Skip to main content
TINE Kjøkken Logo

Choronsaus

Enkel
30min

Basen i denne sausen er en bearnéssaus. Sausen er oppkalt etter den franske kjøkkensjefen Alexandre Étienne Choron, som med stort matmot torde legge noe til i en klassiker.

3.8
(18)
Next ImageChoronsaus

Ingredienser

Antall porsjoner

Ingredienser

2 ss
tomatpuré
0.5 dl
hvitvinseddik
1 dl
tørr hvitvin evt. alkoholfri hvitvin
1 stk
laurbærblad
2 stk
sjalottløk, finhakket
6 ts
hvite pepperkorn, knuste
2 ts
tørket estragon, eller 1 ss finhakket
3 ss
eggeplomme
1 ss
frisk estragon, finhakket
0.5 ts
salt
0.5 ts
hvit pepper

Fremgangsmåte

  1. Fres tomatpuré i en stekepanne. Avkjøl og sett til side.

  2. Smelt smør i en kjele ved middels varme. Sett til side.

  3. Ha hvitvinseddik, hvitvin, laurbærblad, sjalottløk, knuste pepperkorn og estragon i en annen kjele. Kok opp og la væsken koke inn til det er igjen under halvparten (reduksjon). Dette tar 5–10 minutter. Sil væsken over i en kjele eller ildfast bolle.

  4. Ta frem det smeltede smøret, som nå har skilt seg (det klarnede smøret ligger som et gjennomsiktig lag øverst, mens melken ligger på bunnen i kjelen). Øs forsiktig ut det klarnede smøret. Melkerestene skal ikke benyttes.

  5. Sett kjelen/bollen med krydderreduksjonen i vannbad (ildfast bolle plassert over en mindre kjele med kokende vann). Bollen må ikke berøre det kokende vannet. Tilsett eggeplommene i væsken, og visp til blandingen er luftig som eggedosis og begynner å tykne.

  6. Tilsett det klarnede smøret i en tynn stråle under konstant visping. Dette vil føre til at sausen får en tykk og luftig konsistens. Ta kjelen/bollen opp fra vannbadet. Tilsett finhakket estragon og den avkjølte tomatpuréen. Smak til med salt og pepper.

Trykk for å vurdere oppskriften

Tips

Dersom sausen skiller seg når du tilsetter smøret (eller senere), er ikke dette noen krise. Ta en sammenpisket eggeplomme i en liten gryte/ildfast bolle og sett den over vannbadet. Tilsett så den skilte sausen i en tynn stråle i den nye eggeplommen, mens du visper konstant.

Hev smaken med våre produkter

Flere fristende oppskrifter