Fingerkremkjeks (Saudakjeks)

Fingerkremkjeks (Saudakjeks)

Kommentarer 16
  • Enkel
  • 45 min
Oppskrift på en veldig god julekjeks med deilig fyll mellom lagene. Disse småkakene lager vi ofte til jul og mange kaller dem Saudakjeks. Sett ditt eget preg baksten ved å variere med forskjellig smaker og farger på fyllet, og fasong på kakene.

Ingredienser

Antall porsjoner

250 g TINE Meierismør
150 g sukker
2 stk egg
500 g hvetemel
1 ts vaniljesukker
1 ts hornsalt
2 ss TINE Kremfløte (valgfritt)

Fyll:

250 g delfiafett , smeltet
1 stk egg
250 g melis
2 dråper romessens
3 dråper rød konditorfarge

Slik gjør du det

    1. Denne oppskriften krever at deigen skal stå kaldt en stund før du stikker ut kakene, gjerne natten over.
    2. Smør og sukker røres hvitt. Rør inn eggene ett og ett av gangen. Bland hvetemel, vaniljesukker og hornsalt og rør det inn i smørkremen. Blir deigen litt fast kan du evnt. tilsette litt fløte.
    3. La gjerne deigen hvile til neste dag før du begynner å kjevle den ut.
    4. Sett stekeovnen på 150°C. Finn fram en stekeplate som er smurt eller tildekket med bakepapir.
    5. Kjevle den avkjølte deigen tynt og stikk ut kakene med et lite glass (ca 5 cm i diameter). Fingerkremkjeksen skal deretter stekes i 10-15 minutter midt i ovnen til de blir lyst brune. Avkjøl småkakene på en rist.
  1. Fyll:

    1. Mens kakene steker, lager du fyllet. Smelt Delfiafettet og avkjøl det noe. Pisk melis og egg, tilsett det i fettet når det er passe avkjølt. Hvis fettet er altfor varmt, vil det resultere i at det skiller seg. Rør godt. Ha i 1-2 dråper romessens og noen dråper rød konditorfarge. Prøv deg frem til ønsket smak og farge.
    2. Fyllet må være litt fast ellers så renner det av kjeksen. Ha en skje med fyllet på en kjeks og legg en annen kjeks oppå der igjen. Oppbevares tørt i tett boks.
Tips!

Du kan alltids lage din egen variant av disse kakene. For å få enda kraftigere smak på fyllet, kan du for eksempel tilsette en liten dæsj med likør, rom eller konjakk i stedet for romessens.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Stine

    2 år siden
    Hei! Når det står noen dråper romessens, hvilket rom mener dere? Er det det samme om det er kjøkken, stue eller bad???

    Kommenter  (9)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Stine, Jeg anbefaler romessens på flaske som du får kjøpt blant konditorvarene i butikk, hvilket rom du er i når du har det oppi spiller ikke så stor rolle ;) Lykke til!

      Kommenter  (0)


  • Elin

    3 år siden
    Hei! Kan man bruke matfløte i stedet for kremfløte?

    Kommenter  (2)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Elin, Det går helt fint å bytte ut Kremfløte med Matfløte i denne oppskriften. Lykke til :)

      Kommenter  (4)


  • Marie

    4 år siden
    Kan man fryse deigen/småkakene? Eventuelt ha deigen lengre i kjøleskapet, før man kjevler dem ut?

    Kommenter  (7)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

      4 år siden
      Hei Marie, Deigen kan ligge i kjøleskapet i 2-3 dager. Deigen kan også fryses ned. Husk å pakke den godt inn i plast før oppbevaring :) God jul!

      Kommenter  (3)


  • Cathrine

    5 år siden
    Hei:) Lagde kjeksene ikveld, de ble veldig gode og jeg fikk mange kjeks:) Akuratt som jeg husket fra da jeg var liten! Men jeg lurte på dette med det ene egget i fyllet.. Hvordan bør man oppbevare kjeksene? Vil ikke egget brytes ned etter en stund? Har sett andre oppskrifter som ikke har egget i fyllet. Hva er hensikten med egget egentlig? Vil ikke at kjeksene skal bli dårlig.

    Kommenter  (1)

    • Kristine Mangerud, Webredaktør

      5 år siden
      Hei Cathrine! Denne oppskriften har vår matfaglige rådgiver Mette vokst opp med, og det er en oppskrift som har gått i generasjoner i hennes familie. Hun har alltid laget oppskriften med egg, siden det er tradisjonen. De holder seg veldig lenge i en tett boks. Godt å høre at kjeksene ble vellykket!

      Kommenter  (0)


  • Ruth Tungland

    6 år siden
    Knall gode.. Mvh Ruth, Sauda

    Kommenter  (1)

    • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

      6 år siden
      Gode skussmål fra en ekte "Saudabu"! Takk for hyggelig kommentar, Ruth! :)

      Kommenter  (0)


  • Marit

    6 år siden
    Dette var gode kjeks! Burde kanskje stått i oppskrifta at de bør kjelves "pepperkake-tynne"!? Jentene i familien likte de godt, gutta ble ikke helt overbevist, ble litt i tykkeste laget...

    Kommenter  (0)

    • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

      6 år siden
      Takk for tipset, Marit! Jeg skal få det inn i oppskriften at de bør kjevles "pepperkaketynne". Heia jentene! ;) God førjulstid! :)

      Kommenter  (0)

      • Kirsti Bokn

        12 måneder siden
        Er oppskriften opprinnelig fra Sauda ?

        Kommenter  (0)

        • Annicken , Kokk og kundekonsulent

          12 måneder siden
          Hei Kirsti,

          Om kjeksen stammer fra Sauda vet vi ikke, men kjeksen har blitt kalt dette på folkemunne i mange år :) god bakst!

          Kommenter  (0)

          • Kirsti

            12 måneder siden
            Ok ! Nytt for de fra Sauda som jeg har snakket med ?? Svigermor var født,og bodde i Sauda til hun var 97 år. I hennes kokebok fant jeg ei nesten lik oppskrift. Men det står " Prinsesse Märta-stenger". Hennes far var en av de første bakerene i Sauda. Kanskje hun hadde fått oppskrifta fra han ? ?? Artig.

            Kommenter  (3)

            • Ester Pettersen

              12 måneder siden
              Jeg er fra Sauda. Min mor og mormor bakte Fingerkremkjeks til jul. Stor stas ??

              Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat