Fyrstekake

Fyrstekake

18
  • Middels
  • 60 min
  • 35 min
Fyrstekake er en saftig og god, gammel klassiker som ikke mister sin popularitet.

Ingredienser

Utstyr

Rund springform på 22 cm i diameteter
125 g TINE Meierismør
80 g sukker
1 stk egg , eller 2 eggeplommer
2 ss vann
1 ½ ts bakepulver
225 g hvetemel

Mandelmasse:

150 g mandler
150 g melis
2 stk eggehviter

Til pensling:

1 stk egg

Slik gjør du det

    1. Sett stekeovnen på 190°C. Til denne oppskriften på fyrstekake, trenger du en rund kakeform på 22 cm i diameteter.
  1. Bunn:

    1. Visp smør og sukker hvitt. Rør inn egg og vann og sikt i mel blandet med bakepulver. Elt deigen lett sammen og la den stå tildekket og kjølig mens du lager mandelmassen.
  2. Mandelmasse:

    1. Mal mandlene og bland med melis og sammenvispet eggehvite. Massen må ikke være så løs at det siver ut væske når den står en stund.
    2. Kle kakebunnen med bakepapir og smør formkanten godt. Trykk ut 2/3 av deigen jevnt i bunnen av formen og ca. 2 cm oppover kanten.
    3. Fordel mandelmassen over bunnen.
      Tips

      Kaken kan fylles med epler eller rababra istedenfor mandelmasse. En smart måte å få flere kaker av samme deig på.

    4. Kjevle resten av deigen til en 3 mm tykk leiv. Skjær leiven i 1 cm brede strimler som du legger over mandelmassen i et skrått rutemønster.
    5. Pensle med sammenvispet egg og stek på midterste rille i ca. 30-40 minutter til kaken er gyllenbrun og gjennomstekt.
Tips

Det går fint å fryse fyrstekake og dermed ha på lur når du får uventet besøk. Men husk å pakke den godt inn.

Kommentarer

  • Mathilde

    2 år siden
    Må mandlene være skoldet? Eggehvitene skal stivpiskes?

     (1)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Mathilde, Det anbefales å skolde mandlene først. Eggene skal røres inn med vann i steg 2 i bunnen :) Lykke til! God bakst!

       (0)

      • arild

        2 år siden
        Her jeg bor (Bergen) er det utvilsomt vanligst å bruke uskolde mandlene til fyrstekake, men det er selvfølgelig frivilling. I kjøpekaker er det ofte brukt uskoldede, men i de gamle oppskriftene står det uskoldede mandler. Til kransekake halvparten skoldede, og halvparten uskoldede.

         (1)

        • Annicken , Kokk og kundekonsulent

          2 år siden
          Hei Arild,

          Du kan fint bruke det som er lettest for deg, men det anbefales skoldne mandler :) God bakst!

           (0)


Det er mye kjærlighet i god mat