Adventskringle

Adventskrans

2
22
Middels120 min
Lag en spiselig adventskrans! Ordet advent kommer fra latinske Adventus og betyr ankomst. Skikken med å tenne et lys de fire siste søndagene før julaften spores helt tilbake til 1800-tallet.

Ingredienser

Antall stykker

Pensling:

  • 1 stk
    sammenvispet egg
  • 20 g
    rosiner

Slik gjør du det

  1. 1

    Smelt smøret (bruker du kesam, kan den blandes med melken). Tilsett melken. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken. Rør i sukker, sammenvispet egg, safran eller gurkemeie og mel til deigen er passe fast. La deigen heve under plast på et lunt sted til den er dobbel størrelse.

  2. 2

    Sett stekeovnen på 200 °C og finn fram ferdig smurte stekeplater eller stekeplater dekket med bakepapir.

  3. 3

    Strø litt mel på bordet. Ha rosinene i deigen, elt den godt og del den i to. Trill deigemnene til to tykke pølser, ca. 50 cm lange. Tvinn pølsene og form til en rund krans på stekeplaten. La den etterheve på et lunt sted under plast i ca 40 minutter.

  4. 4

    Pensle kransen med sammenvispet egg og stek den gyllen midt i ovnen i ca 25 minutter. Avkjøl på rist.

  5. 5

    Sett fire lys i kransen ved servering og pynt med en sløyfe. Det gjør det spesielt stemningsfullt i adventstiden.

Tips

Halvparten av smøret kan gjerne byttes ut med TINE Kesam®.

Del denne oppskriften: