Hjemmelaget ferskost med Kefir.

Lag din egen ost av Kefir!

Visste du at du kan lage ost av Kefir hjemme? Det blir en ferskost som er supergodt i salat, på brødskiva eller til tapas.

Det er stor stas å lage ost hjemme, og ferskost av kefir lager du enkelt selv. Da har du plutselig et godt utgangspunkt for mange spennende smaker og flere morsomme bruksområder. 

Det er nok mest naturlig og nærliggende å smøre brødskiven med denne type ferskost, spesielt om den er smakssatt med urter og krydder, men i tillegg til frokost, lunsj og kvelds, kan ferskost brukes i kaker og desserter, bakst, salater og som pastasaus. Her er mulighetene mange, så hva venter du på? 

 Steg 1.

Trinn 1 - Lag din egen ost av kefir

Du trenger ikke mye for å lage ferskost hjemme. Utstyret finner du på et hvert kjøkken og ingrediensene for å lage 300 g fersk ost er 1 liter kefir og 2 sitroner. 

Steg 2.

Trinn 2 - Lag din egen ost av kefir

Riv skall av den ene sitronen og press saften av begge. Bland skall og saft med kefir i en gryte og varm opp til 50-60 °C. Rør forsiktig av og til. 

Steg 3.

Trinn 3 - Lag din egen ost av kefir

Når kefiren begynner å skille seg, skal du ta gryten av varmen. Det tar ca. 15-20 minutter. 

Steg 4.

Trinn 4 - Lag din egen ost av kefir

Løft massen over i sil dekket med et fuktet osteklede, rent kjøkkenhåndkle eller kaffefilter satt over en bolle. La stå i kjøleskapet 5-12 timer, gjerne over natten, slik at ostemassen renner av seg. Jo lengre den står, jo fastere blir den. 

Steg 5.

Trinn 5 - Lag din egen ost av kefir

Nå har du ferskost! Mysen som renner fra ostemassen kan også brukes, Myse er både sunt og næringsrikt. Ha den på flaske og oppbevar i kjøleskap. Den kan også fryses. Bruk den i smoothies, i kimchi og bakst. Myse gjør blant annet at surdeigsbrød hever ekstra godt. 

Steg 6.

Trinn 6 - Lag din egen ost av kefir

Du får omtrent 300 gram ost. Osten holder noen dager i kjøleskap, men ikke særlig mer. Lag ostekake om du ikke får spist den opp. Du kan spise ferskosten som den er eller røre inn hva du vil av smakstilsetninger.  

Steg 7.

Trinn 7 - Lag din egen ost av kefir

Det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan smakssette ferskosten med. Her er det en variant med revet sitronskall og finhakket fersk timian, en med gressløk og grovhakkede valnøtter og en med finhakkede soltørkede tomater og basilikum. 

Disse er gode på brødskiven, men kan også forvandles til en enkel pastasaus eller brukes i omeletter eller salater.

Del denne artikkelen