Håndkle og blad
Julekake - julebrød
(418418)

Julekake - julebrød

 • Utførelse

  Middels
 • Tid

Julebrød, eller julekake er blitt bakt helt siden bronsealderen. Jo mer godsaker man hadde i julekaken i form av rosiner, sukat og sukker, desto mer fruktbart og gavmildt trodde man at det kommende året ville bli. Julekake er en populær spiselig gave å gi bort.

Håndkle

Ingredienser

Antall stykker

2
125 gTINE Meierismør
5 dlTinemelk® Helmelk 3,5 % fett
1 pakkegjær
125 gsukker
1 tsmalt kardemomme
1000 ghvetemel (ca.)
150 grosiner

Pensling:

1 stksammenvispet egg
BladBlad

Slik gjør du det

  1. Smelt smør og ha i melk. Rør gjær ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med sukker og kardemomme. Deigen skal være blank og smidig, og den skal slippe bollen.
  2. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor i ca. 40 minutter.
  3. Sett stekeovnen på 175 °C. Finn fram en stekeplate dekket med bakepapir, alternativt to godt smurte brødformer som rommer hver seg ca. 2 liter.
  4. Legg deigen på bordet og del i to. Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen og elt dem til store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten. Trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker dem ikke så lett. Sett brødene til heving under plast på et lunt sted i 30-40 minutter.
  5. Visp sammen egget og pensle kakene. Stek nederst i ovnen til de er gjennomstekte i 30-40 minutter. Avkjøl på rist. Server gjerne med smør og brunost på.
Blått hjerte
Tips!

Når det gjelder gjærbakst så er alltid melmengden litt omtrentelig. Det er best å begynne med for lite mel og så ha i mer til deigen ikke er klisset, men "slipper bollen" uten å være for hard. Det er lettere å justere en løs gjærdeig med mer mel enn omvendt!

kommentar

Kommentarer

HåndkleBlått hjerteKjærlighet i god mat