Brun saus

Brun saus

15
 • Enkel
 • 10 min
Er det en saus som blir sett på som den mest tradisjonelle i norsk matlaging, så må det være brun saus. Perfekt til kjøttboller!

Ingredienser

3 ss TINE Meierismør
3 ss hvetemel
2 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
4 dl mørk kjøttkraft eller ferdigblandet fond/buljong
¼ ts salt
¼ ts pepper

Slik gjør du det

  1. Smelt smør i en kjele på middels varme.
  2. Tilsett mel og rør det godt inn, slik at det blir en tykk og jevn masse. Rør mens melblandingen gradvis får en nøttebrun farge. Ta kjelen av varmen eller sett platen på laveste trinn.
  3. Tilsett litt melk og kjøttkraft/buljong om gangen og rør godt med en visp. Sett kjelen tilbake på platen og kok opp under omrøring.
   Tips

   Du kan fint bytte ut helmelk med lettmelk eller ekstra lettmelk. Hvis du varmer opp melk og kraft/buljong før du sper i væsken, er det lettere å unngå klumper i sausen.

  4. La sausen småkoke i ca. 5 minutter. Rør av og til. Smak til med salt og pepper.
Tips

Du kan smaksette brun saus med en rekke smaker. For eksempel rød, grønn eller svart pepper, sennep, urter, hakket løk, saft, bærgelé, rødvin, sopp, kajennepepper, eller oliven og tomatpuré.

Kommentarer

 • Celine

  3 måneder siden
  Hei! Om jeg skal tilsette ublandet fond her, hvor mye skal ta oppi? Det står 4 dl blandet ut.

   (0)

  • Margrete , Kundekonsulent

   3 måneder siden
   Hei, Celine! Se hva som står på emballasjen på fond-pakken din. Der skal det står hvor mye du må blande hver pakke ut :) I denne oppskriften skal det være 4 dl mørk kjøttkraft eller ferdigblandet fond/buljong

    (0)


Det er mye kjærlighet i god mat