Julekake - julebrød

Julekake - julebrød

95
 • Middels
 • 120 min
Julebrød, eller julekake er blitt bakt helt siden bronsealderen. Jo mer godsaker man hadde i julekaken i form av rosiner, sukat og sukker, desto mer fruktbart og gavmildt trodde man at det kommende året ville bli. Julekake er en populær spiselig gave å gi bort.

Ingredienser

125 g TINE Meierismør
5 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
1 pakke gjær
125 g sukker
1 ts malt kardemomme
1000 g hvetemel (ca.)
150 g rosiner

Pensling:

1 stk sammenvispet egg

Slik gjør du det

  1. Smelt smør og ha i melk. Rør gjær ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med sukker og kardemomme. Deigen skal være blank og smidig, og den skal slippe bollen.
  2. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor i ca. 40 minutter.
  3. Sett stekeovnen på 175 °C. Finn fram en stekeplate dekket med bakepapir, alternativt to godt smurte brødformer som rommer hver seg ca. 2 liter.
  4. Legg deigen på bordet og del i to. Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen og elt dem til store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten. Trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker dem ikke så lett. Sett brødene til heving under plast på et lunt sted i 30-40 minutter.
  5. Visp sammen egget og pensle kakene. Stek nederst i ovnen til de er gjennomstekte i 30-40 minutter. Avkjøl på rist. Server gjerne med smør og brunost på.
Tips

Når det gjelder gjærbakst så er alltid melmengden litt omtrentelig. Det er best å begynne med for lite mel og så ha i mer til deigen ikke er klisset, men "slipper bollen" uten å være for hard. Det er lettere å justere en løs gjærdeig med mer mel enn omvendt!

Kommentarer

 • Bodil

  4 måneder siden
  Holder disse seg saftige lenger enn en dag eller to? Julebrød/kaker blir ofte tørre synes jeg🙈

   (0)

  • Evy-Ann

   4 måneder siden
   Jeg bakte flere av disse til jul fjor, og de holdt seg saftig å fine. Men nå skal det være sagt da, at jeg har et forholdsvis stort hushold så et brød holder ikke så lenge😜

    (0)


Det er mye kjærlighet i god mat