Haugesund-dessert (Dronning Maud fromasj)

Haugesund-dessert (Dronning Maud fromasj)

Kommentarer 34
  • Enkel
  • 25 min
Uslåelige kombinasjonen av portvin, sjokolade og kremfløte ble til allerede i 1906. Det var året da Kong Haakon og hans dronning var på signingsferd i Norge. I Haugesund ventet en nykomponert dessert på kongeparet - og slik fikk altså denne herlige fromasjen sitt navn.

Ingredienser

Antall porsjoner

Utstyr

Porsjonskåler
½ plate dronningsjokolade
3 stk gelatinplater
3 stk eggeplommer
4 ss sukker
3 dl TINE Kremfløte
½ dl portvin
½ dl kokende vann

Slik gjør du det

    1. Sett fram fem lekre glass eller skåler. Denne oppskriften krever at fromasjen får stivne i kjøleskapet en god stund før servering.
    2. La gelatinen ligge i bløt i kaldt vann ca. 10 minutter. Visp eggedosis av eggeplommer og sukker, visp fløten til lett krem. Klem vannet ut av gelatinen og rør den ut i ½ dl kokende vann og tilsett portvinen. Hell gelatinen i eggedosisen i en tynn stråle mens du rører. Vend så inn kremen forsiktig. Riv sjokoladen.
    3. Legg fromasj og sjokolade lagvis i en glassbolle eller porsjonsglass med sjololade på toppen. La desserten stivne i kjøleskapet før servering.
Tips!

Mange lager denne desserten også med å føye til noen lag med deilig jordbærsyltetøy. Husk at Dronning Maud fromasjen trenger å stivne i kjøleskapet en stund før servering.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Runar Andersen

    9 måneder siden
    Et tynt lag med krem over denne gjør underverker for denne.

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      9 måneder siden
      høres fantastisk ut! Takk for at du deler med oss, Runar :) God bakst videre!

      Kommenter  (0)


  • Liv

    12 måneder siden
    Hei! Datteren min lager denne ved å blande Gjendekjeks og Walter mandler-sjokolade, istedenfor mørk sjokolade, og uten alkohol. Da blir den helt nyyyyydelig!

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      12 måneder siden
      Takk for at du deler dine tips med oss, Liv :) Høres fantastisk ut! Fortsatt god bakst til dere :)

      Kommenter  (0)


  • Sonja Endresen

    1 år siden
    Hei. Jeg har laget Dronning Mauds dessert og kaker, men har aldri brukt alkohol i den.

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Hei Sonja, Man kan lage desserten både med og uten alkohol :) Alkoholen fordamper under koking eller steking av mat/desserter og det vil bare være aromaen igjen som setter smak. God matlaging videre!

      Kommenter  (0)


  • Gro

    2 år siden
    Om jeg bruker portvin konjakk eller anna med alkehol i blir alkeholen borte når den blandes med det varme vannet? Skal serveres både til barn, kjørende, tidligere alkeholiker og noen med en alkeholallergi

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Gro, Jeg vil ikke anbefale denne desserten om du skal servere den til en som ikke tåler alkohol og en tidligere alkoholiker. Hva med å lage denne istedenfor: http://www.tine.no/oppskrifter/desserter/puddinger-og-gele/vanilje-panna-cotta-med-multer Lykke til :)

      Kommenter  (3)

    • Elin

      2 år siden
      Jeg lager uten alkohol, du finner mange oppskrifter på dronning Maud fromasj uten alkehol:)

      Kommenter  (5)


  • Anne Grethe

    2 år siden
    Bruker ei ss cognac som smakstilsetting. Veldig godt

    Kommenter  (2)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Anne Grethe, Takk for at du deler ditt tips med oss :) God fornøyelse!

      Kommenter  (1)


  • Ole J

    3 år siden
    Prøv med Baileys i stedet for portvin - helt supert

    Kommenter  (4)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Ole, Takk for godt innspill til hvordan man kan variere desserten :)

      Kommenter  (6)


  • Sania

    4 år siden
    Hei, hvor får man kjøpt porsjonskålene/glassene henn?

    Kommenter  (4)

    • Hilsen kokkene fra Melkerampa

      4 år siden
      Hei Sania, Vi er usikre på hvor du får kjøpt de, dessverre.

      Kommenter  (3)

    • Mildri

      3 år siden
      Prøv på Ikea http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/70278358/

      Kommenter  (4)


  • Karen

    5 år siden
    Dronning Maud-pudding, som jeg er vant til å kalle det, er en fantastisk dessert! Men jeg har aldri lagd den selv. Jeg har bare fått den servert to ganger på en folkehøyskole jeg gikk på (til alles STORE glede). Jeg kan ikke huske at den har smakt av hverken solbærsaft, portvin eller andre essenser. Jeg kan bare huske at den smakte selve fromasjen og sjokoladen. Og det var kjempegodt! Hvis jeg ikke tilsetter en halv desiliter portvin, hva skal jeg bruke i stedet? En hel desiliter kokende vann, i stedet for en halv, f.eks.?

    Kommenter  (92)


  • Morbær

    5 år siden
    Jeg bruker romessens utblandet i 1/2 dl vann til passelig styrke istedenfor portvin, synes det funker veldig bra! Bruker også hele egg og ikke kun plommer, hva er forresten forskjellen?

    Kommenter  (7)

    • Lise Foss Andersen

      5 år siden
      Hei! Så fint at du har funnet en fin måte å erstatte sherryen på. En annen måte er å bruke konsentrert solbærsirup/saft. Da får man også den litt gylne fargen man får med sherry. Vi bruker kun eggeplommer for å få en mer konsentrert smak. Er du fornøyd med å bruke hele egget er jo det supert :)

      Kommenter  (5)


  • Hanne Cecilie

    6 år siden
    jeg lurer på ei lita ting. Vi skal ha kokekamp. vi har to timer på oss. Så kan vi lage den og sette den i kjøleskapet og servere den etter på når vi er ferdige og skal servere den?

    Kommenter  (3)

    • hanne cecilie

      6 år siden
      håper på SVAR :-) ;-)

      Kommenter  (2)

      • Hanne Cecilie

        6 år siden
        så snart som mulig og da meiner jeg nå.

        Kommenter  (1)

        • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

          6 år siden
          Hei Hanne Cecilie. Hvis jeg var deg, tror jeg nok ikke at jeg hadde tatt sjansen på denne desserten gitt at dere har lite tid tilgjengelig. Hva med å bruke denne i steden for (hvis dere kan endre rett)? http://www.tine.no/oppskrifter/desserter/fromasj-og-mousse/lettvint-ostekakekrem Virkelig knallgod og superenkel å lage! Anbefales på det sterkeste! :)

          Kommenter  (1)


Det er mye kjærlighet i god mat