Boller med rosiner fra Bakeriet i Lom

Boller med rosiner fra Bakeriet i Lom

Kommentarer 18
  • Enkel
  • 120 min
Hvert år selges tusenvis av boller over disken i det koselige Bakeriet i Lom. Nå deler vi Morten Schakendas gode oppskrift med deg. Av denne oppskriften får du ca 20 boller. God fornøyelse!

Ingredienser

Antall porsjoner

Boller fra Bakeriet i Lom

125 g TINE Meierismør
5 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
1 stk egg , romtemperert
50 g fersk gjær (1 pk)
150 g sukker
1 kg hvetemel (ca)
1 ts kardemomme
1 ts salt
200 g rosiner

Til pensling

1 stk egg

Slik gjør du det

    1. Ha alle ingrediensene unntatt smør i en eltebolle, og elt i 15 minutter. Tilsett deretter smør i terninger, og elt i nye 15 minutter.
      Tips!

      Fremgangsmåte uten kjøkkenmaskin: Smelt smør i en kjele og tilsett melk, la blandingen bli fingervarm, ca. 37°C. Smuldre gjær i en bakebolle, hell over litt av væsken og rør slik at gjæren løses opp. Elt inn de øvrige ingrediensene, men ikke ta i alt melet på en gang. Elt inn litt og litt av melet til du får en glatt og smidig deig.

  1. Forheving

    1. La bolledeigen heve på et lunt sted til dobbel størrelse, ca. 40 minutter.
  2. Utbaking

    1. Strø litt mel på bakebordet. Elt deigen lett når den er ferdig hevet. Trill deigen til en pølse. Del den i jevnt store biter, trill dem til glatte og fine boller. Legg bollene på et stekebrett tildekket med bakepapir.
  3. Etterheving

    1. Etterhev bollene under plast eller et rent kjøkkenhåndkle. La dem heve til dobbel størrelse.
    2. Sett på stekeovnen på 225°C. Pensle med sammenvispet egg. Stek bollene midt i stekeovnen i 10-12 minutter. Avkjøl på rist.
Tips!

1. For å få det beste resultatet på baksten, er det viktig at alle ingrediensene har cirka samme temperatur. Husk derfor å ta ut egget en liten stund før slik at det rekker å romtemperere seg!

2. Den aller luftigste gjærbaksten får du ved å la deigen eltes lenge (gjerne minst 15 minutter) i en elte- eller kjøkkenmaskin!

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Anita

    12 dager siden
    Mangler rekkefølge og mer detaljert beskrivelse på pkt 1 (uten kjøkkenmaskin) Hvis man bare heller i alt på en gang blir deigen veldig hard...

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      10 dager siden
      Hei Anita,

      Om du skal lage denne oppskriften uten eltemaskin anbefaler jeg deg å dele oppskriften i 2 for å ikke Kna sammen 1 kg mel på engang. Det kan bli veldig tungt :)

      Lykke til!

      Kommenter  (0)


  • Anita

    2 år siden
    Er det ett egg i deigen og ett til pensling, eller bare egg til pensling?

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Anita, Ett egg i deigen og ett egg til pensling, altså 2 egg totalt :) God bakst!

      Kommenter  (0)


  • Svend Mellhorn

    2 år siden
    Rigtige lækre boller. Hurtigt og nemt at lave og smager godt. Hilsen en Dansker i Berlin.

    Kommenter  (2)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Svend, Takk for hyggelig tilbakemelding:) God bakst videre i Berlin!

      Kommenter  (0)


  • Tone

    2 år siden
    Bør ikke rosinene has i etter eltingen, slik at de ikke går i oppløsning?

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Tone, Det skal ikke være noe problem å ha rosinene oppi før elting. De tåler en støyt så skal en god del til for at de får i oppløsning :)

      Kommenter  (0)


  • Bo

    3 år siden
    Ca 20 min på 225C? Mine boller ble svarte og harde, dessverre.

    Kommenter  (1)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig ansvarlig

      3 år siden
      Hei Bo, Dette beklager vi veldig! 10-12 minutter er passe steketid, men pass alltid på fordi det er stor forskjell på temperaturer i stekeovner. Håper du gir oppskriften et nytt forsøk.

      Kommenter  (12)


  • Reidun Svoren.

    4 år siden
    Dette er ikke samme fremgangs måte som boken fra Lom bakeriet. .alle ingrediensene går i kjøkkenmaskin 15 min- unntatt smøret..så tilsettes smøret for nye 15 min..smøret blir ikke smeltet.

    Kommenter  (23)

    • Hilsen kokkene fra Melkerampa

      4 år siden
      Hei Reidun, Det finnes flere fremgangsmåten på rosinbollene. Dersom man smelter smøret så blir det enklere å bake bollene for hånd, derfor har vi brukt denne fremgangsmåten. Det aller beste er å elte inn romtemperert smør, slik som du beskriver, da denne metoden gir en bedre glutenutvikling i deigen og enda bedre smak på bollene. Men det krever at du har en eltemaskin tilgjengelig :)

      Kommenter  (6)

      • Bakern

        3 år siden
        Men hvorfor ekskludere den delen av oppskriften? Dere kan jo ta med en oppskrift for de som har eltemaskin tilgjengelig, forskjellen er jo faktisk dag og natt..

        Kommenter  (2)

        • Cato

          7 måneder siden
          Vet du hvorfor det blir bedre av å elte inn smøret?

          Kommenter  (0)

          • Annicken , Kokk og kundekonsulent

            7 måneder siden
            Hei Cato, Denne metoden gir en bedre glutenutvikling i deigen og enda bedre smak på bollene :) God bakst!

            Kommenter  (0)

        • Alexander Nilsen, Matfaglig ansvarlig

          3 år siden
          Hei igjen, Helt enig med deg. Vi skal få inn begge alternativer i oppskriften :)

          Kommenter  (6)

          • marianne

            9 måneder siden
            på http://bakerietilom.no/ er det en annen oppskrift, med mye mer kardemomme og litt salt...

            Kommenter  (0)

            • Annicken , Kokk og kundekonsulent

              9 måneder siden
              Hei Marianne,

              Det er mange år siden vi samarbeidet med Morten Schankenda, og det kan godt hende han har justert litt på oppskriften siden den gang :)

              Ha en fin dag!

              Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat