Trønderrose

Trønderrose

Kommentarer 0
  • Middels
  • 95 min
En rose til gjestene - ikke bare i Trøndelag. Dette er en klassisk og dekorativ krans fylt med sukker, kanel, mandler og rosiner. Du kan gjerne pynte den med melisglasur. Smaker aller best rykende fersk.

Ingredienser

Antall porsjoner

500 g hvetemel (ca.)
60 g sukker
100 g TINE Meierismør
½ ts salt
1 ½ ts revet sitronskall
2 ½ dl Tinemelk® Lettmelk 1,2 % fett
1 stk egg
25 g gjær

Fyll:

2 ½ ss halvsmeltet TINE Meierismør
2 ½ ss sukker
1 ts malt kanel
1 dl rosiner (ca.)
¾ dl hakkede mandler

Pynt:

1 stk sammenvispet egg
1 ss hakkede mandler

Slik gjør du det

    1. Sett stekeovnen på 200 °C.
    2. Smuldre hvetemel og sukker i en bolle med smøret til du får en grynete masse. Tilsett salt og revet sitronskall.
    3. Varm melken til den er fingervarm (ca. 37 ºC). Rør gjæren ut i melken og bland med sammenpisket egg.
    4. Rør væsken inn i melet og elt til en smidig deig som knapt slipper bakebollen. Sett deigen til heving under plast ca. 30 minutter.
    5. Ta deigen opp på bakebordet. Trill den ut til en ca. 1 meter lang pølse. Kjevle pølsen ut slik at den blir ca. 25 cm bred.
    6. Rør sammen smør, sukker og kanel, og smør dette på deigen. Dryss mandler og rosiner over. Rull deigen fast sammen til en rund pølse.
    7. Skjær deiglengden i to langsetter. Sno de to delene sammen slik at snittflatene vender opp. Legg deigen som en rund eller oval krans på stekeplaten.
    8. Etterhev kransen på et lunt sted i ca. 30 minutter. Pensle med sammenpisket egg og strø på hakkede mandler.
    9. Stek kransen i 25 - 30 minutter og avkjøl på rist.
Tips!

Når det gjelder gjærbakst så er alltid melmengden litt omtrentelig. Det er best å begynne med for lite mel og så ha i mer til deigen ikke er klisset, men "slipper bollen" uten å være for hard. Det er lettere å justere en løs gjærdeig med mer mel enn omvendt!

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

Det er mye kjærlighet i god mat