5 enkle tips til å bruke mindre plast i hverdagen

Det å redusere plast er viktig, men hvordan gjør man egentlig det? Her får du 5 enkle tips til å bruke mindre plast i hverdagen din.

1. Bruk handlenett, ikke plastposer 

Mange av oss kjøper med oss plastposer hver gang vi handler, men trenger vi egentlig disse posene? Du kan enkelt kutte forbruket av plastposer ved å ta med deg et handlenett eller to på butikkrunden.  

Er du en av de som ofte glemmer å ta med handlenett når du skal i butikken? Kjøp et par og ha et hver veske eller sekk – så har du alltid et handlenett tilgjengelig! 

2. Lag mer mat hjemme 

Når vi spiser ute betyr det ofte både plastbestikk, sugerør, plastbeger og ikke minst en dyrere middag. Lag mer mat hjemme og du blir overrasket over hvor mye mindre plast du bruker og ikke minst hvor glad lommeboka blir. 

Hvis du bestiller mat hjem, si nei takk til plastbestikk og sugerør – du har bestikk og kopp hjemme.  

3. Kjøpt deg en gjenbrukbar kaffekopp 

Unner du deg en kaffekopp på vei til jobb titt og ofte? Du kan spare mye plast om du lager kaffen hjemme og tar den med i en egen, gjenbrukbar kaffekoff. Er du blant dem som fortsatt vil ha baristakaffe? Du kan fortsatt ta med en egen kopp og be baristaen lage kaffen i denne! Vinn-vinn! 

4. Ta med vann hjemmefra og bruk flasken flere ganger 

I Norge kjøper vi flaskevann i flust, selv om vi har vi rik tilgang på godt drikkevann fra springen. Ta heller med deg vann hjemmefra. Invester i noen ordentlige drikkeflasker som du kan bruke i mange år. 

Og, om du først kjøper vann – bruk flasken flere ganger! En iste-flaske eller en brusflaske kan brukes flere ganger og til og med vaskes i vaskemaskinen! 

5. Vask klærne dine i poser 

Er du en av dem som trener mye? Da har du mest sannsynlig flere plagg som er laget av plast – for eksempel fleece. Disse plaggene slites i vask og når vannet skylles ut av vaskemaskinen vil det være mikroplast som spres i naturen. Vasker du derimot plaggene i vaskeposer samles plasten opp i posen.