Fyrstekake

Fyrstekake

Kommentarer 18
  • Middels
  • 60 min
  • 35 min
Fyrstekake er en saftig og god, gammel klassiker som ikke mister sin popularitet.

Ingredienser

Antall porsjoner

Utstyr

Rund springform på 22 cm i diameteter
125 g TINE Meierismør
80 g sukker
1 stk egg , eller 2 eggeplommer
2 ss vann
1 ½ ts bakepulver
225 g hvetemel

Mandelmasse:

150 g mandler
150 g melis
2 stk eggehviter

Til pensling:

1 stk egg

Slik gjør du det

    1. Sett stekeovnen på 190°C. Til denne oppskriften på fyrstekake, trenger du en rund kakeform på 22 cm i diameteter.
  1. Bunn:

    1. Visp smør og sukker hvitt. Rør inn egg og vann og sikt i mel blandet med bakepulver. Elt deigen lett sammen og la den stå tildekket og kjølig mens du lager mandelmassen.
  2. Mandelmasse:

    1. Mal mandlene og bland med melis og sammenvispet eggehvite. Massen må ikke være så løs at det siver ut væske når den står en stund.
    2. Kle kakebunnen med bakepapir og smør formkanten godt. Trykk ut 2/3 av deigen jevnt i bunnen av formen og ca. 2 cm oppover kanten.
    3. Fordel mandelmassen over bunnen.
      Tips!

      Kaken kan fylles med epler eller rababra istedenfor mandelmasse. En smart måte å få flere kaker av samme deig på.

    4. Kjevle resten av deigen til en 3 mm tykk leiv. Skjær leiven i 1 cm brede strimler som du legger over mandelmassen i et skrått rutemønster.
    5. Pensle med sammenvispet egg og stek på midterste rille i ca. 30-40 minutter til kaken er gyllenbrun og gjennomstekt.
Tips!

Det går fint å fryse fyrstekake og dermed ha på lur når du får uventet besøk. Men husk å pakke den godt inn.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Mathilde

    1 år siden
    Må mandlene være skoldet? Eggehvitene skal stivpiskes?

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Hei Mathilde, Det anbefales å skolde mandlene først. Eggene skal røres inn med vann i steg 2 i bunnen :) Lykke til! God bakst!

      Kommenter  (0)

      • arild

        9 måneder siden
        Her jeg bor (Bergen) er det utvilsomt vanligst å bruke uskolde mandlene til fyrstekake, men det er selvfølgelig frivilling. I kjøpekaker er det ofte brukt uskoldede, men i de gamle oppskriftene står det uskoldede mandler. Til kransekake halvparten skoldede, og halvparten uskoldede.

        Kommenter  (0)

        • Annicken , Kokk og kundekonsulent

          9 måneder siden
          Hei Arild,

          Du kan fint bruke det som er lettest for deg, men det anbefales skoldne mandler :) God bakst!

          Kommenter  (0)


  • Safoora

    2 år siden
    Hei veldig bra opskrift jeg laggde første gang kake og jeg er fornøyd og skrøt av kaken .Takk

    Kommenter  (1)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Safoora! Så hyggelig at du ble fornøyd og fikk skryt av kaken :) God baking videre!

      Kommenter  (0)


  • Bente

    2 år siden
    Skal eggehvitene piskes stive før man tilsetter malte mandler og melis?

    Kommenter  (8)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      hei Benta, Her er utrdag fra oppskriften: Mal mandlene og bland med melis og sammenvispet eggehvite. Massen må ikke være så løs at det siver ut væske når den står en stund. Det vvil si at de ikke trenger å stivpiskes men piskes nok til at det ikke siver væske ut. Lykke til! God jul :)

      Kommenter  (0)


  • Ole Jørgen

    2 år siden
    Veldig bra oppskrift. Jeg lagde 10 stykker av denne kaken på jobben, de som spiste kaken var strålende fornøyd og skrøt av kaken

    Kommenter  (3)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Ole Jørgen, Du har jaggu heldige kollegaer :) God bakst videre!

      Kommenter  (0)


  • Katarina

    3 år siden
    Veldig god fyrstekake. Jeg laget deigen i Food processor. Det samme gjorde jeg med mandelmassen. Først hakket jeg mandlene. For å få dem hakket godt tok jeg så melis i før jeg tilsatte eggehvitene. Ble perfekt resultat og supergod fyrstekake. Takk til Helene som tipset meg om denne oppskriften.

    Kommenter  (2)


  • Iselin S.R

    4 år siden
    Flott oppskrift! Enkel å forstå og derav få muligheter til å gjøre feil. Derimot ble det litt for lite av deigen, slik at rutemønsteret ikke ble noe særlig tett. Neste gang lager jeg bare litt ekstra deig, da jeg synes det er fint med et tett mønster på toppen av kaka :)

    Kommenter  (15)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

      4 år siden
      Hei Iselin, Hyggelig å høre at du likte oppskriften, og takk for at du gjorde oss oppmerksom på at det kan være litt for lite deig om man ønsker et tett mønster på kaken :) Flott at du deler!

      Kommenter  (12)


  • Terje Syvertsen

    5 år siden
    Som "Gammel Konditor" brukte vi litt kanel i mandelmassen. Det blir prikken over "I"en. mvh Terje

    Kommenter  (20)

    • Oda Smeby Christensen

      5 år siden
      Godt tips! Setter veldig pris på slike. Det er bare å si i fra om du har flere. :)

      Kommenter  (10)


  • Borghild Reiestad

    7 år siden
    Det skal selfølgelig være 2/3 av deigen som skal klemmes ut i formen. Denne dekker mesteparten av kaken. Den resterende 1/3 skal strimles til "lokk". :)

    Kommenter  (2)

    • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

      7 år siden
      Du har helt rett, Borghild. Jeg skal få rettet dette opp slik at fremgangsmåten er korrekt. Takk for tipset!

      Kommenter  (3)

    • Marit Skjæret

      6 år siden
      Det var faktisk det som stod i oppskriften. Ikke vanskelig å forstå.

      Kommenter  (12)


Det er mye kjærlighet i god mat