Nøkkelhullsmerket

Nøkkelhullet er en merkeordning for bedre folkehelse

Vi spiser for mye mettet fett, sukker og salt, samt for lite fiber i forhold til kostholdsanbefalingene. Myndighetene jobber for en bedre folkehelse og en redusert risiko for livsstilssykdommer. Ett av tiltakene for å nå dette målet er merkeordningen Nøkkelhullet som skal gjøre det lettere å velge sunnere matvarer.

Viktige i et sunt kosthold

Bare matvaregrupper som er viktige i et sunt og variert kosthold kan merkes med Nøkkelhullet. Magre meieriprodukter som melk, syrnet melk, yoghurt og ost er, sammen med blant annet frukt og grønnsaker, kornvarer, kjøtt og fisk, mat som bidrar med viktige næringsstoffer i kosten. For totalt 25 matvaregrupper er det satt vilkår for maksimalt innhold av salt, sukker, fett og mettet fett. I enkelte kategorier, som brød og kornblandinger er det i tillegg krav til innhold av fiber. Les mer om kriteriene på Nokkelhullsmerket.no.

Strenge kriterier på yoghurt

Den største utfordringen for å få god smak på en yoghurt innenfor kriteriene for nøkkelhullsmerking,er mengden sukker. Mesteparten av sukkerartene i yoghurt kommer naturlig fra melken og bærene. I nøkkelhullsmerket yoghurt er det lov å tilsette maks 4 gram sukker per 100 gram.  De vanligvst fruktyoghurtene på markedet er tilsatt mellom 5 og 7 gram sukker per 100 gram. For at en yoghurt skal kunne merkes med Nøkkelhull, kan den maks inneholde 1,5% fett. TINE var først ute med nøkkelhullsmerket yoghurt på markedet da ordningen ble innført i 2009. For dårlig salg har ført til at alle variantene nå er tatt ut av sortimentet. Det finnes riktignok yoghurter som oppfyller enten kravet til fett eller kravet til sukker, men få som oppfyller begge.

Les mer på myndighetenes side om Nøkkelhullet

Nøkkelhullet er en tydelig og enkel merking

Fordelen med nøkkelhullsordningen er at det er enkelt og lett forståelig for alle. Ser du for eksempel nøkkelhullet på Norvegia Lettere i butikkhyllen, vet du at den er et sunnere valg enn andre oster.
 

TINEs produkter med nøkkelhull

Nøkkelhullet er en merkeordning som skal vise vei til de sunnere valgene i matbutikken. Myndighetene står bak ordningen, som baserer seg på kostrådene. Flere TINE-produkter har Nøkkelhull. Hvis du ønsker å velge litt sunnere matvarer, se etter Nøkkelhullet i butikken.

Yoghurt med Nøkkelhull?

Nøkkkelhullet skal vise vei til de sunnere valgene. TINE var den første til å lansere en serie nøkkelhullsmerket yoghurt. Etter flere år på markedet er disse yoghurtene nå borte, grunnet for dårlig salg.