Hvit saus

Hvit saus

Kommentarer 20
  • Enkel
  • 10 min
Hvit saus er en god saus i seg selv. I tillegg er den en fin og nøytral basissaus som kan varieres i smak etter hva du skal servere.

Ingredienser

Antall porsjoner

2 ss TINE Meierismør
2 ss hvetemel
4 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
¼ ts salt
¼ ts nykvernet hvit pepper

Slik gjør du det

    1. Smelt smør i en kjele på middels varme.
    2. Tilsett mel og rør det godt inn, slik at det blir en tykk og jevn masse. La det surre under omrøring i ca. 2 minutter.
    3. Ta kjelen av varmen eller sett platen på laveste trinn. Tilsett litt melk om gangen mens du rører godt med en visp.
    4. Sett kjelen tilbake på platen og kok opp under omrøring. La sausen småkoke i ca. 5 minutter. Rør av og til. Smak til med salt og pepper.
Tips!

Tilsetter du krydder, både tørket, frisk og blandingskrydder (f.eks. karri), ost (nøytral eller med smak) eller litt sennep, får du en «ny» hvit saus hver gang.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Karim

    10 måneder siden
    Det finnes hvit saus oppskrift som er laget me fløte istedenfor smør.
    Har dere oppskriften?
    Eller hvor mye fløte må je bruke for å erstatte smør ?

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      10 måneder siden
      Hei Karim,

      Smøret trenger du for å lage en jevning av mel. Vi har dessverre ikke oppskriften du sikter til. God matlaging :)

      Kommenter  (0)


  • Katarina Isabell Alexandra

    2 år siden
    Hey, bruker man ikke bulljong i hvitsaus? Holder det med krydder?

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Katarine, Det er ikke buljong/kraft i hvit saus. Det holder med salt, pepper og gjerne litt muskatnøtt for ekstra god smak :) Lykke til!

      Kommenter  (1)


  • Sofie

    2 år siden
    den smakte mel!!!!

    Kommenter  (3)

    • Vanessa

      2 år siden
      For lite salt og pepper i?

      Kommenter  (0)

    • Vanessa

      2 år siden
      For lite salt og pepper i?

      Kommenter  (0)

    • Emilie

      2 år siden
      Da har du ikke kokt den nok. Man koker sausen for å få vekk mel smaken :)

      Kommenter  (2)


  • Celine

    3 år siden
    Passer den til laks?

    Kommenter  (2)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Celine, Hvit saus er kanskje ikke den sausen man server oftest til laks, men dersom du smaksetter den med noe godt krydder, så kan det passe fint. Det er bare å eksperimentere seg frem :)

      Kommenter  (0)

    • Egil

      3 år siden
      Hei, Celine! Om du for eksempel tilsetter revet hvit ost, så blir det en fantastisk god ostesaus til å ha til laks og for eksempel pasta!

      Kommenter  (5)


  • Marianne

    3 år siden
    Kan man lage denne med lettmelk istf helmelk?

    Kommenter  (8)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Marianne, Det går helt fint å bytte ut helmelk med lettmelk til hvit saus. Lykke til :)

      Kommenter  (2)


  • Siri

    3 år siden
    Kjempegod basis saus, er en sikker slager hos både store og små 😉

    Kommenter  (0)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Siri, Så hyggelig tilbakemelding. Tusen takk :)

      Kommenter  (0)


  • Vidar Nes

    4 år siden
    Lykke til med å lage hvit saus med så lite mel ift melk.

    Kommenter  (39)

    • victoria

      4 år siden
      Laget det på den måten i alle år, fungerer kjempe bra!!! :)

      Kommenter  (11)

      • Hilsen kokkene fra Melkerampa

        4 år siden
        Hei Victoria, Vi har en gyllen regel på kjøkkenet vårt. 60 gram smør og 60 gram hvetemel jevner 1 liter melk når vi lager hvitsaus. Denne oppskriften tar utgangspunkt i dette. Men så er jo ingen spiseskjeer like, og det samme er preferanser på hvor tykk hver enkelt ønsker at hvit sausen skal være. Hyggelig å høre at du likte oppskriften :)

        Kommenter  (8)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

      4 år siden
      Hei Vidar, Etter smak og behag er det bare å tilsette mer mel, om du ønsker du en enda tykkere saus. God jul!

      Kommenter  (14)

      • swag

        4 år siden
        Get rekt vidar

        Kommenter  (11)


Det er mye kjærlighet i god mat