Gresskarpai

Gresskarpai

41
221
Enkel70 min
Gresskarpai, eller "pumpkin pie", hører med til Halloween og Thanksgiving, og er en av de mest kjente amerikanske paiene.

Ingredienser

Antall porsjoner

Paibunn

  • 1 stk
    ferdig paibunn

Eller lag egen hjemmelaget paibunn

Fyll

  • 400 g
    gresskar
  • 6 ss
    hvetemel
  • ½ ts
    bakepulver
  • ½ ts
    salt
  • 1 ts
    malt kanel
  • 1 ts
    malt allehånde
  • ½ ts
    malt ingefær
  • ½ ts
    malt muskat
  • 2 stk
    egg
  • 1 ½ dl
    sukker
  • 2 ss
  • 3 dl
  • 2 ts
    vaniljesukker

Tilbehør

Slik gjør du det

  1. 1

    Ha hvetemel, smør og vann i en food processor og kjør til en fast deig. La paideigen ligge i kjøleskapet i ca. 30 minutter før du kjevler den ut.

  2. 2

    Finn frem en paiform og forvarm stekeovnen til 200 °C.

Fyll

  1. 3

    Mens paideigen ligger kaldt, damper du gresskarkjøtt til det blir mørt. Bruk en dampkjele eller kok det i vann i 15 - 20 minutter. Sil av overflødig vann og sett kjøttet til avkjøling. Mos deretter kjøttet for hånd eller i en food processor, slik at det blir til en fin gresskarpuré.

    Tips

    Til oppskrifter som denne hvor gresskarkjøttet skal kokes, kan det faktisk lønne seg å finne de litt mindre variantene av gresskar (mellom 2 - 4 kg) ettersom kjøttet i disse har mer tetthet og ofte er litt søtere enn de større variantene.

  2. 4

    Kjevle eller trykk deigen ut i en smurt paiform. Prikk med en gaffel. Forstek paiskallet i ca. 10 minutter (hvis du bruker Nå Paibunn trenger du ikke forsteke deigen). Sett ned varmen til 180 °C.

  3. 5

    Bland sammen mel, bakepulver, salt, kanel, allehånde, ingefær og muskat. Pisk sammen egg, sukker og smør. Tilsett gresskarpuré, kaffefløte og vaniljesukker. Ha fyllet i paiskallet og stek gresskarpaien i ca. 30 minutter eller til fyllet kjennes fast.

Tilbehør

  1. 6

    Server paien lun eller avkjølt med pisket krem til.

Tips

Et gresskar skal være fast og litt hardt i skallet. Skallet vil ha små rustfargede områder og kanskje små rifter - dette har ingenting å si for kvaliteten. 

Del denne oppskriften: