Tilsetningsstoffer i TINE
En godt regulert bruk av tilsetningsstoffer sikrer at alle får tilgang på et trygt og variert utvalg av matvarer i vårt langstrakte land.
E-nummerkode og hovedgrupper
Alle godkjente tilsetningsstoffer har en egen E-nummerkode, og kalles derfor også E-stoffer. Tilsetningsstoffer er samlebetegnelse for flere grupper av stoffer som har ulike funksjoner. Tilsetningsstoffene er delt inn i fire hovedgrupper etter hvilken funksjon de har i maten. Spesielt gruppen "Diverse" omfatter mange underkategorier. Matportalen.no skriver om de ulike hovedgruppene, og hvorfor de brukes.
Mattilsynet regulerer hvilke E-stoffer som kan tilsettes til hvilke matvarer, og i hvilke mengder. Dette sikrer myndighetene god kontroll over hvor mye vi får i oss.
Tydelig merket
Alle tilsetningsstoffene skal angis i ingredienslisten på matvaren. Kategoribetegnelsen som angir hvilke funksjon det har i matvarene skal alltid angis først, deretter følger spesifikt navn og/eller E-nr på tilsetningsstoffet. For Tine-produktene kan merkingen for eksempel se slik ut: surhetsregulerende middel (sitronsyre), fortykningsmiddel (pektiner) eller fargestoff (karotener).
Les mer om ulike tilsetningsstoffer i TINE-produkter (pdf)