Gresskarpai

Gresskarpai

Kommentarer 41
  • Enkel
  • 70 min
Gresskarpai, eller "pumpkin pie", hører med til Halloween og Thanksgiving, og er en av de mest kjente amerikanske paiene.

Ingredienser

Antall porsjoner

Paibunn

1 stk Nå® Paibunn

Eller lag egen hjemmelaget paibunn

200 g hvetemel
150 g TINE Meierismør
2 ss vann

Fyll

400 g gresskar
6 ss hvetemel
½ ts bakepulver
½ ts salt
1 ts malt kanel
1 ts malt allehånde
½ ts malt ingefær
½ ts malt muskat
2 stk egg
1 ½ dl sukker
2 ss smeltet TINE Meierismør
3 dl TINE Kaffefløte
2 ts vaniljesukker

Tilbehør

3 dl TINE Kremfløte

Slik gjør du det

    1. Ha hvetemel, smør og vann i en food processor og kjør til en fast deig. La paideigen ligge i kjøleskapet i ca. 30 minutter før du kjevler den ut.
    2. Finn frem en paiform og forvarm stekeovnen til 200 °C.
  1. Fyll

    1. Mens paideigen ligger kaldt, damper du gresskarkjøtt til det blir mørt. Bruk en dampkjele eller kok det i vann i 15 - 20 minutter. Sil av overflødig vann og sett kjøttet til avkjøling. Mos deretter kjøttet for hånd eller i en food processor, slik at det blir til en fin gresskarpuré.
      Tips!

      Til oppskrifter som denne hvor gresskarkjøttet skal kokes, kan det faktisk lønne seg å finne de litt mindre variantene av gresskar (mellom 2 - 4 kg) ettersom kjøttet i disse har mer tetthet og ofte er litt søtere enn de større variantene.

    2. Kjevle eller trykk deigen ut i en smurt paiform. Prikk med en gaffel. Forstek paiskallet i ca. 10 minutter (hvis du bruker Nå Paibunn trenger du ikke forsteke deigen). Sett ned varmen til 180 °C.
    3. Bland sammen mel, bakepulver, salt, kanel, allehånde, ingefær og muskat. Pisk sammen egg, sukker og smør. Tilsett gresskarpuré, kaffefløte og vaniljesukker. Ha fyllet i paiskallet og stek gresskarpaien i ca. 30 minutter eller til fyllet kjennes fast.
  2. Tilbehør

    1. Server paien lun eller avkjølt med pisket krem til.
Tips!

Et gresskar skal være fast og litt hardt i skallet. Skallet vil ha små rustfargede områder og kanskje små rifter - dette har ingenting å si for kvaliteten. 

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Monica

    1 år siden
    Lagde etter oppskriften bare med kondensert melk i stede og droppet smøret. Trengte 15 min lengre i ovnen men var ikke for ille det

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Hei Monica,

      Så hyggelig at du deler din måte å lage den på med oss :) Høres ut som det ble en vellykket pai. God bakst videre!

      Kommenter  (0)


  • Marthe

    1 år siden
    Skal smøret i paibunnen smeltes?

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Hei Marthe,

      Smøret i paibunnen skal ikke smeltes :) God bakst!

      Kommenter  (0)


  • Hege

    2 år siden
    Etter 1,5 time i ovnen tok vi den ut og testet. Fortsatt bare litt stivere røre. Smaker godt, men er helt ubrukelig som noe annet enn grøt. Vi sitter her litt slukøret. Ble ikke pai til fredagskos i dag.

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Hege, Det var kjedelig å høre at resultatet ikke ble bra. Neste gang du forsøker å lage denne kan du droppe fløten helt eller ha oppi litt på følelsen for å få den gode smaken :) Gi oss gjerne en tilbakemelding om hvordan resultatet ble. Lykke til!

      Kommenter  (0)


  • Emma

    4 år siden
    Bakte denne paien i dag for Thanksgiving (men med gresskarpuree fra boks) og den ble kjempegod! Min trengte også litt lenger tid i ovnen. Takk for oppskrift! :)

    Kommenter  (14)


  • Bakstekjærringa

    4 år siden
    Jeg dampkokte gresskarbitene, avkjølte og lot det renne av lenge. Jeg brukte noe mindre fløte enn oppskriften sier. Likevel måtte jeg steke paien dobbelt så lenge som oppgitt i oppskriften. Det må være lov å mene at oppskriften er dårlig når det er så mye som må justeres. Har ikke smakt ennå.

    Kommenter  (25)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

      4 år siden
      Hei, Vi skal teste steketiden på denne paien på nytt, og gjøre eventuelle endringer. Takk for tilbakemelding. God helg!

      Kommenter  (18)


  • Laila

    4 år siden
    Hei, hvor lenge kan gresskarkjøttet oppbevares i kjøleskapet før enn bruker det?

    Kommenter  (5)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

      4 år siden
      Hei Laila, Gresskarkjøttet holder dessverre ikke så lenge, maks en dag. Eventuelt kan du dampe kjøttet og lage gresskarpurén, da holder det seg nok i to til tre dager i kjøleskapet:)

      Kommenter  (2)


  • Aurora

    4 år siden
    Den enkleste og kanskje beste gresskarpaien mener jeg du får ved å bruke gresskar-puré istedenfor ferskt gresskarkjøtt. (Jeg bruker i tillegg kondensert melk isteden for hvetemel og fløte.) Begge deler finnes i mange velassosierte matbutikker og flere "innvandrer"-butikker. Enkelt og godt!

    Kommenter  (4)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

      4 år siden
      Hei Aurora, Takk for gode tips om rask og enkel gresskarpai :)

      Kommenter  (3)


  • Meg

    5 år siden
    Skal kjøttet inni gresskaret brukes eller det harde skallet? Skal da frøene siles ut?

    Kommenter  (14)

    • Oda Smeby Christensen

      5 år siden
      Hei! Om du har et helt gresskar er det kjøttet inni som skal brukes. Gresskarfrøene og de lange trådene tas ut av gresskaret. Gresskarfrøene kan du ta vare på, og riste sammmen med litt olje og salt i stekeovnen. De kan senere brukes som snacks eller oppe en god kremet suppe. Gresskar"trådene" kan du bare kaste. Bruke en skje eller en god kniv til å skjære biter av gresskarkjøttet inne i gresskaret. Det er dette gresskarkjøttet du skal bruke.

      Kommenter  (4)

    • Janne

      4 år siden
      Du kan fint bruke skallet også, så lenge gresskaret er rent og økologisk :) Inneholder mye vitaminer og næring. Og røst frøene i ovnen, kjempegodt!

      Kommenter  (0)

      • Hilsen kokkene fra Melkerampa

        4 år siden
        Hei Janne, Takk for tipset :)

        Kommenter  (0)

        • Marit

          2 år siden
          Jeg anbefaler ikke å bruke skallet i paifyll. Mulig det kan brukes til noe annet dog.

          Kommenter  (0)

          • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

            2 år siden
            Hei Janne, Her er jeg enig med Marit om at skallet ikke burde brukes til paifyll, men gjerne brukes i annen mat da det er rikt på vitaminer og næring som Meg skriver :) Lykke til!

            Kommenter  (0)


  • Øyvind Lyshaug

    5 år siden
    Paien var veldig god, men måtte stekes i godt over en time på 180 grader.. Spørs om ikke jeg gjorde ett eller annet feil..

    Kommenter  (1)

    • Oda Smeby Christensen

      5 år siden
      Paien skal være litt løs når den kommer varm ut av ovnen. Den vil sette seg i konsistensen etterhvert som den avkjøles. Hyggelig å høre at den falt smak.

      Kommenter  (0)

    • Lene

      5 år siden
      Jeg bruker vanlig kremfløte og ikke kaffefløte, da tykner den fint :)

      Kommenter  (1)

      • Oda Smeby Christensen

        5 år siden
        I denne oppskriften kan både kaffefløte, matfløte og kremfløte brukes. Takk for tips! :)

        Kommenter  (0)


  • Helene

    5 år siden
    Kan denne fryses?

    Kommenter  (0)

    • Oda Smeby Christensen

      5 år siden
      Denne paien kan fryses. Tines allerbest i kjøleskapet. Noe som tar et døgn.

      Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat