Karamell- og peanøttis

Karamell- og peanøttis

14
 • Enkel
 • 60 min
Dette er en skikkelig hjemmelaget karamell-is, med biter av karamell og peanøtter. Isen må avkjøles i 3 timer, for så å stå i fryseren i 6 timer, så husk å sette av god tid.

Ingredienser

3 dl sukker
3 dl TINE Kremfløte
1 stk vaniljestang
½ ts havsalt
2 ½ dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
3 stk egg
50 g myke karameller
50 g salte peanøtter uten skall

Slik gjør du det

  1. Ha 2/3 av sukkeret i en liten kjele over middels varme. Rør hele tiden med en tresleiv, inntil sukkeret begynner å smelte. La alt sukkeret smelte, og la blandingen bli gyllen.
  2. Varm opp halvparten av fløten i en annen kjele. Hell den varme fløten i sukkerblandingen. Rør karamellblandingen på middels varme til den er er jevn, 5 - 10 minutter. Ha den ferdige karamellen i en ildfast skål. Del vaniljestang på langs og skrap ut frøene. Tilsett salt og vaniljefrø. Avkjøl til romtemperatur.
  3. Ha melk, resten av fløten og sukkeret i en kjele. Sett den på middels varme. Rør av og til.
  4. Visp sammen egg i en mellomstor bolle. Hell halvparten av den varme melkeblandingen over eggene. Visp kontinuerlig. Hell egg- og melkeblandingen tilbake i kjelen over middels varme. Fortsett å røre til kremen begynner å tykne (70 °C på et termometer). Ikke la blandingen koke. For å fjerne koagulert egg, hell blandingen gjennom en sil i en stor bolle.
  5. Rør den avkjølte karamellen inn i egg- og melkeblandingen. Bland godt sammen. Hakk karamell og peanøtter i biter. Vend halvparten inn i isblandingen. Avkjøl blandingen i minst 3 timer.
  6. Hell blandingen i en passende form eller i en ismaskin. Om du bruker fryseren, skal isen fryses i minst 6 timer. La isen bli litt myk før servering, og pynt med resten av peanøttene og karamellbitene.

Kommentarer

 • Gaute

  2 år siden
  Noen spørsmål:
  I punkt 2 står det blant annet: "Varm opp fløten", men hvor varmt er det da snakk om egentlig? Koking, lunket osv? En temperatur hadde vært fint.

  Det står også i punkt 2 at man skal tilsette vaniljefrø og salt. Er dette i den ildfaste formen med karamellsausen, eller en annen plass?

  I punkt 5 står det at man skal avkjøle blandingen i 3 timer. Gjelder dette også når man har en ismaskin med kompressor, eller kan man da putte blandingen direkte i ismaskinen og kjøre den til ønsket konsistens? Hvis man må avkjøle i 3 timer først, er det da snakk om å sette den på kjøkkenbenken, eller i fryser?

   (0)

  • Annicken , Kokk og kundekonsulent

   2 år siden
   Hei Gaute,

   Når man varmer opp fløten menes det at den blir varm uten å nå kokepunktet. I trinn 2 mens det at man har vaniljen og saltet oppe i formen med karamellblandingen. Om man ikke har ismaskin avkjøler man blandingen på benken eller i kjøleskapet i 3 timer før man har den i rett form og i fryseren.

   Lykke til og god matlaging :)

    (1)


 • Gaute

  2 år siden
  Skal den koke på 170 grader celsius?? Mulig det da?

   (0)

  • Annicken , Kokk og kundekonsulent

   2 år siden
   Hei Gaute,

   Takk for at du følger med! Vi har nå endret oppskriften og det er 70 grader det skal være :) God bakst!

    (0)


 • Ylva

  2 år siden
  Isen ser kjempe god ut???????????? Vi holder på å lage den. Jeg vet at den kommer til å smake nydelig??????

   (1)

  • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

   2 år siden
   Vi er enig, Ylva :) Håper det smakte! God bakst.

    (0)


 • Gaute

  4 år siden
  170 grader, uten koring??

   (9)

  • Gaute

   4 år siden
   Koking*

    (0)


 • Amalie

  4 år siden
  Hei jeg skal lage denne desserten på hjemmedag i mat og helse så jeg har noen spørsmål, 1.det står at du skal la karamellbladningen i en ildfast form så skal alt oppi samme form? 2. Det står at karamellblandningen skal i romtemperatur, men hvorfor skal vi kjøle ned i 3 timer først og er det i kjøleskap eller fryser, og videre skal jeg fryse i fryseren i 6 timer det skjønte jeg ikke helt. Hvorfor 3 timer først og hvorfor i romtemperatur og hvor lenge i romtemperatur? 3, det står på punkt 4 at jeg skal ta halvparten av melka til eggeblandingen men hva skal jeg gjøre med den andre halvdelen da? 4. Skal jeg ta sånne firkantende karamellene i smågodtdisken eller hvilken og hvor kan jeg ellers kjøpe karameller? 5. Kan jeg fryse mer enn 6 timer, gjennom natta kanskje? 6. Skal jeg fryse i den ildfaste formen hele tiden så når jeg skal servere kan jeg bruke glass eller noe? Er det godt med karamelsaus? Håper dere svarer fort er veldig stresset og vil imponere mamma på best mulig måte.

   (1)

  • Hilsen kokkene fra Melkerampa

   4 år siden
   Hei Amalie, Det var litt av en liste med spørsmål og her kommer svarene :) 1. Du skal helle hele karamellblandingen i en ildfast form. Det er fordi denne blandingen blir svært varm og da kan andre former sprekke. 2. Det er etter at karamellbladningen er blandet med melkeblandingen at du skal avkjøle den skikkelig. Altså før du skal kjøre den i ismaskinen eller putte den i fryseren. Du må ikke bruke romtemperert blanding direkte i ismaskinen eller fryseren, for da kan du få feil konsistens på isen eller iskrystaller. 3. Du heller halvparten av melkeblandingen over i de piskede eggene. Når dette er blandet, heller du dette tilbake i kjelen hvor den andre halvparten med melken er. Så rører du alt sammen men du varmer den opp igjen. 4. Du kan bruke hvilken som helst av karameller. Jeg bruker smørbukk :) 5. Det kan du gjøre men husk å pakke plastfolie tett inntil isen slik at den ikke får iskrystaller i seg. 6. Du kan servere isen i glass om du vil det, eller du kan bruke skåler. Karamellsaus på er bare ekstra godt. Lykke til :)

    (0)


 • Rebekka

  4 år siden
  Hei, jeg skal lage denne isen på en praktisk prøve på skolen. Vi har 3.5t på oss til å være ferdige, så lurte jeg på om det går ann å bruke iskremmaskin til å få isen til å stivne, eller om jeg må ha den i kjøleskapet i 3 timer, for å deretter sette den i fryseren i 6 timer.

   (0)

  • Hilsen kokkene fra Melkerampa

   4 år siden
   Hei Rebekka, Så kult at du bruker oppskriften vår på praksiskprøven din. Siden du har så kort tid på deg så ville jeg hatt den ferdige iskremrøren i en stor bolle og avkjølt den i kjøleskap, mens jeg rører i den jevnlig. Når den er blitt kjøleskapskald, så ville jeg hatt den i iskremmaskinen og kjørt isen til den er ca minus åtte grader, for deretter å fryse den i fryseren til jeg skulle anrettet desserten. Det kan være lurt å ikke ha i peanøttene før du har isen i iskremmaskinen, da de kan sette seg fast i røreverket. Dryss den heller over isen før du har den i fryseren. Lykke til og gi oss en tilbakemelding på hvordan det gikk :)

    (0)


 • Bjørg Eli

  4 år siden
  er det viktig og røre i blandingen når den fryses i fryseren?

   (0)

  • Hilsen kokkene fra Melkerampa

   4 år siden
   Hei Bjørg, Siden du skal avkjøle isblandingen i kjøleskap før du fryser den, så trenger du ikke å røre i den når du fryser den inn i fryseren. Vi vil anbefale deg å trekke plastfolie over og pakke den inntil isen, slik at det ikke kommer luft mellom isen og plastfolien. Da reduserer du faren for iskrystaller. Lykke til :)

    (0)


Det er mye kjærlighet i god mat