Håndkle og blad
Lussekatter
(16391639)

Lussekatter

 • Utførelse

  Middels
 • Tid

Ingen Lucia-feiring uten deilige Lussekatter! Lussekatter baker man først og fremst til Luciadagen 13. desember, men disse er så gode at du helst vil spise de gjennom hele adventstiden.

Håndkle

Ingredienser

Antall stykker

20

Lussekatter

150 gTINE Meierismør
5 dlTinemelk® Helmelk 3,5 % fett
50 ggjær
1 gsafran (evt. 1/2 ts gurkemeie)
150 gsukker
½ tssalt
2 tskardemomme
13 dlhvetemel (ca.)

Pensling og pynt:

1 stksammenvispet egg
1 dlrosiner
BladBlad

Slik gjør du det

  1. Smelt smør og tilsett melk. Ha i safran og sett til side. Smuldre gjær i en bakebolle og rør ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken.
   Blått hjerte
   Tips!

   Safran kan erstattes med gurkemeie for fargens skyld. Bruk gjerne begge deler slik at lussekattene blir ekstra gule og fine. For smakens skyld er et godt tips å tilsette litt kardemomme også.

  2. Rør i mel, kardemomme, salt og sukker. Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok om du har det. La deigen heve under et klede eller plast på et lunt sted til den er dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
   Blått hjerte
   Tips!

   Ha eventuelt i mer mel til deigen er passe fast og slipper bollen.

  3. Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Del i ca. 20 biter. Form ulike lussekatter, bare fantasien setter grenser.
  4. Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplate med bakepapir, og la dem heve under et klede eller plast på et lunt sted i minst 15 minutter. Sett stekeovnen på 250 °C.
  5. Pensle lussekatter med sammenvispet egg og pynt med rosiner. Stek midt i ovnen i 5 - 8 minutter til de blir gylne. La dem avkjøles litt på rist før servering. De smaker aller best litt lunkne.
Blått hjerte
Tips!

Bruk litt ekstra mel om deigen er for seig.

kommentar

Kommentarer

HåndkleBlått hjerteKjærlighet i god mat