Grovbrød fra Bakeriet i Lom
Enkel•120 min min
Ingredienser
Antall porsjoner
Grovbrød fra Bakeriet i Lom
-
25 gfersk gjær
-
9 dlvann
-
500 gsammalt hvete, grov
-
1 kghvetemel (ca)
-
50 g
-
2 tssalt
-
½ sssukker
Slik gjør du det
-
1
Smuldre gjæren i en bakebolle. Du kan godt bruke lunkent vann, men det er viktig at det ikke er for varmt. Hvis det blir for varmt, virker ikke gjæren. Det går fint å bruke kaldt vann, deigen blir varm nok når du elter den. Rør slik at gjæren løses opp.
-
2
Ha i de øvrige ingrediensene, men ikke ta i alt melet på en gang. Elt inn litt og litt av melet til du får en glatt og smidig deig.
-
3
Bruker du kjøkkenmaskin, la maskinen gå i langsom fart i ca 5 minutter og deretter litt raskere i ca 2 minutter. Det er enkelt å bruke en kjøkkenmaskin med eltebolle og eltekrok. Tilsett så det romtempererte smøret, og elt videre til alt smøret er blandet inn. Deigen skal ikke være klissete, men slippe bollen.
Forheving
-
4
Strø litt mel over deigen. Dekk til deigen med plast eller et rent kjøkkenhånkle og sett den til heving på et lunt sted i ca 40 minutter.
Utbaking
-
5
Strø litt mel på bakebordet. Del deigen i 3 like store deler. Form brødene slik at de passer fint i hver sin brødform.
Etterheving
-
6
Strø mel over brødene. Etterhev brødene under plast eller et rent kjøkkenhåndkle. Når brødene har hevet til dobbel størrelse er de klare til steking.
-
7
Sett på stekeovnen på 190°C.
-
8
Det siste du gjør før du setter inn brødene, er å snitte dem. Å snitte brødene er å ta en så skarp kniv som mulig, og skjære noen fine kutt på toppen av brødene. Da slipper du at brødene sprekker opp.
-
9
Stek brødene midt i stekeovnen i ca 40-45 minutter. Avkjøl på rist.