemel

Slik gjør du det

    1. Smelt smør og avkjøl før du har i sukker og melk.
    2. Bland halvparten av melet med hornsalt og rør dette sammen med melkeblandingen. Ha i resten av melet og bland godt.
    3. Dekk kakemenndeigen med plast og la den stå kaldt, gjerne natten over.
    4. Sett stekeovnen på 175 °C og finn fram en stekeplate med bakepapir.
    5. Kjevle deigen til den er ca. ½ cm- tykk. Trykk ut figurer med pepperkakeformer og stek figurene i ca 7 minutter. Ta ut kakene av stekeovnen før de blir gylne.
    6. La kakene avkjøles og tørke helt før de dekoreres med konditorfarge.
Tips!

Legg den ferdiglagde deigen over i en brødpose før du lar den hvile kjølig, eller kle innsiden av en bolle med plastfolie og ha kakemenndeigen over i denne. Da vil det bli enklere å få ut litt og litt av den harde, kalde deigen når du skal starte utkjevlingen.

Kommentar

Kommentarer

  • Caroline

    10 måneder siden
    Jeg fikk ikke brukt deigen da jeg hadde tenkt, og lurer på om den fortsatt kan brukes etter 3 dager i kjøleskapet? Den er pakket inn i plastfolie, så er lufttett.

    Kommenter  (0)

    • Sindre , Kundekonsulent

      10 måneder siden
      Hei Caroline! Vi beklager sent svar. Det skal ikke være noe problem å bruke deigen etter tre dager i kjøleskapet.

      Kommenter  (0)


  • Iselin

    11 måneder siden
    Er født og oppvokst med Liebermanns kakemenn med rødt sukker på, fra Vennesla, men disse ble vanskelig å få tak i da jeg flyttet til Oslo. Så jeg bestemte meg for å prøve litt selv for å se om det var noe jeg kunne få til! Har brukt denne oppskriften (som er supergod forresten, og når jeg har kjevlet og trykket ut kakene, så pensler jeg med eggehvite og enten strør sukker på eller dypper dem i sukker (som jeg fra før har farget med konditorfarge), og deretter steker dem etter anvisning. 110% vellykket og vil anbefale på det sterkeste! hvite kakemenn kan etter min mening blitt litt kjedelige alene, men med dette crunchy laget med sukker på blir de med en gang supergode, oh har vært en storslagen hos alle som har fått dem servert. Skal sette deigen idag for å bake imorgen. God jul a dere

    Kommenter  (1)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      11 måneder siden
      Takk for at du deler dine erfaringer og tips med alle oss :) Det høres kjempe godt ut! God bakst og god jul, Iselin :)

      Kommenter  (0)

    • Kristin

      25 dager siden
      Bruker du vanlig sukker oppå eggehvitene, iselin?

      Kommenter  (0)


  • Kacey

    11 måneder siden
    Denne deigen ville ikke kjevles ut til 1/2 cm tykk. Den trakk seg bare sammen og ville ikke bli tynn nok. De ble derfor veldig deigete og ville aldri blir ferdig stekt..

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      11 måneder siden
      Hei Kacey,

      Så leit at det ikke ble ønsket resultat på kakemenn og damene dine. Det er vanskelig for oss å finne ut av hva som gikk galt, men håper du prøver igjen :) Vi anbefaler å ha alle ingrediensene i samme temperatur. God bakst!

      Kommenter  (0)


  • Sigrid

    12 måneder siden
    jeg husker fra mine yngre dager at de bakte noen tykke snipper (som ble strødd med sukker)kan det vere ca samme deigen? de var ihvertfall veldig gode. ble vel stekt til de fikk litt farge :-9

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      12 måneder siden
      Hei Sigrid,

      Kan det være disse du tenker på bare med sukker på: https://www.tine.no/oppskrifter/kaker/vafler-og-smakaker/sirupsnipper God bakst :)

      Kommenter  (0)

    • Marthe

      10 måneder siden
      Spisskjeks sikkert ?? En barndomsfavoritt her ??

      Kommenter  (0)


  • Caroline

    2 år siden
    Hvor lenge kan disse stå i en kakeboks? Uker/måneder?

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Caroline, Så lenge boksen er lufttett så vil disse holde seg i ca 2 uker :) Ha en fin dag!

      Kommenter  (0)


  • Vilde

    2 år siden
    Prøvde oppskriften med 2 porsjoner, fantastisk deig å jobbe med og de smakte nydelig! Men vi trengte litt mindre mel enn det sto i oppskriften, så vil anbefale å starte med litt og heller spe på mer etter behov.

    Kommenter  (4)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Vilde, Takk for hyggelig tilbakemelding og at du ble fornøyd :) Jeg er helt enig med deg angående å spe litt å litt med mel når det gjelder bakst. God jul!

      Kommenter  (0)


  • Hanne

    2 år siden
    Helt ok oppskrift, men smakte umiddelbart mye mel og var litt for lite søte etter min mening

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Hanne, Så synd at de ikke falt helt i smak, var kakene stekt lenge nok, siden det smakte mel? lLykke til neste gang :) God jul.

      Kommenter  (0)


  • Henriette

    2 år siden
    Blir disse myke? :-)

    Kommenter  (1)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Henriette, så lenge de oppbevares i en lufttett kakeboks vil de holde seg mye, Ligger de på fat kan de fort bli stenharde. God bakst!

      Kommenter  (0)


  • Klara

    2 år siden
    Hei. Kan man lage deigen kvelden før og bake dem ut seint ettermiddagen etter? :)

    Kommenter  (4)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Klara, Det skal gå fint så lenge du har dekt deigen godt med plast. God bakst!

      Kommenter  (1)

      • Klara

        2 år siden
        Hei igjen :) Må bare få rose denne oppskriften. Den ble halvert og laget med laktosefri melk. Perfekt deig som var lett å jobbe med og gav nydelige kakemenn og damer og juletrær... ungene er storfornøyde!

        Kommenter  (0)

        • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

          2 år siden
          Hei Klara, Takk for kjempe hyggelig tilbakemelding :) Håper du og ungene får en fantastisk jul med baskt og hygge. God jul!

          Kommenter  (0)


  • Liss

    2 år siden
    Lan man bruke laktosefri lettmelk?

    Kommenter  (14)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Liss, Klart du kan! God bakst :)

      Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat