Julekake - julebrød

Julekake - julebrød

Kommentarer 90
  • Middels
  • 120 min
Julebrød, eller julekake er blitt bakt helt siden bronsealderen. Jo mer godsaker man hadde i julekaken i form av rosiner, sukat og sukker, desto mer fruktbart og gavmildt trodde man at det kommende året ville bli. Julekake er en populær spiselig gave å gi bort.

Antall stykker

Ingredienser

125 g TINE Meierismør
5 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
1 pakke gjær
125 g sukker
1 ts malt kardemomme
1000 g hvetemel (ca.)
150 g rosiner

Pensling:

1 stk sammenvispet egg

Slik gjør du det

    1. Smelt smør og ha i melk. Rør gjær ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med sukker og kardemomme. Deigen skal være blank og smidig, og den skal slippe bollen.
    2. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor i ca. 40 minutter.
    3. Sett stekeovnen på 175 °C. Finn fram en stekeplate dekket med bakepapir, alternativt to godt smurte brødformer som rommer hver seg ca. 2 liter.
    4. Legg deigen på bordet og del i to. Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen og elt dem til store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten. Trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker dem ikke så lett. Sett brødene til heving under plast på et lunt sted i 30-40 minutter.
    5. Visp sammen egget og pensle kakene. Stek nederst i ovnen til de er gjennomstekte i 30-40 minutter. Avkjøl på rist. Server gjerne med smør og brunost på.
Tips!

Når det gjelder gjærbakst så er alltid melmengden litt omtrentelig. Det er best å begynne med for lite mel og så ha i mer til deigen ikke er klisset, men "slipper bollen" uten å være for hard. Det er lettere å justere en løs gjærdeig med mer mel enn omvendt!

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Piet Chr. Bjørnelv

    10 dager siden
    Noen som kan si hva forskjellen på julekake og julebrød er. Det er en forskjell har jeg hørt

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      9 dager siden
      Hei Piet,

      Eneste forskjellen på julebrød og julekake er formen. Julebrød i brød form og julekake i rund form :)

      Kommenter  (0)


  • Rudi

    18 dager siden
    Hei. Har hørt at brød skal snus opp ned når man tar dem ut av ovnen. Hva er vitsen med dette, og hvor lenge skal dem i så fall ligge opp ned?

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      17 dager siden
      Hei Rudi,

      Dette er for at brødet ikke skal bli vått/fuktig på under siden av kondens. Brødet blir sprøtt hele veien rundt :)

      Kommenter  (0)


  • Tonje

    12 måneder siden
    Hei, må det være helmelk eller kan man bruke lettmelk i stede? Det er lettmelk jeg har i kjøleskapet for øyeblikket

    Kommenter  (1)

    • Margrete , Kundekonsulent

      12 måneder siden
      Hei Tonje! Helmelk som har litt mer fett i gir ofte litt mer smak i baksten, men det går fint an å bytte den ut med lettmelk om ønskelig :)

      Kommenter  (0)

    • Jens

      12 måneder siden
      Har brukt lettmelk når det kniper om. Går fint det også

      Kommenter  (1)

      • Margrete , Kundekonsulent

        12 måneder siden
        Takk for flott innspill, Jens!

        Kommenter  (0)


  • Helga

    12 måneder siden
    Hej ??
    Når vi snakker om fersk gær er det så 50gr det skal i opskriften ?

    Kommenter  (1)

    • Sindre , Kundekonsulent

      12 måneder siden
      Det stemmer, Helga! God baking :-)

      Kommenter  (0)


  • Rune

    12 måneder siden
    Hva mener man med dette: "Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten"? Og hva er hensikten?

    Kommenter  (1)

    • Sindre , Kundekonsulent

      12 måneder siden
      Heisann Rune! Hensikten med å gjøre dette er å gi julekakene en rund fin fasong :-)

      Kommenter  (0)


  • Bente

    1 år siden
    Nydelige julebrød, anbefales:)

    Kommenter  (1)

    • Sindre , Kundekonsulent

      12 måneder siden
      Hyggelig å høre at resultatet ble bra!



      God jul, Bente!

      Kommenter  (0)


  • Unn

    1 år siden
    Hej ville høre om man kan tilføje valnødder og æbler i brødet, eller måske bare valnødderne. Det er et ønske fra min bestemor, har I en ide om det kan lade sig gøre?

    Kommenter  (1)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Hei Unn,

      Du kan godt ha i valnøtter i brødet :) Anbefaler å bruke sukat istedenfor eple. God bakst!

      Kommenter  (0)


  • Odd-Helge

    1 år siden
    Heihå :)

    Når dere legger ut oppskrifter som inneholder gjær er det kanskje ikke en liten ide og tilføye en liten rubrikk på slutten som informerer om at en kan velge selv om en vil bruke tørr eller fersk gjær, men med at fersk gjær gir bedre heving og at tørr gjær bruker en god del lengre heving for bedre resultat? Folk ringer meg nord og ned hver gang det bruke oppskrift her fra dere. Tenker kanskje dere også slipper og svare på de samme spørsmålene hver gang opptil flere ganger ;)

    Selv bruker jeg og legge rosiner i en krydder sukkerlake og lar dem marineres litt og renner av, gir en liten piff :)

    God julebakst allesammen,
    Hilsen Odd-Helge, stolt kokk :)

    Kommenter  (1)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Heihei!



      Takk for bra innspill, vi tar det med videre i MatSans :)

      Ja, det hørtes ut som en god vri på julebrødet ;)



      Riktig god julebakst til deg også!



      Ha en fortsatt fin Førjul!

      Kommenter  (0)


  • samira

    2 år siden
    Hei. Kan jule brød fryses ned?

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Samira, Klart det kan! God jul :)

      Kommenter  (1)


  • Nina

    2 år siden
    Veldig fin oppskrift. Jeg marineres rosinen i litt utvannet portvin mens deigen hever første gang. Gir et veldig saftig og godt resultat

    Kommenter  (1)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Nina, Dette høres veldig bra ut :) Takk for at du deler din måte med oss. God jul!

      Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat