Jordbærterte
Middels•120 min min
Ingredienser
Antall stykker
-
3 ½ dlhvetemel
-
½ dlsukker
-
¼ tssalt
-
½ stkvaniljestang
-
100 g
-
1 stkegg
-
3 sskaldt vann
Til steking
-
1 ltørkede bønner
Fyll
-
5 dl
-
2 kurverjordbær
-
1 stklime
Slik gjør du det
-
1
Sørg for at smøret er kaldt før du begynner. Splitt vaniljestangen i to og skrap ut frøene.
-
2
Ha hvetemel, sukker, salt og vaniljefrø i en kjøkkenmaskin med knivblad. Tilsett kaldt smør i biter og kjør til en finsmuldret masse.
-
3
Tilsett egg og kjør videre til deigen samler seg i en klump. Er deigen tørr kan du kjøre inn en og en spiseskje vann til du har en smidig deig. Pakk deigen i plast og la hvile kjølig i minst 30 minutter.
-
4
Sett ovnen på 220 °C. Kjevle ut deigen på et melet underlag til en sirkel på ca. 28 centimeter og kle en paiform på ca. 24 centimeter i diameter. Lag gjerne en dobbelt kant og fjern overflødig deig som henger over kanten.
-
5
Prikk bunnen med en gaffel, press et lag aluminiumsfolie ned i formen så deigen er godt dekket. La stå i fryseren i ca. 20 minutter så paideigen setter seg.
-
6
Fyll tørkede bønner utover folien slik at hele formen er fylt. Dette gjør at deigen ikke mister formen under steking. Senk ovnen til 200 °C og forstek paibunnen slik i 18-20 minutter.
-
7
Fjern bønnene og folien og stek videre i 6-8 minutter eller til paibunnen er gyllen. Avkjøl helt.
Tips
Ha de brukte bønnene i en boks eller pose og spar på dem til neste gang du skal bake paibunn.
-
8
Fjern hamsen på jordbærene og del i skiver. Fyll paibunnen med vaniljekrem og fordel jordbærskivene utover, gjerne i et spiralmønster. Finriv skall av lime og dryss over. Skvis noen dråper limesaft over til slutt og server.