Tilsetningsstoffer i TINE

TINE har som mål at det ikke skal brukes mer tilsetningsstoffer enn det som er nødvendig for å sikre gode og trygge produkter. Det skal være enkelt å forstå hvorfor de ulike stoffene er tilsatt. Vi gir deg en oversikt over hvilke tilsetningsstoffer som brukes i Tine-produkter

En godt regulert bruk av tilsetningsstoffer sikrer at alle får tilgang på et sunt og variert utvalg av matvarer i vårt langstrakte land.

E-nummerkode og hovedgrupper

Alle godkjente tilsetningsstoffer har en egen E-nummerkode, og kalles derfor også E-stoffer. Tilsetningsstoffer er samlebetegnelse for flere grupper av stoffer som har ulike funksjoner. Tilsetningsstoffene er delt inn i fire hovedgrupper etter hvilken funksjon de har i maten. Spesielt gruppen "Diverse" omfatter mange underkategorier. Matportalen.no skriver om de ulike hovedgruppene, og hvorfor de brukes.

Mattilsynet regulerer hvilke E-stoffer som kan tilsettes til hvilke matvarer, og i hvilke mengder. Dette sikrer myndighetene god kontroll over hvor mye vi får i oss.

Tilsetningsstoffer som brukes mest

Her finner du en oversikt over de tilsetningsstoffene som TINE som oftest bruker.(pdf)

Tydelig merket

Alle tilsetningsstoffer skal angis i ingredienslisten på matvarer. En klassebetegnelse forteller hvilke funksjon stoffet har i produktet, -som for eksempel surhetsregulerende midler eller søtstoff. Deretter kommer enten navnet på det aktuelle stoffet (sitronsyre, aspartam), E-kodenummeret (E330, E951), eller begge deler. Fra og med sommeren 2011 blir tilsetningstoffer i alle nye produkter fra TINE merket med klassebetegnelse og spesifikt navn. Da ser det for eksempel slik ut; fortykningsmiddel (pektin).

Les mer om tilsetningsstoffer i TINE i Faktaark om tilsetningsstoffer(pdf)