Karamell- og peanøttis

Karamell- og peanøttis

14
 • Enkel
 • 60 min
Dette er en skikkelig hjemmelaget karamell-is, med biter av karamell og peanøtter. Isen må avkjøles i 3 timer, for så å stå i fryseren i 6 timer, så husk å sette av god tid.

Ingredienser

3 dl sukker
3 dl TINE Kremfløte
1 stk vaniljestang
½ ts havsalt
2 ½ dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
3 stk egg
50 g myke karameller
50 g salte peanøtter uten skall

Slik gjør du det

  1. Ha 2/3 av sukkeret i en liten kjele over middels varme. Rør hele tiden med en tresleiv, inntil sukkeret begynner å smelte. La alt sukkeret smelte, og la blandingen bli gyllen.
  2. Varm opp halvparten av fløten i en annen kjele. Hell den varme fløten i sukkerblandingen. Rør karamellblandingen på middels varme til den er er jevn, 5 - 10 minutter. Ha den ferdige karamellen i en ildfast skål. Del vaniljestang på langs og skrap ut frøene. Tilsett salt og vaniljefrø. Avkjøl til romtemperatur.
  3. Ha melk, resten av fløten og sukkeret i en kjele. Sett den på middels varme. Rør av og til.
  4. Visp sammen egg i en mellomstor bolle. Hell halvparten av den varme melkeblandingen over eggene. Visp kontinuerlig. Hell egg- og melkeblandingen tilbake i kjelen over middels varme. Fortsett å røre til kremen begynner å tykne (70 °C på et termometer). Ikke la blandingen koke. For å fjerne koagulert egg, hell blandingen gjennom en sil i en stor bolle.
  5. Rør den avkjølte karamellen inn i egg- og melkeblandingen. Bland godt sammen. Hakk karamell og peanøtter i biter. Vend halvparten inn i isblandingen. Avkjøl blandingen i minst 3 timer.
  6. Hell blandingen i en passende form eller i en ismaskin. Om du bruker fryseren, skal isen fryses i minst 6 timer. La isen bli litt myk før servering, og pynt med resten av peanøttene og karamellbitene.

Kommentarer

 • Gaute

  2 år siden
  Noen spørsmål:
  I punkt 2 står det blant annet: "Varm opp fløten", men hvor varmt er det da snakk om egentlig? Koking, lunket osv? En temperatur hadde vært fint.

  Det står også i punkt 2 at man skal tilsette vaniljefrø og salt. Er dette i den ildfaste formen med karamellsausen, eller en annen plass?

  I punkt 5 står det at man skal avkjøle blandingen i 3 timer. Gjelder dette også når man har en ismaskin med kompressor, eller kan man da putte blandingen direkte i ismaskinen og kjøre den til ønsket konsistens? Hvis man må avkjøle i 3 timer først, er det da snakk om å sette den på kjøkkenbenken, eller i fryser?

   (0)

  • Annicken , Kokk og kundekonsulent

   2 år siden
   Hei Gaute,

   Når man varmer opp fløten menes det at den blir varm uten å nå kokepunktet. I trinn 2 mens det at man har vaniljen og saltet oppe i formen med karamellblandingen. Om man ikke har ismaskin avkjøler man blandingen på benken eller i kjøleskapet i 3 timer før man har den i rett form og i fryseren.

   Lykke til og god matlaging :)

    (1)


Det er mye kjærlighet i god mat