Én deig - fire sorter

Én deig - fire slag

15
 • Enkel
 • 90 min
Det er så mye vi skal rekke før jul. Med denne enkle og store grunnoppskriften kan du lage Sjakkruter, Syltetøykaker, og Tyske skiver. Eller bare Riflekjeks. Lettere enn dette blir det ikke.

Ingredienser

Grunndeig:

750 g TINE Meierismør , romtemperert
1 kg hvetemel
330 g melis

Sjakkruter:

⅓ porsjon grunndeig
2 ss kakao

Syltetøykaker:

⅓ porsjon grunndeig
1 stk egg (1-2 egg etter størrelsen)
4 ss fast bringebærsyltetøy

Tyske skiver:

⅓ porsjon grunndeig

Riflekjeks:

1 porsjon grunndeig

Fyll til Riflekjeks:

50 g kokosfett
½ plate kokesjokolade
1 stk egg
2 ss melis

Slik gjør du det

  1. Sett stekeovnen på 175 ˚C. Ta fram flere stekebrett dekket med bakepapir.
 1. Grunndeigen:

  1. Pisk melis og romtemperert smør hvitt. Bland inn hvetemelet. Elt deigen godt sammen. Del den i tre. Av to av delene kan du lage Tyske skiver og Sjakkruter. I den siste delen blander du 1-2 egg for å lage deilige Syltetøykaker. Sett deigen kjølig i et par timer før du former den. I denne oppskriften har vi latt Riflekjeksen fått en hel grunndeig alene.
 2. Sjakkruter:

  1. Denne oppskriften gir deg ca 80 sjakkruter. Bland halvparten av denne delen av deigen med 2 ss kakao. Trill ut to hvite og to brune fingertykke pølser. Legg en hvit og en brun pølse på hverandre, legg de fire pølsene inntil hverandre. Trykk lett sammen og skjær i tynne skiver. Stek kakene midt i ovnen i ca 10 minutter.
 3. Tyske skiver:

  1. Her trenger du kun grunndeigen slik den er. Trill to pølser. Sett kjølig før du skjærer opp i ca. 1/2 cm tykke skiver. Stek kakene midt i ovnen i ca 10 minutter.
 4. Syltetøykaker:

  1. Bland egg(ene) i deigen og elt godt til en smidig deig. La deigen hvile kjølig i ca 1 time. Halvmåner: Kjevle en tynn leiv, ca. 1/4 cm tykk. Stikk ut runde kaker ca. 6 cm i diameter. Legg en klatt tykt syltetøy, gjerne bringebær, på den ene halvdelen av kaken. Brett deigen i to og trykk sammen kanten med en gaffel eller med fingrene. Syltetøyøyne: Kjevle en tynn leiv, ca. ¼ cm tykk. Stikk ut runde kaker, og like mange stukket ut med smultringutstikker. Leg litt syltetøy på de runde leivene, legg over den andre slik at du ser hullet med syltetøy. Stek kakene midt i ovnen i ca 10 minutter. Kakene skal være lyse og sprø
 5. Riflekjeks:

  1. Denne oppskriften krever én porsjon grunndeig alene. Sprøyt deigen ut gjennom kakespruter eller kvern med rifleformet skive. Skjær ca 3 cm lange stenger. Legg stengende på bakepapir på stekeplate og stek dem midt i ovnen i ca 10 minutter.
  2. Smelt kokosfettet og sjokoladen sammen. Avkjøl litt før du rører inn egg og melis. Smør fyll mellom to og to riflekjeks. Oppbevar kjeksene i en tett boks.
Tips!

Pakk inn et knippe av de forskjellige kakene i cellofan og pynt med et pent silkebånd og på 1-2-3 har du en innholdsrik og smakfull gave du kan gi bort!

Kommentarer

 • Helene

  3 år siden
  Nydelige tyske skiver med denne deigen. Hvilte den et par timer i kjøleskap, tok den ut og laget stenger som jeg pakket inn i matpapir. Tok ut én og én som jeg skjærte opp og stekte. Fungerte helt prima!! :)

   (4)

  • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

   3 år siden
   Hei Helene, Så hyggelig å høre at det smakte :) Takk for at du deler ditt tips med oss! God Jul.

    (0)


 • Anne

  3 år siden
  Skal det være 1 L istede for 1 kg. Deigen er ikke samarbeidsvillig med 1 kg mel. Hvor mye smør og melis må jeg tilsette når jeg hatt 1 kg mel i.

   (0)

  • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

   3 år siden
   Hei Anne, Det stemmer at det er 1 kilo mel, det som er fint når man baker er å ikke ha oppti alt melet men tilsette litt og litt til man får riktig konsistens :) lykke til!

    (0)


 • Vivean

  5 år siden
  Nå baker jeg andre omgangen m tyske skiver - super enkle og veldig gode! God jul! :-)

   (0)


 • Klissi Mandarin

  5 år siden
  Dette er jo en god mørdeig, men på hvilken planet tar det 90 min..? Det tar ca. 10-15 min å lage deigen, 10-15 min og bake den ut, og kanskje en halvtime med steking, ja. Men den må jo også stå kaldt minst en gang! Og alle vet at tyske skiver og sjakkruter blir penest om de får stå kaldt etter at pølsene er formet også.. Så til sammen blir det vel 2-3 timer for å gjøre det skikkelig. Og da har jeg ikke regnet med kjevling til syltetøykaker ;)

   (1)

  • Ingrid

   10 måneder siden
   Brukt denne oppskrifte i mange år. Tilsetter finhakkede mandler, ruller til pølserstår til dagen etterpå og skjærer de opp i skiver. Stekes og smaker nydelig.

    (0)


 • Unni

  6 år siden
  Jeg har gjort som Jarl Kristian, uten 1/2 ts vaniljesukker - laget sjakkrutene. De ble kjempefine og veldig gode. stekte de 14 minutter, og de ble ihvertfall 1/2 cm tykke, fikk 50 stk kaker. Tusen takk for hjelpen med den 7.slaget i år :)))))

   (3)

  • Oda Smeby Christensen

   6 år siden
   Så hyggelig hilsen! God jul til deg og dine, Unni!

    (0)


 • Jarl Kristian

  6 år siden
  Regnet grunndeigen om til ca. 250 gram smør, 330 gram hvetemel og 110 gram melis. Tilsatte 1/2 ts vaniljesukker. Kjørte alt i foodprocessoren og laget sjakkruter. Kuttet de i ca. 1/2 cm bredde og stekte de ca 13 minutter. Ble kjempegode og porøse. Nå tør jeg invitere bestemor på sjakkruter uten å frykte at løstennene blir med ut når hun spiser de. En God Jul ønskes alle hjemmebakere :-)

   (10)

  • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

   6 år siden
   Hei Jarl Kristian! Så bra at du likte sjakkrutene. Du får satse på å lage en ekstra porsjon til bestemor, men for løstennene hennes skyld bør du holde henne langt unna deilig julesnacks som f eks disse kjempegode polkakaramellene: http://www.tine.no/oppskrifter/desserter/sote-snacks-og-godteri/polkakarameller. God jul (etterhvert)!

    (2)


 • monica

  8 år siden
  Skal smøret smeltes i grunnoppskriften?

   (0)

  • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

   8 år siden
   Hei Monica. Takk for et relevant spørsmål. I denne oppskriften skal du ikke smelte smøret. Her kan du velge å piske romtemperert og melis hvitt før du blander i hvetemelet eller enda bedre; ha alle ingrediensene i en food prosessor som du kjører til du får en smuldret masse. Denne tar du ut og arbeid med deigen til den blir glatt og fin. Lykke til med baksten!

    (0)


 • Ann Elisabeth Monsen Eli

  8 år siden
  Dette ser ut som en fin oppskrift mennn... hvor får vi tak i smør? Det e helt uaktuelt å bruke margarin. Jeg bruker kun smør og div. oljer i matlagingen. Hvagjør vi da TINE? Droppe julebaksten?

   (0)

  • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

   8 år siden
   Hei Ann Elisabeth! Kjempefint at du sverger til smør i matlagingen. Det gir jo absolutt best smak. Dessverre er det jo slik akkurat nå at smør er en knapphetsfaktor enkelte steder i landet, og det er jo bare å beklage på det sterkeste! Men vi jobber med å få mer smør til butikkene, og jeg håper det vil komme tidsnok også til der du bor, Ann Elisabeth, slik at du rekker julebaksten i år også. Tiltakene som gjøres kan du lese mer om her http://www.tine.no/om-tine/aktuelt-og-media/nyheter/264947.cms?arbeider-for-mer-smor-til-butikkene

    (6)


Det er mye kjærlighet i god mat