Choronsaus
Enkel•30 min min
Ingredienser
Antall porsjoner
-
2 sstomatpuré
-
250 g
-
½ dlhvitvinseddik
-
1 dltørr hvitvin evt. alkoholfri hvitvin
-
1 stklaurbærblad
-
2 stksjalottløk , finhakket
-
6 tshvite pepperkorn , knuste
-
2 tstørket estragon , eller 1 ss finhakket
-
3 sseggeplommer
-
1 ssfrisk estragon , finhakket
-
½ tssalt
-
½ tshvit pepper
Slik gjør du det
-
1
Fres tomatpuré i en stekepanne. Avkjøl og sett til side.
-
2
Smelt smør i en kjele ved middels varme. Sett til side.
-
3
Ha hvitvinseddik, hvitvin, laurbærblad, sjalottløk, knuste pepperkorn og estragon i en annen kjele. Kok opp og la væsken koke inn til det er igjen under halvparten (reduksjon). Dette tar 5–10 minutter. Sil væsken over i en kjele eller ildfast bolle.
-
4
Ta frem det smeltede smøret, som nå har skilt seg (det klarnede smøret ligger som et gjennomsiktig lag øverst, mens melken ligger på bunnen i kjelen). Øs forsiktig ut det klarnede smøret. Melkerestene skal ikke benyttes.
-
5
Sett kjelen/bollen med krydderreduksjonen i vannbad (ildfast bolle plassert over en mindre kjele med kokende vann). Bollen må ikke berøre det kokende vannet. Tilsett eggeplommene i væsken, og visp til blandingen er luftig som eggedosis og begynner å tykne.
-
6
Tilsett det klarnede smøret i en tynn stråle under konstant visping. Dette vil føre til at sausen får en tykk og luftig konsistens. Ta kjelen/bollen opp fra vannbadet. Tilsett finhakket estragon og den avkjølte tomatpuréen. Smak til med salt og pepper.