Sjokolademousse med appelsin

Sjokolademousse med appelsin

Kommentarer 43
  • Enkel
  • 15 min
Hvem kan vel motstå hjemmelaget sjokolademousse? Med appelsin smaker moussen ekstra godt.

Ingredienser

Antall porsjoner

Sjokolademousse

150 g kokesjokolade
2 stk egg
1 ts vaniljesukker
4 ss finrevet appelsinskall
3 dl TINE Kremfløte

Pynt

2 ss revet sjokolade

Slik gjør du det

    1. Ha sjokolade i en bolle og sett over et vannbad.(en kjele med kokende vann) og smelt sjokoladen. Skill eggeplommer fra eggehvitene. Rør inn eggeplommer, vaniljesukker og appelsinskall i den smeltede sjokoladen. Ta bollen ut av vannbadet og visp kraftig mens sjokoladen avkjøles i 1-2 minutter.
    2. Visp kremfløte til luftig krem og bland den med sjokoladekremen. Visp eggehviter stive og bland forsiktig inn i sjokolademoussen.
  1. Pynt

    1. Fordel moussen i porsjonsglass og la den stå i kjøleskapet i minst 1 - 2 timer før servering. Pynt med revet mørk sjokolade.
      Tips!

      Pynt gjerne med revet appelsinskall.

Tips!

For å få en vakker sjokoladesløyfe på toppen, kan du bruke potetskreller, ostehøvel eller rivjern på en plate med kald sjokolade. 

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Jalla mc shalla

    5 måneder siden
    Er denne oppskriften god

    Kommenter  (4)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      5 måneder siden
      Hei,

      Smaken er forskjellig hos alle, så anbefaler deg å lage den å se om det blir din nye favoritt :) God matlaging!

      Kommenter  (0)


  • Frida

    1 år siden
    Jeg har lagd oppskriften 2 ganger nå, men klarer ikke å piske eggeviten stiv. Jeg har prøvd med forskjellige marskiner, en gang tilsatte jeg litt fløte men jeg får det ikke til. Hva gjør jeg galt?

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Hei frida, Det er vanskelig for meg å si hva som er årsaken til at de ikke blir stivpisket, Men det er viktig at det ikke er noe eggeplomme i eggehvitene når de skal piskes stive :) Lykke til! Tredje gangen fungerer det alltid, er det ikke det man sier? God bakst!

      Kommenter  (0)

      • Rolf

        10 måneder siden
        Egg må være romtemp for at hviten skal bli stiv, spiller ingen rolle om det er litt plomme i den. Det tar lang tid før kjøleskap egg blir varm nok ihvertfall 2 dager. Har fått hviten stiv SELV med plomme "biter" har fulgt med. Mine egg står ute i opptill 30° fra de er kjøpt slik høna også oppbevarer de i naturen. Obs vaskes eggene så MÅ de i kjøleskap.

        Kommenter  (0)

        • Benjamin

          9 måneder siden
          Hei Rolf, føler for å kommentere ditt innlegg for fellesskapets skyld.

          Man skal ikke vaske egg som ikke skal brukes samme dag, da vann/fuktighet raskt bryter ned beskyttelsen skallet gir egget. (blir litt mot sin hensikt)
          Spiller ingen rolle om det er egg fra butikken eller fra klara på gårdsplassen.

          Pleier selv å bruke "vanntesten" for å sjekke ferskhet på eggene, men da kun på de eggene jeg skal bruke.

          Lagde selv sjokolade moussé i dag :)
          Fikk 10 eggehviter svært stive i vanlig kenwood kjøkken maskin av rimeligste sort (slapp kanten)
          Disse eggene var tatt ut fra 4 graders kjøleskap til romtemperatur 22 grader, ca 1 times tid før jeg startet.
          Ble litt spontant da jeg merket jeg hadde en del fløte til overs som hadde passert datoen sin med et par dager, var enda fersk å fin heldigvis, så ble moussè fremfor vaffler :)

          Hadde jeg planlagt bedre skulle jeg tatt ut eggene et par timer før for å få bedre romtemperatur, da det blir mye lettere å skille eggeplommen fra eggehviten med tempererte egg.

          2 dager i forveien høres ut som å ta i litt mye. ( tiner en igjennom frossen biff med god størrelse på en dag/over natten.)

          Vil ikke anbefale noen å lagre eggene sine i 30 grader, de holder seg svært bra og lenge over datoen i kjøleskap med 4 grader. Bruk vanntesten på egg som har passert datoen.

          Eggehviten blir fin og stiv, kjører på full hastighet i vanlig kjøkkenmaskin, fordel å være nøye når du skiller eggeplommene, personlig så syntes jeg å skille dem mellom fingrene fungerer raskest og best, hånd hygene er selvsakt viktig. (husk giftering, smykker og klokker)
          Bruker du håndvisp så er det greit å ha med seg både litt tålmodighet og utholdenhet i oppskriften sin.

          Sjokolade moussè er en enkel og velsmakende klassiker som sjelden slår feil!

          (vanntesten: Fyll en bolle med vann.
          Legg ned egget du skal teste.
          Blir det liggende i bunnen vannrett, så er egget fint og ferkst.
          Blir egget i bunnen, men stående, er det i orden, men best egnet til f.eks pannekaker/vaffler osv.
          Flyter egget opp til overflaten, så skal du ikke bruke egget, kast det med god samvittighet.

          Tror mange vil bli overasket over hvor lenge egg faktisk er holdbart over datoen. (ved riktig lagring)
          Mvh.
          Benjamin.
          Kokk og småbruk eier.

          Kommenter  (1)

      • Lisbet

        11 måneder siden
        Lønner seg å piske eggehvitene stive før du pisker kremen, hvis du ikke vasker opp billen og vipser mellom piskingene. Eggehviten blir kun stiv med helt rene visper og bolle uten noe fettlag.

        Kommenter  (2)


  • Tove granli

    2 år siden
    Kjempegod og enkel å få til:) lagde dia versjon med 70% sjokolade

    Kommenter  (1)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Tove, Så hyggelig å se at den var enkel å lage og god på smak med dine egene tilpassninger :) takk for at du deler tipset ditt med oss. God matlaging videre!

      Kommenter  (0)


  • Ida

    3 år siden
    Hei! Jeg tilsatte appelsinskallet til kremen når jeg pisket den, og erstattet appelsinskallet som skulle blitt blandet med sjokoladen med litt presset appelsin for å få en enda bedre appelsinsmak på moussen. Det kan virkelig anbefales!

    Kommenter  (2)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Ida, Tusen takk for hyggelig tilbakemelding og godt tips :)

      Kommenter  (3)


  • Lavrans

    3 år siden
    Hvor lenge må den stå hvis jeg setter den i fryseren

    Kommenter  (6)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig ansvarlig

      3 år siden
      Hei Lavrans, I 5-6 timer, også må de tines i kjøleskapet før servering :)

      Kommenter  (4)


  • Tina

    3 år siden
    Heia! Kan jeg sette moussen i fryseren så den stivner fortere?

    Kommenter  (9)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Tine, Det må du gjerne gjøre. Det er faktisk det profesjonelle konditorer gjør. Lykke til :)

      Kommenter  (4)


  • Kjersti

    3 år siden
    Hei, kan denne lages i en større skål i stedet for i porsjonsglass? Bør man da eventuelt la den stå lenger før den serveres? Lurer også på om det er best å lage den kvelden før, eller to-tre timer før den skal være klar...? :)

    Kommenter  (8)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig ansvarlig

      3 år siden
      Hei Kjersti, Denne kan du lage i en større bolle, ikke noe problem. Da krever den nok en times tid ekstra kjøleskapet. Samtidig blir den like god om du lager den dagen før:)

      Kommenter  (8)


  • Rita

    4 år siden
    Hei! Er det berekna stor eller lita plate sjokolade? 100gr eller 200gr?

    Kommenter  (23)

    • Hilsen kokkene fra Melkerampa

      4 år siden
      Hei Rita, Godt spørsmål :) Vi mener 100 grams sjokoladeplate i denne oppskriften.

      Kommenter  (3)


  • Anniken

    4 år siden
    Sist jeg laget mouse skilte den seg når jeg puttet i eggeplommen. Hva gjordet jeg feil? Var sjokoladen for varm og egget for kaldt?

    Kommenter  (6)

    • Hilsen kokkene fra Melkerampa

      4 år siden
      Hei Anniken, Det er ikke godt å si hva som var årsaken, men det kan være som du sier. Det er viktig at sjokoladen og eggeplommene har så lik temperatur som mulig, når de blandes. Det betyr romtempererte egg og at man avkjøler sjokoladen litt, dersom den er mye varmere enn fingeren din. Lykke til neste gang :)

      Kommenter  (3)


  • Rebekka

    4 år siden
    Utrolig god når man først var ferdig! Men savner en litt mere detaljert forklaring, da det oppsto flere usikre øyeblikk der man ikke visste helt hva man skulle...

    Kommenter  (3)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

      4 år siden
      Hei Rebekka, Takk for at du sier i fra. Jeg skal gjøre fremgangsmåten mer detaljert med en gang:)Er det noe spesielt du ønsker en utdypning av?

      Kommenter  (7)


Det er mye kjærlighet i god mat