Informasjon om TINEs beredskap i forbindelse med koronaviruset

TINE har som matprodusent et viktig medansvar for å sikre matforsyning til det norske folk i beredskapssituasjoner. Dette samfunnsansvaret tar vi på alvor og vi samarbeider tett med myndighetene. Vi er mange i TINE som er på jobb for å sikre at melk og meieriprodukter kommer frem til deg og dine.

Ofte stilte spørsmål

1. Hvilke tiltak setter TINE inn som følge av Koronaviruset?

TINE følger myndighetens råd om smittereduserende tiltak og holder seg kontinuerlig oppdatert på nye retningslinjer fra helsemyndighetene. Vi har strenge hygieniske retningslinjer i vår produksjon til vanlig, og har nå skjerpet disse ytterligere. Blant annet har vi nå skjerpede retningslinjer for alle våre sjåfører og medarbeidere på som arbeider på lager.

I tillegg til smittereduserende tiltak har TINE også gjort grep for å sikre at matforsyningen går som normalt, også ved eventuelt smitte hos noen av våre medarbeidere. Vi jobber blant annet i team på mindre grupper og har begrenset all reisevirksomhet. 

2. Er det grunn til å hamstre?

Norge har beveget seg inn i en ny fase av korona-epidemien. Spredningen av viruset er alvorlig – men det er ikke grunn til å bekymre seg over mangel på varer. TINE oppfordrer sine kunder til å sette ordre i henhold til behov. Det er ingenting som tilsier varemangel i Norge. Vi oppfordrer alle til å ha solidaritet med hverandre, unngå hamstring og bestill kun mengde varer det er behov for.

3. Risikerer TINE å gå tom for varer som følge av Korona?  

Melkebilene går som normalt, og vi henter melk fra gårdsbruk over hele landet slik vi pleier. Produksjonen går også som før. Tine har store kjølelager flere steder, og et nettverk av kjøretøy bringer varene til butikker og institusjoner. Vi oppfordrer folk til å handle som normalt, da vil det bli meieriprodukter til alle. Dersom vi kommer i en situasjon med varemangel, vil vi prioriterer produksjon og distribusjon av våre kjerneprodukter melk og ost.

4. Hvilke smittereduserende tiltak setter TINE inn i forbindelse med levering av varer?

TINE følger myndighetens retningslinjer, og tar strenge forhåndsregler ved frakt og levering av varer:

  • Desinfiserende middel legges i alle TINEs biler og brukes hyppig gjennom dagen.
  • Ved levering på steder med særlig stor fare (sykehus, steder som er satt i karantene) skal hender desinfiseres før og etter levering.
  • Sjåfører skal ikke ha fysisk kontakt med kunder (ikke håndhilse eller klemme) eller kollegaer.
  • Sjåføren skal selv signere i Timpex signeringsapp for leveranser.
  • Ved delt utstyr/bil skal alle berøringspunkt desinfiseres ved overlevering.

5. Er det trygt å spise og drikke produktene deres?
Ja, det er trygt å spise og drikke produktene våre. TINEs produksjon foregår i lukkede systemer og mennesker er ikke i kontakt med råvaren. I følge Folkehelseinstituttet er det ingenting som tyder på at koronavirus smitter via mat og drikkevann.

6. Dreper varmebehandling både bakterier og virus?

Ja. Høy varme inaktiverer de aller fleste mikroorganismer, både bakterier, virus og mikroskopiske sopp. Varmen ødelegger viktige bestanddeler i mikroorganismen – som proteiner eller arvestoff (DNA eller RNA) – og gjør at den ikke har evne til å forårsake sykdom.

Varmebehandling brukes derfor i matindustri eller medisinsk industri for å øke produkters trygget og kvalitet. De mikroorganismene man er spesielt opptatt av i matindustrien er de som gir sykdom når de «spises», der Listeria og Salmonella er kjente eksempler. Ifølge WHO (verdens helseorganisasjon) vil SARS/coronavirus raskt ødelegges ved 56C. 

Er du kunde av TINE og ønsker informasjon om hvordan TINEs drift og leveringer opprettholdes? Den nyeste informasjonen finner du på TINE Handel..