Grovbrød fra Bakeriet i Lom

Grovbrød fra Bakeriet i Lom

Kommentarer 54
  • Enkel
  • 120 min
Bakeriet i Lom står bak denne oppskriften som viser deg trinn for trinn hvordan du lager gode grovbrød. Hvert år selges tusenvis av brød over disken i det koselige Bakeriet i Lom. Nå deler vi Morten Schakendas gode oppskrift med deg. Av denne oppskriften får du enten 3 små eller 2 store brød. God fornøyelse!

Ingredienser

Antall porsjoner

Grovbrød fra Bakeriet i Lom

25 g fersk gjær
9 dl vann
500 g sammalt hvete, grov
1 kg hvetemel (ca)
50 g TINE Meierismør
2 ts salt
½ ss sukker

Slik gjør du det

    1. Smuldre gjæren i en bakebolle. Du kan godt bruke lunkent vann, men det er viktig at det ikke er for varmt. Hvis det blir for varmt, virker ikke gjæren. Det går fint å bruke kaldt vann, deigen blir varm nok når du elter den. Rør slik at gjæren løses opp.
    2. Ha i de øvrige ingrediensene, men ikke ta i alt melet på en gang. Elt inn litt og litt av melet til du får en glatt og smidig deig.
    3. Bruker du kjøkkenmaskin, la maskinen gå i langsom fart i ca 5 minutter og deretter litt raskere i ca 2 minutter. Det er enkelt å bruke en kjøkkenmaskin med eltebolle og eltekrok. Deigen skal ikke være klisset, men slippe bollen.
  1. Forheving

    1. Strø litt mel over deigen. Dekk til deigen med plast eller et rent kjøkkenhånkle og sett den til heving på et lunt sted i ca 40 minutter.
  2. Utbaking

    1. Strø litt mel på bakebordet. Del deigen i 3 like store deler. Form brødene slik at de passer fint i hver sin brødform.
  3. Etterheving

    1. Strø mel over brødene. Etterhev brødene under plast eller et rent kjøkkenhåndkle. Når brødene har hevet til dobbel størrelse er de klare til steking.
    2. Sett på stekeovnen på 190°C.
    3. Det siste du gjør før du setter inn brødene, er å snitte dem. Å snitte brødene er å ta en så skarp kniv som mulig, og skjære noen fine kutt på toppen av brødene. Da slipper du at brødene sprekker opp.
    4. Stek brødene midt i stekeovnen i ca 40-45 minutter. Avkjøl på rist.
Tips!

Den aller luftigste gjærbaksten får du ved å la deigen eltes lenge (gjerne minst 15 minutter) i en elte- eller kjøkkenmaskin!

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Stine

    2 måneder siden
    Hei. Jeg likte denne oppskriften veldig godt. Aldri fått til brødbaking for de har blitt fort tørre! Men denne var super. Oppbevarer brødene i linposer!!

    Kommenter  (1)


  • Signe

    2 måneder siden
    Hadde vært en fordel om dere også opplyste at dette kom til å bli ganske så tung bakst.
    Kjøkkenmaskina mi gikk fløyten før jeg fikk lagt til smøret, så deiga ligger nå i matavfallet og maskina mi må kastes.

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      2 måneder siden
      Hei Signe,

      Så leit å høre at kjøkkenmaskinen din ikke tålte denne mengden mel.

      Det er mange forskjellig maskiner og watt å velge mellom når det kommer til kjøkkenmaskiner og det blir derfor vanskelig å advare mot enkelte oppskrifter har mye mel eller lignende når det er veldig individuelt hva hver enkelt har.

      Kommenter  (0)


  • Nils C

    7 måneder siden
    Fantastisk god oppskrift, jeg tok å byttet om litt ingredienser, og la til fullkornshvetemel, solsikkekjerner og linfrø. Liker siden deres og takker for mange gode oppskrifter??????????

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      7 måneder siden
      Takk for hyggelig tilbakemelding på både oppskriften og angående siden vår, det setter vi pris på :)

      Fortsatt god matlaging, Nils!

      Kommenter  (2)


  • Aron keyn

    9 måneder siden
    Alt for lite grovt! Smakte berre loff... skuffet.

    Kommenter  (3)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      9 måneder siden
      Det er leit å høre du ble skuffet, Aron:/ Hva med å prøve denne oppskriften: https://www.tine.no/oppskrifter/bakst/brod-og-rundstykker/saftig-grovbrød ?

      Kommenter  (3)


  • Veronica Hareide

    9 måneder siden
    Grovbrød,nei huff,dette vil jeg kalle murstein!Det er en hard loff!Enig med Eivind!Håper på svar,hilsen sint matinterresert.

    Kommenter  (1)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      9 måneder siden
      Hei Veronica,

      Det er leit å høre at du opplever brødet som murstein. Vi håper du forsøker igjen og blir mer fornøyd denne gangen :) Lykke til!

      Kommenter  (2)


  • Eivind

    1 år siden
    Men særlig grovt er det ikke

    Kommenter  (9)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Hei Eivind, grovt er det :) Det er bare ikke hele korn i brødet. God bakst!

      Kommenter  (2)

      • Bjørn

        11 måneder siden
        Vås og svada. 33% grovmel er på grensa til loff!

        Kommenter  (6)

        • Kathrin , Kundekonsulent

          11 måneder siden
          Vi takker for tilbakemeldingen din, Eivind! og ønsker deg en riktig god jul!

          Kommenter  (0)


  • Siw

    1 år siden
    Hei! Hvordan er dette brødet å fryse? Lønner det seg og skjære opp i skiver før man fryser? Vil det smule mye etter det har vært fryst? :)

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Hei Siw! Dette brødet kan du fryse med glede, men pass på at brødet er avkjølt før det legges i fryseren :) God bakst!

      Kommenter  (1)


  • Line

    2 år siden
    Må det være Tine meierismør eller går det bra med vanlig margarin?

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Line, DU kan bruke margarin, men anbefaler deg å bruke meierismør da dette gir best smak :) God bakst!

      Kommenter  (1)


  • Hege

    2 år siden
    Bruker man en hel pakke tørrgjær eller bare 25 g tørrgjær også?:)

    Kommenter  (5)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Hege, Om det skal være 25 g fersk gjær skal du bruke en halvpakke tørrgjær :) Lykke til!

      Kommenter  (10)


  • Unni

    2 år siden
    Kan dette brødet stekes i stenovn dagen etter man lager deigen?

    Kommenter  (100)


Det er mye kjærlighet i god mat