Lussekatter
Middels•90 min min
Ingredienser
Antall stykker
Lussekatter
-
5 dl
-
1 gsafran (ev. 1/2 ts gurkemeie)
-
½ tsgurkemeie
-
13 dlhvetemel (ca.)
-
2 tskardemomme
-
½ tssalt
-
150 gsukker
-
50 ggjær
-
150 g
Pensling og pynt:
-
1 stksammenvispet egg
-
1 dlrosiner
Slik gjør du det
-
1
Bland romtemperert melk med safran og gurkemeie. Sett til side og la stå i noen minutter til melken blir gul.
Tips
Safran kan erstattes med gurkemeie for fargens skyld. Bruk gjerne begge deler slik at lussekattene blir ekstra gule og fine.
-
2
Ha mel, kardemomme, salt og sukker i en bakebolle. Smuldre gjæren rett i bakebollen. Ha melkeblandingen i bollen med det tørre, og elt i ca. 10 minutter til deigen samler seg. Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok om du har det.
-
3
Ha i romtemperert smør i terninger, og elt til deigen er smidig og blank ca. 10 minutter. La deigen heve under et klede på et lunt sted til den er dobbel i størrelse, ca. 45 minutter.
Tips
Ha eventuelt i mer mel til deigen er passe fast og slipper bollen.
-
4
Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Del i ca. 20 biter. Form ulike lussekatter og pynt med rosiner. Bare fantasien setter grenser.
-
5
Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplate med bakepapir, og la dem heve under et klede på et lunt sted i minst 15 minutter. Sett stekeovnen på 200 °C.
-
6
Pensle lussekattene med sammenvispet egg. Stek midt i ovnen i ca. 7-8 minutter til de blir gylne. Avkjøl litt på rist før servering. De smaker aller best litt lunkne.