Grovbrød fra Bakeriet i Lom

Grovbrød fra Bakeriet i Lom

111
588
Enkel120 min
Bakeriet i Lom står bak denne oppskriften som viser deg trinn for trinn hvordan du lager gode grovbrød. Hvert år selges tusenvis av brød over disken i det koselige Bakeriet i Lom. Nå deler vi Morten Schakendas gode oppskrift med deg. Av denne oppskriften får du enten 3 små eller 2 store brød. God fornøyelse!

Ingredienser

Antall porsjoner

Grovbrød fra Bakeriet i Lom

 • 25 g
  fersk gjær
 • 9 dl
  vann
 • 500 g
  sammalt hvete, grov
 • 1 kg
  hvetemel (ca)
 • 50 g
 • 2 ts
  salt
 • ½ ss
  sukker

Slik gjør du det

 1. 1

  Smuldre gjæren i en bakebolle. Du kan godt bruke lunkent vann, men det er viktig at det ikke er for varmt. Hvis det blir for varmt, virker ikke gjæren. Det går fint å bruke kaldt vann, deigen blir varm nok når du elter den. Rør slik at gjæren løses opp.

 2. 2

  Ha i de øvrige ingrediensene, men ikke ta i alt melet på en gang. Elt inn litt og litt av melet til du får en glatt og smidig deig.

 3. 3

  Bruker du kjøkkenmaskin, la maskinen gå i langsom fart i ca 5 minutter og deretter litt raskere i ca 2 minutter. Det er enkelt å bruke en kjøkkenmaskin med eltebolle og eltekrok. Deigen skal ikke være klisset, men slippe bollen.

Forheving

 1. 4

  Strø litt mel over deigen. Dekk til deigen med plast eller et rent kjøkkenhånkle og sett den til heving på et lunt sted i ca 40 minutter.

Utbaking

 1. 5

  Strø litt mel på bakebordet. Del deigen i 3 like store deler. Form brødene slik at de passer fint i hver sin brødform.

Etterheving

 1. 6

  Strø mel over brødene. Etterhev brødene under plast eller et rent kjøkkenhåndkle. Når brødene har hevet til dobbel størrelse er de klare til steking.

 2. 7

  Sett på stekeovnen på 190°C.

 3. 8

  Det siste du gjør før du setter inn brødene, er å snitte dem. Å snitte brødene er å ta en så skarp kniv som mulig, og skjære noen fine kutt på toppen av brødene. Da slipper du at brødene sprekker opp.

 4. 9

  Stek brødene midt i stekeovnen i ca 40-45 minutter. Avkjøl på rist.

Tips

Den aller luftigste gjærbaksten får du ved å la deigen eltes lenge (gjerne minst 15 minutter) i en elte- eller kjøkkenmaskin!

Del denne oppskriften: