Lussekatter
Ingen Lucia-feiring uten deilige Lussekatter! Lussekatter baker man først og fremst til Luciadagen 13. desember, men disse er så gode at du helst vil spise de gjennom hele adventstiden.
Middels•1 t 30 min•20 personer
Ingredienser
Lussekatter
- 5 dl TINE® Helmelk 3,5 % fett
- 1 g safran, (ev. 1/2 ts gurkemeie)
- 0.5 ts gurkemeie
- 13 dl hvetemel, (ca.)
- 2 ts kardemomme
- 0.5 ts salt
- 150 g sukker
- 50 g gjær
- 150 g TINE® Meierismør
Pensling og pynt:
- 1 stykk sammenvispet egg
- 1 dl rosiner
Slik gjør du
1
Bland romtemperert melk med safran og gurkemeie. Sett til side og la stå i noen minutter til melken blir gul.
TipsVil du ha julekaker som smaker ekstra godt? Bruk TINE® Meierismør! Det gir den perfekte kombinasjonen av smak, sprøhet og konsistens. Smøret er kjernet av fersk fløte – akkurat det som gjør at kokker og matelskere velger det for å løfte fram alle de gode smakene i julebaksten.
2
Ha mel, kardemomme, salt og sukker i en bakebolle. Smuldre gjæren rett i bakebollen. Ha melkeblandingen i bollen med det tørre, og elt i ca. 10 minutter til deigen samler seg. Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok om du har det.
TipsSafran kan erstattes med gurkemeie for fargens skyld. Bruk gjerne begge deler slik at lussekattene blir ekstra gule og fine.
3
Ha i romtemperert smør i terninger, og elt til deigen er smidig og blank ca. 10 minutter. La deigen heve under et klede på et lunt sted til den er dobbel i størrelse, ca. 45 minutter.
TipsHa eventuelt i mer mel til deigen er passe fast og slipper bollen.
4
Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Del i ca. 20 biter. Form ulike lussekatter og pynt med rosiner. Bare fantasien setter grenser.
5
Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplate med bakepapir, og la dem heve under et klede på et lunt sted i minst 15 minutter. Sett stekeovnen på 200 °C.
6
Pensle lussekattene med sammenvispet egg. Stek midt i ovnen i ca. 7-8 minutter til de blir gylne. Avkjøl litt på rist før servering. De smaker aller best litt lunkne.
TipsBruk litt ekstra mel om deigen er for seig.