Trønderrose
En rose til gjestene - ikke bare i Trøndelag. Dette er en klassisk og dekorativ krans fylt med sukker, kanel, mandler og rosiner. Du kan gjerne pynte den med melisglasur. Smaker aller best rykende fersk.
Middels•1 t 35 min•1 personer
Ingredienser
- 500 g hvetemel, (ca.)
- 60 g sukker
- 100 g TINE® Meierismør
- 0.5 ts salt
- 1.5 ts revet sitronskall
- 2.5 dl TINE® Lettmelk 1,0 % fett
- 1 stykk egg
- 25 g gjær
Fyll:
- 2.5 ss halvsmeltet TINE® Meierismør
- 2.5 ss sukker
- 1 ts malt kanel
- 1 dl rosiner, (ca.)
- 0.75 dl hakkede mandler
Pynt:
- 1 stykk sammenvispet egg
- 1 ss hakkede mandler
Slik gjør du
1
Sett stekeovnen på 200 °C.
2
Smuldre hvetemel og sukker i en bolle med smøret til du får en grynete masse. Tilsett salt og revet sitronskall.
3
Varm melken til den er fingervarm (ca. 37 ºC). Rør gjæren ut i melken og bland med sammenpisket egg.
4
Rør væsken inn i melet og elt til en smidig deig som knapt slipper bakebollen. Sett deigen til heving under plast ca. 30 minutter.
5
Ta deigen opp på bakebordet. Trill den ut til en ca. 1 meter lang pølse. Kjevle pølsen ut slik at den blir ca. 25 cm bred.
6
Rør sammen smør, sukker og kanel, og smør dette på deigen. Dryss mandler og rosiner over. Rull deigen fast sammen til en rund pølse.
7
Skjær deiglengden i to langsetter. Sno de to delene sammen slik at snittflatene vender opp. Legg deigen som en rund eller oval krans på stekeplaten.
8
Etterhev kransen på et lunt sted i ca. 30 minutter. Pensle med sammenpisket egg og strø på hakkede mandler.
9
Stek kransen i 25 - 30 minutter og avkjøl på rist.
TipsNår det gjelder gjærbakst så er alltid melmengden litt omtrentelig. Det er best å begynne med for lite mel og så ha i mer til deigen ikke er klisset, men "slipper bollen" uten å være for hard. Det er lettere å justere en løs gjærdeig med mer mel enn omvendt!