Stig mikser grønnsaker i melkefjøset

Når det er tid for frokost hos melkekyrne til økobonden Stig Gammelsrød, får de servert hans egen spesialmiks med både maiskolber, bønner, erter, korn og gress.

– Dette her blir god mat for dyra, vet du.

Stig Gammelsrød holder en saftig kolbe med økologisk fôrmais i hånda, nyplukket fra åkeren ved Kurefjorden i Rygge. Når denne avlingen er ferdig høstet, skal den bli frokost til melkekyrne hjemme på Bjølsund gård – der Stig og familien driver økologisk melkeproduksjon.

TINE Økologi - Bjølsund gård i Rygge, Østfold_6

 – Vi kutter erter, bønner og mais i småbiter, og blander det med korn og gress til en perfekt frokostblanding som vi serverer i fjøset, smiler melkebonden.

– Slik får dyra i seg akkurat den rette mengden med proteiner, fett og mineraler – med økologiske råvarer fra egen jord.

For dette er ett av de mange kravene til alle som lager økologisk melk for TINE: Mest mulig av det såkalte grovfôret – altså det grønne som høstes direkte fra åker og eng – skal være produsert på egen gård. Og alt skal være dyrket kun med naturlig gjødsel som hjelp, altså det som kua lager selv.

Et naturlig, lokalt kretsløp

– En økologisk melkegård er som et naturlig, lokalt kretsløp der vi forsøker å utnytte alle de fornybare ressursene vi har best mulig. Vi bruker bestemte planter for å hindre ugresset i å komme opp, og vi dyrker ulike vekster på jordet fra år til år – før vi pløyer disse planterestene ned i bakken og legger på kuas egen gjødsel. Dette gir en vrimmel av smådyr, planter, insekter og mikroorganismer som alle hjelper til med å gjøre jorda næringsrik – uten bruk av kunstgjødsel.

La om til økologisk 

Stig Gammelsrød drev melkeproduksjon på den vanlige måten i flere år, men har nå lagt om til økologisk drift hjemme på familiegården i Rygge i Østfold.

– Det begynte med at jeg skulle hjelpe en nabo med slåtten. Han hadde drevet økologisk i noen år, og jeg la merke til at gresset grodde like bra på enga hans som borte hos meg. Jeg telte rundballene som lå der, og innså at han også fikk en god avling, selv uten kunstgjødsel og plantevernmidler. Det var én av flere ting som overbeviste meg, forteller Stig.

Hjemme på Bjølsund skinner høstsola varmt både på folk og dyr. Ved siden av melkeproduksjonen, dyrker Stig og familien også økologiske gulrøtter, i tillegg til korn og poteter som fortsatt lages på konvensjonelt vis.

Etterspørsel er avgjørende

Han er avhengig av at kundene etterspør økologiske alternativer, før han kan legge om hele driften.

– Det at folk faktisk velger økologisk i butikken, er en stor motivasjonsfaktor for meg. Og det er helt avgjørende for hvordan vi driver gården. Det krever litt ekstra innsats å drive økologisk uten kunstgjødsel og plantevernmidler, og derfor koster også sluttproduktet litt mer. Men for meg som agronom er den økologiske driftsmåten helt klart en interessant og spennende utfordring som agronom. Alle bønder må spille på lag med naturen, og som økologisk bonde er du fullstendig avhengig av dette finstemte samspillet.