Eplekake med brunostkrem
Enkel•60 min45 min
Ingredienser
Antall porsjoner
-
100 g
-
2 ½ dlsukker
-
3 stkegg
-
1 dlmørk sirup
-
6 dlhvetemel
-
1 tsbakepulver
-
½ tssalt
-
1 tsmalt kanel
-
1 ½ tsvaniljesukker
-
2 stkepler
-
1 ½ dlmandelflak
BRUNOSTKREM
-
200 g
-
70 g
-
2 pakker
-
6 dlmelis
FLØTEKARAMELLISERTE EPLER
-
3 dl
-
4 ½ dlsukker
-
6 stkepler
Slik gjør du det
-
1
Sett ovnen på 170 °C og kle en springform på 22 cm i diameter med bakepapir i bunnen. Smør formen med mykt smør.
-
2
Pisk romtemperert smør og sukker hvitt og luftig. Tilsett egg og pisk videre til en luftig blanding.
-
3
Ha i sirup, hvetemel, bakepulver, salt, kanel og vaniljesukker, og rør godt til en klumpfri røre.
-
4
Grovriv eplene, gjerne med skall, og vend inn med nøtter. Ha røren i kakeformen og stek nederst i ovnen i ca. 45 minutter eller til en kakenål kommer ut ren når du stikker den i midten av kaken. Avkjøl kaken helt.
-
5
Lag brunostkremen mens kaken steker ved å dele brunost i små biter. Smelt smør i en liten kjele og ha i brunost. Rør til mykt og smeltet. Skiller blandingen seg eller ikke smelter helt, kan du kjøre den glatt med en stavmikser.
-
6
Pisk romtemperert kremost, melis og brunostblandingen til en jevn og glatt krem i en kjøkkenmaskin med ballongvisp.
-
7
Kok opp kremfløte, ha i sukker og kok under konstant omrøring til fast karamell, ca. 30 minutter. Temperaturen på karamellen skal være ca. 120 °C så har du et sukkertermometer er det lurt å bruke det.
Tips
Har du ikke et sukkertermometer, kan du teste om karamellen er hard nok ved å dryppe en dråpe karamell ned i et glass med iskaldt vann. Hvis den blir en formbar kule er karamellen ferdig.
-
8
Stikk eplene på pinner, ev. grillpinner, fonduegafler eller vanlige gafler, og dypp dem i karamellen. Sett over på en silikonmatte eller bakepapir og la stivne.
-
9
Del kaken i to og legg et lag brunostkrem mellom lagene. Fordel resten av kremen utover kaken slik at den er dekket på alle kanter. Pynt med fløtekaramelliserte epler på toppen og server.