Kvinne henter matfløte fra kjøleskap

Best før – brukbar etter

Vi kaster tonnevis med mat. Vi kjøper inn for mye, lager for store porsjoner, og vi glemmer å bruke restene dagen etter. Den viktigste årsaken til unødvendig matavfall er likevel at mange kaster alt som har «gått ut på dato».

Datomerking på matvarer er alltid fulgt av en opplysning om produktet er «best før», eller om det har en «siste forbruksdag».

Lær deg forskjellen på disse to begrepene. Da kan du spare miljøet for tonnevis med matavfall og lommeboken for mange kroner. 

Garanti for samme kvalitet

Datoen på best-før-produkter viser hvor lenge matvaren holder seg uten at kvaliteten blir endret. Matvaren blir ikke farlig å spise etter denne datoen. Stemplingsdatoen er en garanti fra produsenten for at du får den kvaliteten du forventer.

«Best før»-datoen sikrer for eksempel at kaffen har den samme aromaen og smakstyrken du har betalt for, og at vitamininnholdet i mat og drikke er i tråd med hva som er deklarert på pakken. 

Dato-garantien forutsetter at pro­duktene er oppbevart slik det er angitt på emballasjen, ofte ved 0-4 °C. Men husk at hvis melken eller osten er åpnet lenge før datoen, så holder den seg ikke helt til utløpsdatoen.

Men har osten vært uåpnet er det ikke noe problem å spise den etter at datoen har gått ut.

Smak og lukt deg frem

De fleste melk- og meieriprodukter er mer­ket med «best før». Du trenger altså ikke å helle ut melken dersom datoen har passert.

Hvis kvaliteten endres, vil du oppdage at den lukter og smaker annerledes, og noen ganger kan den klumpe seg. Er du i tvil kan du forsøke å helle en skvett i kaffen. Melk som har begynt å bli sur vil lett fnokke seg (blir som små «snøflak» i kaffen) ved den høye temperaturen. Melken vil fortsatt ikke være farlig å drikke, men ikke veldig fristende.

Tommelfingerregelen for «best før-produkter» er altså at dersom de lukter, smaker og ser ut som vanlig kan de trygt brukes. Hele 9 av 10 nordmenn sier faktisk at de snuser seg frem når de vurderer mat som har gått ut på dato.

Enkelte blir bedre med alderen

Har du en Norvegia i kjøleskapet som har gått ut på dato? Ser den like fin ut er det ingen grunn til bekymring.

Ost vil utvikle smak og karakter når den modnes. Det er jo nettopp derfor mange av oss gjerne betaler litt ekstra for vellagret ost!

Altså, osten er ikke for gammel etter stemplingsdatoen, den får bare en annen smak og karakter enn du forventer når du kjøper akkurat den typen ost.