Hvite kakemenn (og damer)

Hvite kakemenn og -damer

300
  • Enkel
  • 40 min
Gøttekælla, julemanna, spekulasi, kakemenner, ja, kjært barn har mange navn. Denne oppskriften på hvite kakemenn og -damer gir deilige julekaker med lang juletradisjon.

Ingredienser

100 g smeltet TINE Meierismør , avkjølt
3 dl sukker
2 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
1 ts hornsalt
1 l hvetemel

Slik gjør du det

    1. Smelt smør og avkjøl før du har i sukker og melk.
    2. Bland halvparten av melet med hornsalt og rør dette sammen med melkeblandingen. Ha i resten av melet og bland godt.
    3. Dekk kakemenndeigen med plast og la den stå kaldt, gjerne natten over.
    4. Sett stekeovnen på 175 °C og finn fram en stekeplate med bakepapir.
    5. Kjevle deigen til den er ca. ½ cm- tykk. Trykk ut figurer med pepperkakeformer og stek figurene i ca 7 minutter. Ta ut kakene av stekeovnen før de blir gylne.
    6. La kakene avkjøles og tørke helt før de dekoreres med konditorfarge.
Tips!

Legg den ferdiglagde deigen over i en brødpose før du lar den hvile kjølig, eller kle innsiden av en bolle med plastfolie og ha kakemenndeigen over i denne. Da vil det bli enklere å få ut litt og litt av den harde, kalde deigen når du skal starte utkjevlingen.

Kommentarer

  • Mia

    2 måneder siden
    Har dere endret på denne oppskriften? Jeg har brukt samme oppskrift siden 2010 og har alltid lykkes med kakemennene. Men ikke i år. Nå virker det nesten som om det er for mye mel?

     (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      2 måneder siden
      Hei Mia,

      Vi har ikke endret på oppskriften så det er leit å høre at du ikke fikk samme resultat som før. Vi håper du prøver igjen og sper med litt og litt mel til ønsket konsistens :)

       (0)


  • Sonja

    2 måneder siden
    Jeg mener at 3 dl sukker er for lite. Når man har bakt ut kakemennene. Klar til steking har jeg opplevd tidligere at kakemennene smaker som. Sukkerfrie. Hvor mye sukker bør jeg ha. For å kjenne at ikke kakemennene smaker som light utgave. Er 5 dl for mye m sukker??

     (2)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      2 måneder siden
      Prøv deg frem med 4 dl først og om du fortsatt syns dette er for lite kan du spe med mer :)

       (0)


  • Sonja

    2 måneder siden
    Kan man bruke vanlig stekesmør fra eske tine meierier og smelte av 100 gram med smør og legge i kjøleskap . Kan kakemann deig stå i kjølerom i 5 dager?

     (1)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      2 måneder siden
      Hei Sonja,

      Du kan fint bruke Meierismør fra eske. Du trenger ikke å sette dette i kjøleskapet. Varm opp sakte og la det stå og avkjøle til det har 37 grader eller mindre. Vil ikke anbefale å la deigen stå mer enn 3 dager i kjøleskapet før man skal bruke den. Helst kun natten over. Lykke til og god jul!

       (1)


  • Hege

    2 måneder siden
    Har lagd kakemenn med denne deigen i flere år, den er helt fantastisk. Bruker litt mindre mel enn hva oppskriften sier og de er alltid like perfekt ??

     (4)


  • Nina

    2 måneder siden
    Hei. kan jeg bruke fløte i stedenfor melk ?

     (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      2 måneder siden
      Hei Nina,

      Du kan fint bruke fløte om du ønsker det :)

       (0)


  • Eva

    2 måneder siden
    Hei. Jeg har tenkt å prøve meg på oppskriften med hvite kakemenn. Ser at deres oppskrift inneholder hornsalt. Noen kakemenn inneholder hjortetakksalt isteden.
    Hva er forskjellen på de krydderne?
    Mvh Eva

     (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      2 måneder siden
      Hei Eva,

      Dette er det samme bare 2 forskjellige navn fra forskjellige produsenter :)

       (0)


  • Jeanett

    2 måneder siden
    Hei ?? kan jeg bytte ut halvparten av melken med rømme?

     (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      2 måneder siden
      Hei Jeanett,

      Det skal ikke være noe i veien for å bytte ut med litt rømme, men da anbefaler vi å ha i litt mer hornsalt :)

       (2)


  • Anniken

    2 måneder siden
    Hei! Hvor lenge er det mulig å la denne deigen stå i kjøleskapet før utkjevling og steking?

     (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      2 måneder siden
      Hei Anniken,

      Deigen kan fint stå 1 dag eller 2 i kjøleskapet god plastret før steking :)

       (0)


  • Celine

    3 måneder siden
    Verste deigen eg har vært borti. Fulgte oppskriften til punkt og prikke, men deigen er umulig å jobbe med siden den er knallhard.. Kommer ikke til å bruke denne igjen. Bortkasta tid, ingredienser og penger

     (0)

    • Marit

      2 måneder siden
      Var jo ikke noe problem med denne deigen. Har du hatt den kjørlig over natten ? Å med plast på ?

       (0)

    • Marit

      2 måneder siden
      Var jo ikke noe problem med denne deigen. Har du hatt den kjørlig over natten ? Å med plast på ?

       (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      2 måneder siden
      Hei Celine,

      Så leit å se at det ikke gikk som planlagt. Det er vanskelig å si hva som kan ha gått galt. Husk at deigen må plastres godt for å ikke tørke ut mens den står i kjøleskapet. Håper du prøver igjen :)

       (0)


  • Linda

    3 måneder siden
    Hei!
    Jeg har brukt denne oppskriften i mange år, og er veldig fornøyd med resultatet! Men i år må jeg lage allergivennlig deig, og lurer på om melken kan byttes ut med havremelk?

     (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      3 måneder siden
      HeiLinda,

      Det går nok fint å bruke havredrikk, men det smaker nok ikke det samme. Om det er en mulighet ville jeg valgt laktosefri melk istedenfor for å få lik smak som før :) Lykke til!

       (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      3 måneder siden
      HeiLinda,

      Det går nok fint å bruke havredrikk, men det smaker nok ikke det samme. Om det er en mulighet ville jeg valgt laktosefri melk istedenfor for å få lik smak som før :) Lykke til!

       (0)


Det er mye kjærlighet i god mat