Lussekatter

Lussekatter

235
 • Middels
 • 90 min
Ingen Lucia-feiring uten deilige Lussekatter! Lussekatter baker man først og fremst til Luciadagen 13. desember, men disse er så gode at du helst vil spise de gjennom hele adventstiden.

Ingredienser

Lussekatter

150 g TINE Meierismør
5 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
50 g gjær
1 g safran (evt. 1/2 ts gurkemeie)
150 g sukker
½ ts salt
2 ts kardemomme
13 dl hvetemel (ca.)

Pensling og pynt:

1 stk sammenvispet egg
1 dl rosiner

Slik gjør du det

  1. Smelt smør og tilsett melk. Ha i safran og sett til side. Smuldre gjær i en bakebolle og rør ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken.
   Tips

   Safran kan erstattes med gurkemeie for fargens skyld. Bruk gjerne begge deler slik at lussekattene blir ekstra gule og fine. For smakens skyld er et godt tips å tilsette litt kardemomme også.

  2. Rør i mel, kardemomme, salt og sukker. Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok om du har det. La deigen heve under et klede eller plast på et lunt sted til den er dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
   Tips

   Ha eventuelt i mer mel til deigen er passe fast og slipper bollen.

  3. Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Del i ca. 20 biter. Form ulike lussekatter, bare fantasien setter grenser.
  4. Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplate med bakepapir, og la dem heve under et klede eller plast på et lunt sted i minst 15 minutter. Sett stekeovnen på 250 °C.
  5. Pensle lussekatter med sammenvispet egg og pynt med rosiner. Stek midt i ovnen i 5 - 8 minutter til de blir gylne. La dem avkjøles litt på rist før servering. De smaker aller best litt lunkne.
Tips

Bruk litt ekstra mel om deigen er for seig.

Kommentarer

 • Monica

  11 måneder siden
  De her er knallgode, jeg har bakt disse i flere år og fått så mye skryt av mine lussekatter, men jeg bytter ut safran med gurkemeie

   (1)

  • Margrete , Kundekonsulent

   11 måneder siden
   Hei, Monica! Så hygelig at du deler det med oss! Du kan også bruke både safran og gurkemeie, men du har tydeligvis kontroll på bakingen :)

    (2)


Det er mye kjærlighet i god mat