Lussekatter

Lussekatter

235
  • Middels
  • 90 min
Ingen Lucia-feiring uten deilige Lussekatter! Lussekatter baker man først og fremst til Luciadagen 13. desember, men disse er så gode at du helst vil spise de gjennom hele adventstiden.

Ingredienser

Lussekatter

150 g TINE Meierismør
5 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
50 g gjær
1 g safran (evt. 1/2 ts gurkemeie)
150 g sukker
½ ts salt
2 ts kardemomme
13 dl hvetemel (ca.)

Pensling og pynt:

1 stk sammenvispet egg
1 dl rosiner

Slik gjør du det

    1. Smelt smør og tilsett melk. Ha i safran og sett til side. Smuldre gjær i en bakebolle og rør ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken.
      Tips!

      Safran kan erstattes med gurkemeie for fargens skyld. Bruk gjerne begge deler slik at lussekattene blir ekstra gule og fine. For smakens skyld er et godt tips å tilsette litt kardemomme også.

    2. Rør i mel, kardemomme, salt og sukker. Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok om du har det. La deigen heve under et klede eller plast på et lunt sted til den er dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
      Tips!

      Ha eventuelt i mer mel til deigen er passe fast og slipper bollen.

    3. Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Del i ca. 20 biter. Form ulike lussekatter, bare fantasien setter grenser.
    4. Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplate med bakepapir, og la dem heve under et klede eller plast på et lunt sted i minst 15 minutter. Sett stekeovnen på 250 °C.
    5. Pensle lussekatter med sammenvispet egg og pynt med rosiner. Stek midt i ovnen i 5 - 8 minutter til de blir gylne. La dem avkjøles litt på rist før servering. De smaker aller best litt lunkne.
Tips!

Bruk litt ekstra mel om deigen er for seig.

Kommentarer

  • Monica

    5 måneder siden
    De her er knallgode, jeg har bakt disse i flere år og fått så mye skryt av mine lussekatter, men jeg bytter ut safran med gurkemeie

     (1)

    • Margrete , Kundekonsulent

      5 måneder siden
      Hei, Monica! Så hygelig at du deler det med oss! Du kan også bruke både safran og gurkemeie, men du har tydeligvis kontroll på bakingen :)

       (1)


  • Weronica

    5 måneder siden
    Det her smaker jo bare boller..

     (1)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      5 måneder siden
      Det var leit å se at du syns, Weronica. Hadde du nok safran/gurkemeie i?

       (1)


  • Stephanie

    5 måneder siden
    Hei, skal bake disse i morgen...
    Men ble veldig i tvil om hvor mye og hvilken type safran som bør brukes i denne oppskriften? Antar at man bruker en annen mengde dersom man bruker malt safran?
    Dersom jeg vil i tillegg bruke gurkemeie, hvor mye skal man bruke av safran og gurkemeie da?

     (12)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      5 måneder siden
      Hei Stephanie,

      I denne oppskriften er det brukt 1 gram safran, men kan erstattes med en 1/2 ts gurkemeie.

      Om du ønsker å bruke begge deler kan du halvere mengden på begge ingrediensene :)

       (1)


  • Anni

    6 måneder siden
    Kjempefine ble mine "Lucekatter" gjorde som det sto i oppskriften, men brukte 0,5 g safran og det ble veldig fin gulfarge,brukte tørrgjær.
    Skal nytes i kveld med en god kopp kaffe.

     (6)


  • Natalie Mariell

    6 måneder siden
    Kan man fryse disse ?

     (1)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      5 måneder siden
      Hei Natalie,

      Du kan fint fryse lussekattene, men bakverk smaker best ferskt :)

       (1)


  • Silje

    6 måneder siden
    Flott oppskrift som hever bra. Deigen er god å jobbe med! Brukte tørrgjær, safran og gurkemeie. Anbefaler mer sukker enn det står i oppskriften. Alt for lite sødme etter vår smak :)

     (3)

    • Fernanda

      5 måneder siden
      Jeg er enig med deg. Det hadde vært enda bedre med litt mer sukker ;-)

       (1)


  • Marie

    8 måneder siden
    Så fornøyd med oppskriftene deres! Hører alltid på julemusikk og julesanger mens jeg baker julekaker. Synes denne listen er så fin: https://open.spotify.com/user/sonymusic/playlist/5qYe02uakUDOMzg3tMorFA?si=UK_KWgpzQHuBje1ITMSIsw

     (2)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      8 måneder siden
      Så hyggelig at du er så fornøyd med oppskriftene våres og at du delte spillelisten med oss :) Nå kom vi i julestemning!

       (1)


  • Jeanette

    1 år siden
    Holder disse seg ferske om jeg lager de en dag før de ska spises? Kjøpte lussekatter på butikken og de ble kjempetørre dagen etter.

     (1)

    • Jeanette

      1 år siden
      Og om jeg vil bake dobbelt av denne oppskriften, ska jeg da ha i dobbelt så mye gjær? Altså 100 g. gjær?

       (1)

      • Margrete , Kundekonsulent

        1 år siden
        Hei, Jeanette! Lussekatter holder selv om du baker de dagen før de skal spises. Lussekatter har en tendens til å bli tørre raskt, så det kan være lurt å fryse de ned, for og så tine de opp igjen like før de skal spises.



        Dersom du dobler oppskriften, trenger du ikke doble mengden gjær - spesielt dersom du bruker fersk gjer. God bakst! :)

         (1)


  • Monica

    1 år siden
    Denne oppskriften var kjempe god og enkel! Funka fint å bruke tørrgjær også- må bare elte godt og gi deigen tid til å heve! Å jeg brukte gurkemeie i stedet for safran. Etter de var avkjølte, dyppet jeg i smeltet smør og sukker. NAM! Disse ble fort oppspist!

     (2)

    • Sindre , Kundekonsulent

      1 år siden
      Nam! Så bra at oppskriften fungerte så bra. Vi skulle nesten ønske det var lucia-feiring flere ganger i året ;-)

       (1)

    • Sara

      5 måneder siden
      Jeg liker ikke lussekatter

       (4)

      • Annicken , Kokk og kundekonsulent

        5 måneder siden
        Alle kan ikke like alt, Sara :)

         (1)

      • Anonym

        5 måneder siden
        Det var synd

         (2)


  • Marian

    1 år siden
    Jeg følger oppskriften nøyaktig som det står, med 1 gram safrantråder, men lussekattene blir nesten ikke gule. Hva gjør jeg galt?
    De blir bittelitt gule utvendig, men får bare vanlig bolle-farge innvendig. Det er ikke noe galt med smaken, men vil gjerne ha gulfargen.

     (0)

    • kristin

      1 år siden
      tilsett litt gurkemeie i tillegg. Mine ble supre

       (1)

    • Sindre , Kundekonsulent

      1 år siden
      Hei Marian! Godt tips fra Kristin, bruk litt av begge deler så blir de skikkelig fine og gule :-)

       (1)

    • Benjamin

      6 måneder siden
      Min erfaring er også at safrantråder ikke setter så mye farge. Malt safran sprer seg nok bedre i deigen.

       (1)

      • Anonym

        5 måneder siden
        enig

         (0)


Det er mye kjærlighet i god mat