160 år med Gudbrandsdalsost
Bare 17 år gammel kommer seterjenta Anne på en veldig god idé. Det skal senere bli til Gudbrandsdalsosten.
Kampen om den beste mysosten
I 1863 «konkurrerer» Anne fra Solbråsetra i Gudbrandsdalen mot de andre seterjentene om å lage den beste mysosten på setra. Det er ost laget av mysen som er igjen etter blandt annet smørproduksjon.
En dag smaker Anne på nabojenta sin mysost som er veldig god. Oppi gryta har det vært geitemelk.
Den «hemmelige» ingrediensen
Anne har ikke geiter, så hun spør faren om hun kan bruke litt verdifull fløte i osten. Det å bruke fløte i mysost ble sett på som sløseri den gangen. Men så får de smake resultatet, og det er nydelig.
Året er 1863 og Anne har skapt forløperen til Gudbrandsdalsosten.
Selger osten i Kristiania
Mange år senere gifter Anne seg med Tor Hov som har gård med både kuer og geiter. Smør- og fløteprisen er dårlig og melka ikke lengre verdt noe. Anne begynner på nytt å teste ut koking av mysost.
Hun får en lokal handelskar til å ta med seg osten til Kristiania. Den blir en suksess, og mange gårder i dalen må bidra for å dekke etterspørselen.
Snart er ryktet om den gode «Gudbrandsdalske blandings ost» spredt til store deler av landet.
Hjalp hele Gudbrandsdalen
Osten til Anne Hov hjelper Gudbrandsdalen gjennom en økonomisk krise i andre halvdelen av 1800- tallet når korn- og smørsalg går dårlig. Hennes videreutvikling av mysosten holder liv i et helt dalføre gjennom flere ti-år.
I 1933, 87 år gammel, får hun kongens fortjenestemedalje for sitt bidrag til norsk mat og Gudbrandsdalens økonomiske utvikling.
Grytekokt brunost
De siste tiårene er fløtemysosten blitt mildere og Gudbrandsdalsosten litt magrere og lysere. Nå går vi tilbake i resepthistorien og lager en unik versjon på TINEs anlegg i Gudbrandsdalen.
Vi har hentet frem eldre «farge-kart» for bruning og gått tilbake til en fettprosent mer i retning av tidligere gudbrandsdalsoster.
Koking i gryte og lengre bruning gir en ost med mykere konsistens, med en rund og fyldig smak med hint av karamell.
Det norskeste av det norske
I 1908 blir det første industrielle dampysteriet for brunost bygget på Tretten. Ennå representerer brunost det norskeste av det norske.
"Gudbandsdalsost Anno 1863" er en unik ost fra Gudbrandsdalen - der alt startet tilbake i 1863.
Vennligst legg til merkevarer