Antall porsjoner
1
1. Riv skall av den ene sitronen og press saften av begge. Bland skall og saft med kefir i en gryte og varm opp til 50-60 °C. Rør forsiktig av og til.
2. Når kefiren begynner å skille seg, skal du ta gryten av varmen. Det tar ca. 15-20 minutter.
3. Løft massen over i sil dekket med et fuktet osteklede, rent kjøkkenhåndkle eller kaffefilter satt over en bolle. La stå i kjøleskapet 5-12 timer, gjerne over natten, slik at ostemassen renner av seg. Jo lengre den står, jo fastere blir den.
4. Nå har du ferskost! Mysen som renner fra ostemassen kan også brukes, Myse er både sunt og næringsrikt. Ha den på flaske og oppbevar i kjøleskap. Den kan også fryses. Bruk den i smoothies, i kimchi og bakst. Myse gjør blant annet at surdeigsbrød hever ekstra godt.
5. Du får omtrent 300 gram ost. Osten holder noen dager i kjøleskap, men ikke særlig mer. Lag ostekake om du ikke får spist den opp. Du kan spise ferskosten som den er eller røre inn hva du vil av smakstilsetninger.
Hjemmelaget ost av kefir
Lag din egen ost av kefir! Ferskosten er veldig god i salat, på brødskiva og til tapas. Osten skal stå i 5-12 timer, så beregn tid til dette.
Porsjoner