Grovbrød fra Bakeriet i Lom
Bakeriet i Lom står bak denne oppskriften som viser deg trinn for trinn hvordan du lager gode grovbrød. Hvert år selges tusenvis av brød over disken i det koselige Bakeriet i Lom. Nå deler vi Morten Schakendas gode oppskrift med deg. Av denne oppskriften får du enten 3 små eller 2 store brød. God fornøyelse!
Enkel•2 t•3 personer
Ingredienser
Grovbrød fra Bakeriet i Lom
- 25 g fersk gjær
- 9 dl vann
- 500 g sammalt hvete, grov
- 1 kg hvetemel, (ca)
- 2 ts salt
- 0.5 ss sukker
- 50 g romtemperert TINE® Meierismør
Slik gjør du
1
Smuldre gjæren i en bakebolle. Du kan godt bruke lunkent vann, men det er viktig at det ikke er for varmt. Hvis det blir for varmt, virker ikke gjæren. Det går fint å bruke kaldt vann, deigen blir varm nok når du elter den. Rør slik at gjæren løses opp.
2
Ha sammalt hvete, hvetemel, salt og sukker i en bolle. Tilsett melet litt etter litt, og elt det godt inn for å få en glatt og smidig deig.
3
Bruker du kjøkkenmaskin, la maskinen gå i langsom fart i ca 5 minutter og deretter litt raskere i ca 2 minutter. Det er enkelt å bruke en kjøkkenmaskin med eltebolle og eltekrok. Tilsett så det romtempererte smøret, og elt videre til alt smøret er blandet inn. Deigen skal ikke være klissete, men slippe bollen.
Forheving
1
Strø litt mel over deigen. Dekk til deigen med plast eller et rent kjøkkenhånkle og sett den til heving på et lunt sted i ca. 40 minutter.
Utbaking
1
Strø litt mel på bakebordet. Del deigen i 3 like store deler. Form brødene slik at de passer fint i hver sin brødform.
Etterheving
1
Strø mel over brødene. Etterhev brødene under plast eller et rent kjøkkenhåndkle. Når brødene har hevet til dobbel størrelse er de klare til steking.
2
Sett på stekeovnen på 190°C.
3
Det siste du gjør før du setter inn brødene, er å snitte dem. Å snitte brødene er å ta en så skarp kniv som mulig, og skjære noen fine kutt på toppen av brødene. Da slipper du at brødene sprekker opp.
4
Stek brødene midt i stekeovnen i ca. 40-45 minutter. Avkjøl på rist.
TipsDen aller luftigste gjærbaksten får du ved å la deigen eltes lenge (gjerne minst 15 minutter) i en elte- eller kjøkkenmaskin!