Brun saus

Brun saus

Kommentarer 9
  • Enkel
  • 10 min
Er det en saus som blir sett på som den mest tradisjonelle i norsk matlaging, så må det være brun saus. Perfekt til kjøttboller!

Ingredienser

Antall porsjoner

3 ss TINE Meierismør
3 ss hvetemel
2 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
4 dl mørk kjøttkraft eller ferdigblandet fond/buljong
¼ ts salt
¼ ts pepper

Slik gjør du det

    1. Smelt smør i en kjele på middels varme.
    2. Tilsett mel og rør det godt inn, slik at det blir en tykk og jevn masse. Rør mens melblandingen gradvis får en nøttebrun farge. Ta kjelen av varmen eller sett platen på laveste trinn.
    3. Tilsett litt melk og kjøttkraft/buljong om gangen og rør godt med en visp. Sett kjelen tilbake på platen og kok opp under omrøring.
      Tips!

      Du kan fint bytte ut helmelk med lettmelk eller ekstra lettmelk. Hvis du varmer opp melk og kraft/buljong før du sper i væsken, er det lettere å unngå klumper i sausen.

    4. La sausen småkoke i ca. 5 minutter. Rør av og til. Smak til med salt og pepper.
Tips!

Du kan smaksette brun saus med en rekke smaker. For eksempel rød, grønn eller svart pepper, sennep, urter, hakket løk, saft, bærgelé, rødvin, sopp, kajennepepper, eller oliven og tomatpuré.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Harriet

    3 år siden
    Smaker godt da. Men brun? Min er helt hvit?

    Kommenter  (5)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Harriet, Da mistenker jeg at du ikke har brunet smøret og melet nok. Dersom du trykker på bildet i oppskriften, så vil du få opp en video som viser nøyaktig hvordan du skal tilberede denne oppskriften. Lykke til :)

      Kommenter  (12)

    • lise

      2 år siden
      Vis du bommer på bruningen, men nok til at den smaker greit kan du jukse med fargen å ha I litt sukkerkulør:)

      Kommenter  (2)

      • Øyvind , stolt kokk og baker,

        2 år siden
        Hei Lise, Som kokk så må jeg lukke øynene når jeg ser sånne "tyvtriks", men du har helt rett :)

        Kommenter  (2)


  • Mads

    3 år siden
    Jælma fin grunnoppskrift. God på smak. Jeg har oppi soyasaus med redusert saltinnhold og smelter inn noen biter med brunost i tillegg. Fin måte å anvende skalkene tå rauosten.

    Kommenter  (4)

    • Hilsen kokkene fra Melkerampa

      3 år siden
      Hei Mads, Takk for hyggelig tilbakemelding. Kjempesmart å bruke brunost i brunsaus - det setter en ekstra spiss på smaken :)

      Kommenter  (0)


  • Stein

    4 år siden
    Denne sausen har jeg laget ved flere anledninger, og det helt fri for klumper. Riktig som kokken sier her. Eneste tillegg jeg gjør i forhold til oppskriften er å ha i litt fløte.

    Kommenter  (0)


  • jan

    4 år siden
    dette er ikke måten å gjøre det på. Garantert klumper. Jevningen skal være kald og forsiktig taas oppi væsken som ikke må være for varm.

    Kommenter  (0)

    • Hilsen kokkene fra Melkerampa

      4 år siden
      Hei Jan, Det er en helt fin måte å gjøre det på. Du må spe litt og litt av væsken og røre samtidig, da blir det en helt klump fri saus.lykke til:)

      Kommenter  (1)


Det er mye kjærlighet i god mat