
Karamell- og peanøttis
Enkel•60 min min
Ingredienser
Antall porsjoner
-
3 dlsukker
-
3 dl
-
1 stkvaniljestang
-
½ tshavsalt
-
2 ½ dl
-
3 stkegg
-
50 gmyke karameller
-
50 gsalte peanøtter uten skall
Slik gjør du det
-
1
Ha 2/3 av sukkeret i en liten kjele over middels varme. Rør hele tiden med en tresleiv, inntil sukkeret begynner å smelte. La alt sukkeret smelte, og la blandingen bli gyllen.
-
2
Varm opp halvparten av fløten i en annen kjele. Hell den varme fløten i sukkerblandingen. Rør karamellblandingen på middels varme til den er er jevn, 5 - 10 minutter. Ha den ferdige karamellen i en ildfast skål. Del vaniljestang på langs og skrap ut frøene. Tilsett salt og vaniljefrø. Avkjøl til romtemperatur.
-
3
Ha melk, resten av fløten og sukkeret i en kjele. Sett den på middels varme. Rør av og til.
-
4
Visp sammen egg i en mellomstor bolle. Hell halvparten av den varme melkeblandingen over eggene. Visp kontinuerlig. Hell egg- og melkeblandingen tilbake i kjelen over middels varme. Fortsett å røre til kremen begynner å tykne (70 °C på et termometer). Ikke la blandingen koke. For å fjerne koagulert egg, hell blandingen gjennom en sil i en stor bolle.
-
5
Rør den avkjølte karamellen inn i egg- og melkeblandingen. Bland godt sammen. Hakk karamell og peanøtter i biter. Vend halvparten inn i isblandingen. Avkjøl blandingen i minst 3 timer.
-
6
Hell blandingen i en passende form eller i en ismaskin. Om du bruker fryseren, skal isen fryses i minst 6 timer. La isen bli litt myk før servering, og pynt med resten av peanøttene og karamellbitene.