Grovbrød fra Bakeriet i Lom

Grovbrød fra Bakeriet i Lom

71
 • Enkel
 • 120 min
Bakeriet i Lom står bak denne oppskriften som viser deg trinn for trinn hvordan du lager gode grovbrød. Hvert år selges tusenvis av brød over disken i det koselige Bakeriet i Lom. Nå deler vi Morten Schakendas gode oppskrift med deg. Av denne oppskriften får du enten 3 små eller 2 store brød. God fornøyelse!

Ingredienser

Grovbrød fra Bakeriet i Lom

25 g fersk gjær
9 dl vann
500 g sammalt hvete, grov
1 kg hvetemel (ca)
50 g TINE Meierismør
2 ts salt
½ ss sukker

Slik gjør du det

  1. Smuldre gjæren i en bakebolle. Du kan godt bruke lunkent vann, men det er viktig at det ikke er for varmt. Hvis det blir for varmt, virker ikke gjæren. Det går fint å bruke kaldt vann, deigen blir varm nok når du elter den. Rør slik at gjæren løses opp.
  2. Ha i de øvrige ingrediensene, men ikke ta i alt melet på en gang. Elt inn litt og litt av melet til du får en glatt og smidig deig.
  3. Bruker du kjøkkenmaskin, la maskinen gå i langsom fart i ca 5 minutter og deretter litt raskere i ca 2 minutter. Det er enkelt å bruke en kjøkkenmaskin med eltebolle og eltekrok. Deigen skal ikke være klisset, men slippe bollen.
 1. Forheving

  1. Strø litt mel over deigen. Dekk til deigen med plast eller et rent kjøkkenhånkle og sett den til heving på et lunt sted i ca 40 minutter.
 2. Utbaking

  1. Strø litt mel på bakebordet. Del deigen i 3 like store deler. Form brødene slik at de passer fint i hver sin brødform.
 3. Etterheving

  1. Strø mel over brødene. Etterhev brødene under plast eller et rent kjøkkenhåndkle. Når brødene har hevet til dobbel størrelse er de klare til steking.
  2. Sett på stekeovnen på 190°C.
  3. Det siste du gjør før du setter inn brødene, er å snitte dem. Å snitte brødene er å ta en så skarp kniv som mulig, og skjære noen fine kutt på toppen av brødene. Da slipper du at brødene sprekker opp.
  4. Stek brødene midt i stekeovnen i ca 40-45 minutter. Avkjøl på rist.
Tips!

Den aller luftigste gjærbaksten får du ved å la deigen eltes lenge (gjerne minst 15 minutter) i en elte- eller kjøkkenmaskin!

Kommentarer

 • Linn

  3 måneder siden
  Skal smøret smeltes?

   (1)

  • Annicken , Kokk og kundekonsulent

   3 måneder siden
   Hei linn,

   Smøret skal ikke smeltes i denne oppskriften :)

    (0)


 • eva

  6 måneder siden
  Kjempefin brødoppskrift. Mine brød får en fin lys brun skorpe oppå, men er ganske lyse på sidene. Hvordan få også sidene på brødene brune? jeg bruker brødformer.

   (0)

  • Marit , Kokk og Kundekonsulent

   6 måneder siden
   Hei Eva!

   Så bra du er fornøyd med denne oppskriften! Om du ønsker mer farge på siden av brødet, så er det jo en mulighet å steke brødet uten brødform de siste minuttene av steketiden. Eventuelt legge de på siden i oven. Du får prøve deg frem. :)

    (1)

  • Veronica Bigset

   2 måneder siden
   Hei
   Med LeCreuset brødformer blir all bakst jamt brun, de er keramiske, og bare fantastiske😃

    (0)

   • Solbjørg

    1 måneder siden
    Finnes de formene med lokk til ? Ønsker meg avlange, ildfaste former med lokk til brød (sånn som når jeg baker grytebrød)

     (0)


 • Marit

  6 måneder siden
  Det ble kjempefine brød

   (1)


 • Anne Merete

  7 måneder siden
  Kjempefin oppskrift. Blir holdbare brød med sprø skorpe som smaker godt. Legger til litt nøtter og honning. Blitt fast brødbakst.

   (2)

  • Marit , Kokk og Kundekonsulent

   7 måneder siden
   Hei Anne Grete!

   Dette brødet med nøtter og honning høres nydelig ut! Takk for godt tips! :)

    (1)


 • Oskar

  7 måneder siden
  Brøder er sikkert godt, men med en grovhetsprosent på 33 så kan man ikke kalle dette for grovbrød.

   (8)


 • Cecilie

  7 måneder siden
  Perfekt resultat hver gang!! Jeg har bakt etter denne oppskriften hele 3 ganger. 9 brød. Bortsett fra at siste gangen nå ble brødene mine litt tunge. Muligens min egen feil. Sprø skorpe hver gang! Takk.

   (2)


 • Linda

  8 måneder siden
  Når jeg etterlever under plast henger brøddeigen seg fast i plasten og brødene synker sammen igjen pga det. Hvordan unngå det ved etterheving under plast?

   (2)

  • Marit , Kokk og Kundekonsulent

   7 måneder siden
   Hei Linda!

   Husk å ha litt mel på toppen av brødene. Bruk gjerne et kjøkkenhåndkle da det ikke vil klistre seg så til håndkle som det vil til plast. :)

    (1)


 • Jan

  8 måneder siden
  Jeg puttet i solsikkekjærner, havrekli og sesamfrø, kuttet hvetemelet med 100 gr, Velsmakende og meget fint utseende. Kunne ikke blitt bedre. Hilsen Jan

   (1)


 • Kari

  8 måneder siden
  Det burde heller stå 500 g fint hvetemel + noe mere til passe deig på slutten. Deigen blir veldig fast/tung! Obs! Jeg brukte halvparten av deres mengde anbefalt og det var helt greit. Ellers anbefaler jeg å bytte ut vannet med skumma sur melk. Dette gir frisk( ikke sur) smak og gjør meljernet enda mere tilgjengelig for kroppen. Å bytte ut sukkeret med sirup gjør holdbarheten noe bedre og man kan også bruke oliven-, eller solsikkeolje i stedet for smør.... Mvh

   (2)


 • Vivi Ann

  9 måneder siden
  Kjempe godt brød ?? kommer til å bli bakt flere ganger ??

   (1)


Det er mye kjærlighet i god mat