Hvite kakemenn (og damer)

Hvite kakemenn og -damer

Kommentarer 294
  • Enkel
  • 40 min
Gøttekælla, julemanna, spekulasi, kakemenner, ja, kjært barn har mange navn. Denne oppskriften på hvite kakemenn og -damer gir deilige julekaker med lang juletradisjon.

Antall stykker

Ingredienser

100 g smeltet TINE Meierismør , avkjølt
3 dl sukker
2 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
1 ts hornsalt
1 l hvetemel

Slik gjør du det

    1. Smelt smør og avkjøl før du har i sukker og melk.
    2. Bland halvparten av melet med hornsalt og rør dette sammen med melkeblandingen. Ha i resten av melet og bland godt.
    3. Dekk kakemenndeigen med plast og la den stå kaldt, gjerne natten over.
    4. Sett stekeovnen på 175 °C og finn fram en stekeplate med bakepapir.
    5. Kjevle deigen til den er ca. ½ cm- tykk. Trykk ut figurer med pepperkakeformer og stek figurene i ca 7 minutter. Ta ut kakene av stekeovnen før de blir gylne.
    6. La kakene avkjøles og tørke helt før de dekoreres med konditorfarge.
Tips!

Legg den ferdiglagde deigen over i en brødpose før du lar den hvile kjølig, eller kle innsiden av en bolle med plastfolie og ha kakemenndeigen over i denne. Da vil det bli enklere å få ut litt og litt av den harde, kalde deigen når du skal starte utkjevlingen.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Hege

    8 dager siden
    Har lagd kakemenn med denne deigen i flere år, den er helt fantastisk. Bruker litt mindre mel enn hva oppskriften sier og de er alltid like perfekt ??

    Kommenter  (3)


  • Nina

    8 dager siden
    Hei. kan jeg bruke fløte i stedenfor melk ?

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      5 dager siden
      Hei Nina,

      Du kan fint bruke fløte om du ønsker det :)

      Kommenter  (0)


  • Eva

    11 dager siden
    Hei. Jeg har tenkt å prøve meg på oppskriften med hvite kakemenn. Ser at deres oppskrift inneholder hornsalt. Noen kakemenn inneholder hjortetakksalt isteden.
    Hva er forskjellen på de krydderne?
    Mvh Eva

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      11 dager siden
      Hei Eva,

      Dette er det samme bare 2 forskjellige navn fra forskjellige produsenter :)

      Kommenter  (0)


  • Jeanett

    12 dager siden
    Hei ?? kan jeg bytte ut halvparten av melken med rømme?

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      12 dager siden
      Hei Jeanett,

      Det skal ikke være noe i veien for å bytte ut med litt rømme, men da anbefaler vi å ha i litt mer hornsalt :)

      Kommenter  (2)


  • Anniken

    13 dager siden
    Hei! Hvor lenge er det mulig å la denne deigen stå i kjøleskapet før utkjevling og steking?

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      12 dager siden
      Hei Anniken,

      Deigen kan fint stå 1 dag eller 2 i kjøleskapet god plastret før steking :)

      Kommenter  (0)


  • Celine

    15 dager siden
    Verste deigen eg har vært borti. Fulgte oppskriften til punkt og prikke, men deigen er umulig å jobbe med siden den er knallhard.. Kommer ikke til å bruke denne igjen. Bortkasta tid, ingredienser og penger

    Kommenter  (0)

    • Marit

      12 dager siden
      Var jo ikke noe problem med denne deigen. Har du hatt den kjørlig over natten ? Å med plast på ?

      Kommenter  (0)

    • Marit

      12 dager siden
      Var jo ikke noe problem med denne deigen. Har du hatt den kjørlig over natten ? Å med plast på ?

      Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      12 dager siden
      Hei Celine,

      Så leit å se at det ikke gikk som planlagt. Det er vanskelig å si hva som kan ha gått galt. Husk at deigen må plastres godt for å ikke tørke ut mens den står i kjøleskapet. Håper du prøver igjen :)

      Kommenter  (0)


  • Linda

    1 måneder siden
    Hei!
    Jeg har brukt denne oppskriften i mange år, og er veldig fornøyd med resultatet! Men i år må jeg lage allergivennlig deig, og lurer på om melken kan byttes ut med havremelk?

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      27 dager siden
      HeiLinda,

      Det går nok fint å bruke havredrikk, men det smaker nok ikke det samme. Om det er en mulighet ville jeg valgt laktosefri melk istedenfor for å få lik smak som før :) Lykke til!

      Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      27 dager siden
      HeiLinda,

      Det går nok fint å bruke havredrikk, men det smaker nok ikke det samme. Om det er en mulighet ville jeg valgt laktosefri melk istedenfor for å få lik smak som før :) Lykke til!

      Kommenter  (0)


  • viljar

    1 måneder siden
    Blir disse kakemennene myk ? Er vant til at de man kjøper i butikken er veldig harde og dette vil jeg ungå..

    Kommenter  (1)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      1 måneder siden
      Hei Viljar,

      Disse kakemennene er mye, men blir hardere jo lenger de ligger og om de ikke ligger i en lufttett boks blir de fort hardere. Lykke til :)

      Kommenter  (0)


  • Caroline

    1 år siden
    Jeg fikk ikke brukt deigen da jeg hadde tenkt, og lurer på om den fortsatt kan brukes etter 3 dager i kjøleskapet? Den er pakket inn i plastfolie, så er lufttett.

    Kommenter  (0)

    • Sindre , Kundekonsulent

      12 måneder siden
      Hei Caroline! Vi beklager sent svar. Det skal ikke være noe problem å bruke deigen etter tre dager i kjøleskapet.

      Kommenter  (0)


  • Iselin

    1 år siden
    Er født og oppvokst med Liebermanns kakemenn med rødt sukker på, fra Vennesla, men disse ble vanskelig å få tak i da jeg flyttet til Oslo. Så jeg bestemte meg for å prøve litt selv for å se om det var noe jeg kunne få til! Har brukt denne oppskriften (som er supergod forresten, og når jeg har kjevlet og trykket ut kakene, så pensler jeg med eggehvite og enten strør sukker på eller dypper dem i sukker (som jeg fra før har farget med konditorfarge), og deretter steker dem etter anvisning. 110% vellykket og vil anbefale på det sterkeste! hvite kakemenn kan etter min mening blitt litt kjedelige alene, men med dette crunchy laget med sukker på blir de med en gang supergode, oh har vært en storslagen hos alle som har fått dem servert. Skal sette deigen idag for å bake imorgen. God jul a dere

    Kommenter  (2)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Takk for at du deler dine erfaringer og tips med alle oss :) Det høres kjempe godt ut! God bakst og god jul, Iselin :)

      Kommenter  (0)

    • Kristin

      3 måneder siden
      Bruker du vanlig sukker oppå eggehvitene, iselin?

      Kommenter  (0)

      • Iselin

        6 dager siden
        Ja, helt vanlig sukker :)

        Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat