Trønderrose

Trønderrose

0
30
Middels95 min
En rose til gjestene - ikke bare i Trøndelag. Dette er en klassisk og dekorativ krans fylt med sukker, kanel, mandler og rosiner. Du kan gjerne pynte den med melisglasur. Smaker aller best rykende fersk.

Ingredienser

Antall porsjoner

Fyll:

  • 2 ½ ss
    halvsmeltet TINE Meierismør
  • 2 ½ ss
    sukker
  • 1 ts
    malt kanel
  • 1 dl
    rosiner (ca.)
  • ¾ dl
    hakkede mandler

Pynt:

  • 1 stk
    sammenvispet egg
  • 1 ss
    hakkede mandler

Slik gjør du det

  1. 1

    Sett stekeovnen på 200 °C.

  2. 2

    Smuldre hvetemel og sukker i en bolle med smøret til du får en grynete masse. Tilsett salt og revet sitronskall.

  3. 3

    Varm melken til den er fingervarm (ca. 37 ºC). Rør gjæren ut i melken og bland med sammenpisket egg.

  4. 4

    Rør væsken inn i melet og elt til en smidig deig som knapt slipper bakebollen. Sett deigen til heving under plast ca. 30 minutter.

  5. 5

    Ta deigen opp på bakebordet. Trill den ut til en ca. 1 meter lang pølse. Kjevle pølsen ut slik at den blir ca. 25 cm bred.

  6. 6

    Rør sammen smør, sukker og kanel, og smør dette på deigen. Dryss mandler og rosiner over. Rull deigen fast sammen til en rund pølse.

  7. 7

    Skjær deiglengden i to langsetter. Sno de to delene sammen slik at snittflatene vender opp. Legg deigen som en rund eller oval krans på stekeplaten.

  8. 8

    Etterhev kransen på et lunt sted i ca. 30 minutter. Pensle med sammenpisket egg og strø på hakkede mandler.

  9. 9

    Stek kransen i 25 - 30 minutter og avkjøl på rist.

Tips

Når det gjelder gjærbakst så er alltid melmengden litt omtrentelig. Det er best å begynne med for lite mel og så ha i mer til deigen ikke er klisset, men "slipper bollen" uten å være for hard. Det er lettere å justere en løs gjærdeig med mer mel enn omvendt!

Del denne oppskriften: