Glutenfrie lussekatter

Glutenfrie lussekatter

Kommentarer 11
  • Enkel
  • 90 min
Dette er en glutenfri oppskrift på lussekatter som alle vil like. Ta med baksten i barnehagen eller på skolen. Lussekatter hører med til Luciadagen 13. desember.

Ingredienser

Antall porsjoner

3 dl Kesam® Original
3 dl vann
2 ss fiberhusk
70 g jyttemel
6 ss TINE Meierismør
50 g gjær
½ ts salt
500 g lyst glutenfritt mel
1 ½ dl sukker
1 g safran eller eventuelt 0,5 teskje gurkemeie
2 ts kardemomme

Pensling og pynt

1 stk egg
1 dl rosiner

Slik gjør du det

    1. Ha kesam i en bolle og tilsett varmt vann. Rør sammen og tilsett fiberhusk og jyttemel. La kjøkkenmaskinen gå i 5-8 minutter.
    2. Smelt smøret. Tilsett gjær, smør, salt, mel, sukker, safran (eller eventuelt gurkemeie) og kardemomme. Elt godt og sett deigen til heving i 30 minutter.
    3. Sett ovnen på 225 °C. Trill ut deigen med olje på hendene. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Form til ulike lussekatter. Legg lussekattene på bakepapir eller smurt stekeplate, og la dem heve under plast et lunt sted ca 15 minutter.
    4. Visp sammen egget med en gaffel. Pensle lussekattene med egg og pynt med rosiner. Stek lussekattene midt i ovnen 12-15 minutter. La dem avkjøle litt på rist. De smaker aller best lunkne.
Tips!

Lussekattene kan fryses. 

Kommentar

Kommentarer

  • Amatørbaker Siv

    11 måneder siden
    For de med FODMAP eller laktoseintoleranse -bytt til laktosefritt smør og laktosefri kesam.

    Kommenter  (0)

    • Sindre , Kundekonsulent

      11 måneder siden
      Godt tips, Siv! Vi lanserte nylig ett laktosefritt meierismør: http://bit.ly/2BqAGOl.

      Kommenter  (0)


  • Henriette

    11 måneder siden
    Veeeldig upresist med "varmt vann"... hvor varmt??

    Kommenter  (0)

    • Sindre , Kundekonsulent

      11 måneder siden
      En god tommelfingerregel er at væsken skal være "fingervarm", altså rundt 37 grader. Det er for å sikre at varmen ikke dreper gjæren, slik at bakverket ikke heves.

      Kommenter  (0)


  • Tove

    3 år siden
    Hei Øyvind. Begge oppskriftene fant jeg på sol.no( annonse for Tine) Så det er da denne jeg sammenligner med. Mvh.Tove Antall porsjoner Legg til i handlekurven LUSSEKATTER 150 g TINE Meierismør 5 dl Hel Tinemelk 50 g gjær 1 g safran (evt. 1/2 ts gurkemeie) 150 g sukker ½ ts salt 2 ts kardemomme 13 dl hvetemel (ca.) PENSLING OG PYNT: 1 sammenvispet egg 1 dl rosiner Slik gjør du Smelt smør og tilsett melk. Smuldre gjær i en bakebolle og rør ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken. Rør i sukker, salt, kardemomme, safran (evt. gurkemeie) og mel til deigen er passe fast. La deigen heve under plast på et lunt sted til den er dobbel størrelse, ca. 30 minutter. Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Del i ca. 30 biter. Form ulike lussekatter, bare fantasien setter grenser. Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplate med bakepapir, og la dem heve under plast på et lunt sted i minst 15 minutter. Sett stekeovnen på 250 °C. Pensle lussekatter med sammenvispet egg og pynt med rosiner. Stek midt i ovnen i 5 - 8 minutter til de blir gylne. La dem avkjøles litt på rist før servering. De smaker aller best litt lunkne. Ingredienser Antall porsjoner Legg til i handlekurven LUSSEKATTER 150 g TINE Meierismør 5 dl Hel Tinemelk 50 g gjær 1 g safran (evt. 1/2 ts gurkemeie) 150 g sukker ½ ts salt 2 ts kardemomme 13 dl hvetemel (ca.) PENSLING OG PYNT: 1 sammenvispet egg 1 dl rosiner Slik gjør du Smelt smør og tilsett melk. Smuldre gjær i en bakebolle og rør ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken. Rør i sukker, salt, kardemomme, safran (evt. gurkemeie) og mel til deigen er passe fast. La deigen heve under plast på et lunt sted til den er dobbel størrelse, ca. 30 minutter. Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Del i ca. 30 biter. Form ulike lussekatter, bare fantasien setter grenser. Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplate med bakepapir, og la dem heve under plast på et lunt sted i minst 15 minutter. Sett stekeovnen på 250 °C. Pensle lussekatter med sammenvispet egg og pynt med rosiner. Stek midt i ovnen i 5 - 8 minutter til de blir gylne. La dem avkjøles litt på rist før servering. De smaker aller best litt lunkne.

    Kommenter  (2)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei igjen Tove, Da skjønner jeg hva du mener :) I de glutenfrie lussekattene har vi kuttet ned litt på de fettholdige ingrediensene, for at deigen skal henge bedre sammen. Fordelen med å bake med hvetemel, er at glutenet er sterkere og klarer å holde på mer fett. Håper det ga deg de svarene du savnet?

      Kommenter  (3)


  • Britt Jorunn Olsen

    3 år siden
    Bollene ble kjempe gode .Byttet ut halv parten av sukkere med honning .Hoppet over for heving.Trillet boller isteden for sneglehusformet .

    Kommenter  (0)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Britt, Så hyggelig å høre. Men når det er sagt så blir bollene saftigere og mer smakfulle dersom du forhever de. Tusen takk for tilbakemeldingen :)

      Kommenter  (0)


  • Tove Andersen

    3 år siden
    Hei! Hvorfor vann og ikke helmelk, og hvorfor så lite meierismør i den glutenfrie oppskriften? Kan da umulig bli den samme gode smaken da!?

    Kommenter  (0)

    • Iselin

      3 år siden
      Disse blir kjempegode slik det står i oppskriften :)

      Kommenter  (2)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Tove, Usikker på hvilken oppskrift du har sammenlignet denne med, men i denne oppskriften har vi brukt Kesam som en erstatning for noe av smøret og melken. Og som Iselin skriver; disse bollene er veldig gode. Lykke til :)

      Kommenter  (2)


Det er mye kjærlighet i god mat