Lussekatter

Lussekatter

Kommentarer 223
  • Middels
  • 90 min
Ingen Lucia-feiring uten deilige Lussekatter! Lussekatter baker man først og fremst til Luciadagen 13. desember, men disse er så gode at du helst vil spise de gjennom hele adventstiden.

Antall stykker

Ingredienser

Lussekatter

150 g TINE Meierismør
5 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
50 g gjær
1 g safran (evt. 1/2 ts gurkemeie)
150 g sukker
½ ts salt
2 ts kardemomme
13 dl hvetemel (ca.)

Pensling og pynt:

1 stk sammenvispet egg
1 dl rosiner

Slik gjør du det

    1. Smelt smør og tilsett melk. Ha i safran og sett til side. Smuldre gjær i en bakebolle og rør ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken.
      Tips!

      Safran kan erstattes med gurkemeie for fargens skyld. Bruk gjerne begge deler slik at lussekattene blir ekstra gule og fine. For smakens skyld er et godt tips å tilsette litt kardemomme også.

    2. Rør i mel, kardemomme, salt og sukker. Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok om du har det. La deigen heve under et klede eller plast på et lunt sted til den er dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
      Tips!

      Ha eventuelt i mer mel til deigen er passe fast og slipper bollen.

    3. Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Del i ca. 20 biter. Form ulike lussekatter, bare fantasien setter grenser.
    4. Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplate med bakepapir, og la dem heve under et klede eller plast på et lunt sted i minst 15 minutter. Sett stekeovnen på 250 °C.
    5. Pensle lussekatter med sammenvispet egg og pynt med rosiner. Stek midt i ovnen i 5 - 8 minutter til de blir gylne. La dem avkjøles litt på rist før servering. De smaker aller best litt lunkne.
Tips!

Bruk litt ekstra mel om deigen er for seig.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Anni

    1 dager siden
    Kjempefine ble mine "Lucekatter" gjorde som det sto i oppskriften, men brukte 0,5 g safran og det ble veldig fin gulfarge,brukte tørrgjær.
    Skal nytes i kveld med en god kopp kaffe.

    Kommenter  (0)


  • Natalie Mariell

    1 dager siden
    Kan man fryse disse ?

    Kommenter  (0)


  • Silje

    2 dager siden
    Flott oppskrift som hever bra. Deigen er god å jobbe med! Brukte tørrgjær, safran og gurkemeie. Anbefaler mer sukker enn det står i oppskriften. Alt for lite sødme etter vår smak :)

    Kommenter  (0)


  • Marie

    3 måneder siden
    Så fornøyd med oppskriftene deres! Hører alltid på julemusikk og julesanger mens jeg baker julekaker. Synes denne listen er så fin: https://open.spotify.com/user/sonymusic/playlist/5qYe02uakUDOMzg3tMorFA?si=UK_KWgpzQHuBje1ITMSIsw

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      3 måneder siden
      Så hyggelig at du er så fornøyd med oppskriftene våres og at du delte spillelisten med oss :) Nå kom vi i julestemning!

      Kommenter  (0)


  • Jeanette

    12 måneder siden
    Holder disse seg ferske om jeg lager de en dag før de ska spises? Kjøpte lussekatter på butikken og de ble kjempetørre dagen etter.

    Kommenter  (0)

    • Jeanette

      12 måneder siden
      Og om jeg vil bake dobbelt av denne oppskriften, ska jeg da ha i dobbelt så mye gjær? Altså 100 g. gjær?

      Kommenter  (0)

      • Margrete , Kundekonsulent

        12 måneder siden
        Hei, Jeanette! Lussekatter holder selv om du baker de dagen før de skal spises. Lussekatter har en tendens til å bli tørre raskt, så det kan være lurt å fryse de ned, for og så tine de opp igjen like før de skal spises.



        Dersom du dobler oppskriften, trenger du ikke doble mengden gjær - spesielt dersom du bruker fersk gjer. God bakst! :)

        Kommenter  (1)


  • Monica

    12 måneder siden
    Denne oppskriften var kjempe god og enkel! Funka fint å bruke tørrgjær også- må bare elte godt og gi deigen tid til å heve! Å jeg brukte gurkemeie i stedet for safran. Etter de var avkjølte, dyppet jeg i smeltet smør og sukker. NAM! Disse ble fort oppspist!

    Kommenter  (0)

    • Sindre , Kundekonsulent

      12 måneder siden
      Nam! Så bra at oppskriften fungerte så bra. Vi skulle nesten ønske det var lucia-feiring flere ganger i året ;-)

      Kommenter  (0)


  • Marian

    12 måneder siden
    Jeg følger oppskriften nøyaktig som det står, med 1 gram safrantråder, men lussekattene blir nesten ikke gule. Hva gjør jeg galt?
    De blir bittelitt gule utvendig, men får bare vanlig bolle-farge innvendig. Det er ikke noe galt med smaken, men vil gjerne ha gulfargen.

    Kommenter  (0)

    • kristin

      12 måneder siden
      tilsett litt gurkemeie i tillegg. Mine ble supre

      Kommenter  (1)

    • Sindre , Kundekonsulent

      12 måneder siden
      Hei Marian! Godt tips fra Kristin, bruk litt av begge deler så blir de skikkelig fine og gule :-)

      Kommenter  (1)

    • Benjamin

      2 dager siden
      Min erfaring er også at safrantråder ikke setter så mye farge. Malt safran sprer seg nok bedre i deigen.

      Kommenter  (0)


  • aydi

    12 måneder siden
    går det an og ikke bruke safran og kardemome

    Kommenter  (8)

    • Sindre , Kundekonsulent

      12 måneder siden
      Hei Aydi! For å få den riktige fargen går det an å erstatte safran med gurkemeie. Man må ikke bruke kardemomme, men vi anbefaler det for smakens skyld.

      Kommenter  (1)


  • Christine

    12 måneder siden
    Kan jeg bruke laktoseredusert melk?

    Kommenter  (0)

    • Sindre , Kundekonsulent

      12 måneder siden
      Hei Christine!



      Det skal gå bra, men den laktosereduserte melka har en søtere smak. Melk har et naturlig innhold av sukker, og når den laktosereduseres kommer mer av sødmen fram. Kanskje du skulle forsøkt med laktosefri melk?

      Kommenter  (0)


  • Linn

    12 måneder siden
    Litt lite sukker synes jeg, jeg fant ikke safran så gikk for gurkemeie. Men må ha litt mer enn oppskriften hvis man vil ha gule lussekatter. Og jeg lot deigen stå over natten, da brukte jeg mye mindre gjær og rørte inn melkeblandingen når den var kaldere enn fingervarm:) denne store deigen trenger også litt mer kardemomme enn det står etter min smak

    Kommenter  (1)

    • Sindre , Kundekonsulent

      12 måneder siden
      Fint at du deler innspillene dine med oss, Linn!



      Ønsker deg en riktig fin helg!

      Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat