Hjemmelaget knekkebrød

Hjemmelaget knekkebrød

24
 • Enkel
 • 90 min
 • 70 min
Knasende godt hjemmelaget knekkebrød med linfrø, sesamfrø og solsikkekjerner. Nydelig til syltetøy eller en god ost.

Ingredienser

4 dl sammalt hvete, grov
4 dl store havregryn
2 dl solsikkekjerner
1 dl sesamfrø
1 dl linfrø
1 ts salt
7 dl vann

Slik gjør du det

  1. Sett stekeovnen, helst på varmluft, på 160 °C.
  2. Bland sammen mel, havregryn, solsikkekjerne, sesamfrø, linfrø og salt. Rør inn vannet og fordel blandingen på 2 stekeovnsplater kledd med bakepapir. Bruk slikkepott eller en vætet flat kniv og fordel blandingen jevnt utover.
  3. Fordel/skjær i passende biter, gjerne med en pizzaskjærer, slik at det blir markert en viss oppdeling. Stek begge platene samtidig i 1 time og 10 minutter.
  4. Etter halvgått steketid tar du ut platene. Bruk en saks og klipp de halvstekte knekkebrødene fra hverandre.
  5. La stekeovnsplatene bytte plass i ovnen. Stek så videre til knekkebrødene er sprø. Bruk gjerne saksen igjen om knekkebrødene henger sammen etter siste stekingen. Da får du fine, jevne kanter.
  6. Skulle knekkebrødene ikke være helt gjennomsprø etter endt steketid, kan du brekke de fra hverandre og la de ligge i stekeovnen videre på 100 °C med døren litt på gløtt. På denne måten vil de tørke ytterligere.
  7. Avkjøl knekkebrødene på rist og oppbevar dem i tett boks eller glass.
   Tips!

   Knekkebrødene smaker nydelig med snøfrisk litt reddiker og karse på toppen.

Tips!

Ekstra spennende blir disse knekkebrødene om du tilsetter deigen litt karve, tørket urtekrydder eller revet ost.

Kommentarer

 • Cecilie

  1 måneder siden
  Denne har jeg prøvd nå hele 6 ganger! Perfekt resultat hver gang! I tillegg har jeg mått delt den med venner og kollegaer × antall ganger fordi alle blir så misunnelig på lunchen min når jeg drar frem disse :-) tusen takk!!

   (0)


 • Marte

  3 år siden
  Skal deigen bli litt rennende? Var på en måte kornblanding med litt brunt vann omkring..

   (1)

  • Øyvind , stolt kokk og baker,

   3 år siden
   Hei Marte, Røren til knekkebrød skal være litt grøtete i konsistensen, slik at du må smøre den ut på bakepapiret :)

    (14)


 • Paulina

  3 år siden
  Hva er næringsinholdet i disse knekkebrøene? er det langt fra lavkarbo knekkebrød? :) eller anses disse knekkebrødene som "sunne".

   (1)

  • Øyvind , stolt kokk og baker,

   3 år siden
   Hei Paulina, Vi har ikke beregnet næringsinnholdet i våre oppskrifter, men fokuserer heller på å lage oppskrifter som gir varierte og velsmakende retter eller bakst. I denne oppskriften bruker vi bare sammalt mel og frø, noe som gjør knekkebrødene ekstra grove, så du kan fint spise disse med god samvittighet. Lykke til :)

    (14)


 • Gode

  3 år siden
  De ble veldig gode vi hadde oppi litt honning Så de ble litt søtere

   (9)


 • Rita

  4 år siden
  Kan man ha ovnsdøren på gløtt hele steketiden? Hvis man har to eller flere brett i med varmluft, må man da flytte om på brettene for å få alle sprø og brune? :)

   (16)

  • Hilsen kokkene fra Melkerampa

   4 år siden
   Hei Rita, Det beste er å ha ovnen lukket slik at ikke tempraturen synker under steking. Det kan være lurt å flytte brettene ,så blir mer jevn steking, selv om varmluften også bidrar med det. Lykke til:)

    (10)


 • Iromie

  4 år siden
  Hva er steketid og steketemperatur om man ikke har varmluftsovn?

   (1)

  • Liv

   4 år siden
   Jeg stekte disse uten varmluft i går. Samme temp, men brukte faktisk litt kortere steketid (veldig avhengig av ovn)

    (2)

  • Hilsen kokkene fra Melkerampa

   4 år siden
   Hei Iromie, Du bruker samme steketemperatur uansett, men siden stekovnene kan være litt forskjellige, så kan steketiden variere. Vi anbefaler deg å ha ovnsdøren "litt på gløtt" slik at fuktigheten blir luftet ut. Lykke til :)

    (1)


 • Heddy

  4 år siden
  Supergode👍

   (4)


 • Katrine

  5 år siden
  Disse skal jeg prøve! Det står oppbevar i tett boks eller glass - funker type syltetøyglass (ikke dem man kjøper med syltetøy på, men glasskrukker med metallås)? Hvor lenge kan de oppbevares på en slik tett beholder?

   (49)

  • Anne Mari

   4 måneder siden
   Kan noen fra Tine svare på dette spørsmålet??? :)

    (0)

   • Annicken , Kokk og kundekonsulent

    4 måneder siden
    Hei Kathrine og Anne Mari,

    Du kan fint oppbevare de i glass(norgesglass) eller lignende så lenge de er lufttette :) Det er luft som gir gode vekstvilkår for mugg. Under riktig oppbevaring holder de seg godt i 14 dager om ikke lenger. Husk å Se-Lukt-Smak om du er i tvil:)

     (0)


 • Caroline

  6 år siden
  God oppskrift, enkle å lage. Både små og store falt for disse. Første gang jeg laget disse hang stekepapiret seg fast, så jeg gikk til innkjøp av bakepapir i silikon og da ble det bra :)

   (11)


 • Hilde

  7 år siden
  Veldig gode knekkebrød, men ett tips her: Hvetemel kan med fordel byttes ut med sammalt rug, grov. Jeg bruker 1 kopp av av hver ingrediens og legger gjerne til både kruskakli og havrekli. For å få til fine knekkebrød pensler jeg bakepapiret med litt olje, legger på en passelig masse, legger ett nytt bakepapir over massen og kjevler opp-på papiret .... på den måten kan du rulle / stryke massen fin og flat. papiret kan brukes om igjen på neste brett dersom papiret er av god kvalitet. Jeg deler opp med en gang og har aldri problemer med å få brukket bitene fra hverandre etterpå. Men godt og tykt bakerpapir er viktig ellers så har deigen en tendens til å klistre seg fast under brødene. Jeg steker 4 brett av gangen på ca 175 grader i 3/4 time og lar det stå med døra litt på gløtt når det damper som verst. Når knekkebrødene er så-vidt gjylne, lar jeg dem stå ytterligere en stund til mpå 100 grader.

   (36)

  • Ane-Kamilla Eriksen, matfaglig webredaktør

   7 år siden
   Takk for gode tips, Hilde! Jeg har en annen, lignende oppskrift som også bruker sammalt rug, grov, slik du skriver. I den samme oppskriften er det 2 dl gresskarkjerner, som forøvrig også smaker kjempgeodt i hjemmelagde knekkebrød!

    (18)

   • Marina

    1 måneder siden
    Hei. Skal de være sprød mens de er varme, eller når de er avkjølt ? De er myke fremdeles, mens steiketiden er over.

     (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

     1 måneder siden
     De er fortsatt mye etter steke perioden er ferdig. De må hvile på en rist på benken for å stivne og bli sprø :) Lykke til!

      (0)

     • Marina

      29 dager siden
      Hei igjen. De ble ikke stivne og sprø selv om jeg fortsatt steike dem et stund til og så villet de på ristet etterpå.

       (0)

      • Marit , Kokk og Kundekonsulent

       27 dager siden
       Det skal ikke være nødvendig å måtte riste knekkebrødet etter steking. Du kan bare "tørke" det i ovnen på 100 grader til du får en fin gyllen farge. Da skal de bli stive og fine etter litt hvile på rist. Go bakst! :)

        (0)

       • MARINA

        23 dager siden
        Tusen takk for svar. Skal prøve en gang til :) Men jeg har ikke varmluft funksjon i ovnen. Kan jeg likevel få samme resultat uten ?

         (0)

        • Annicken , Kokk og kundekonsulent

         23 dager siden
         Om du ikke har varmluft på ovnen din anbefaler jeg at du setter opp gradene til 170-180 grader. Lykke til og fortell oss gjerne hvordan resultatet ble :)

          (0)


Det er mye kjærlighet i god mat