Bearnaisesaus

Béarnaisesaus

Kommentarer 6
 • Enkel
 • 30 min
Har du smakt en skikkelig bearnaise, vet du hvorfor det lønner seg å bruke tid på å lage en saus fra bunnen av. Denne oppskriften på hjemmelaget bearnaise-saus må du prøve!

Antall porsjoner

Ingredienser

250 g TINE Meierismør
2 stk sjalottløk
3 stilker estragon
1 stk laurbærblad
½ dl hvitvinseddik
1 dl tørr hvitvin
6 stk hele pepperkorn eller 0,5 teskje nykvernet pepper
3 stk eggeplommer
1 ss sitronsaft
½ ts salt
½ ts hvit pepper

Slik gjør du det

  1. Smelt smør i en kjele ved middels varme. Sett det til side.
  2. Finhakk sjalottløk og estragon. Ha løk, laurbærblad, hvitvin, hvitvinseddik, mesteparten av estragonen og pepper i en kjele. Kok opp og la væsken koke inn til det er igjen under halvparten (reduksjon). Dette tar 5-10 minutter. Sil av væsken.
  3. Ha eggeplomme og krydderreduksjonen i en kjele eller en ildfast bolle (metall eller glass). Sett bollen over en mindre gryte med kokende vann (vannbad). Bollen må ikke berøre det kokende vannet. Visp til blandingen er luftig som eggedosis og begynner å tykne.
  4. Tilsett det klarnede smøret i en tynn stråle under konstant visping. (Du kan helle direkte fra gryten, men stopp før melkepartiklene som har sunket til bunnen kommer med. De skal ikke brukes!) Dett vil føre til at sausen får en tykk og luftig konsistens. Ta kjelen/bollen opp fra vannbadet. Tilsett resten av den finhakkede estragonen. Smak til med sitronsaft (og ev. salt og pepper).
Tips!

Dersom béarnaisesausen skiller seg når du tilsetter smøret (eller senere), er ikke dette noen krise. Ta en sammenpisket eggeplomme i en liten gryte/ildfast bolle og sett den over vannbadet. Tilsett så den skilte sausen i en tynn stråle i den nye eggeplommen, under konstant visping.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

 • Bjarki

  1 måneder siden
  Vi prøvde oss på denne oppskriften, og sluttresultatet ble en stor suksess! Var nok en fordel at vi var to. Vi brukte tørrket estragon og det funka veldig bra.

  Kommenter  (0)


 • Adrian

  2 år siden
  Vi prøvde denne to ganger etter hverandre, og den skilte seg begge gangene, vi hadde da kun saltet smør, kan det være grunnen, så for meg at saltet sank til bunns sammen med proteinet? Prøvde å tilsette røren til en eggeplomme til også, men akkurat det samme skjedde, noen råd?

  Kommenter  (25)

  • Victor

   3 måneder siden
   Hei Adrian, årsakene til at den skiller seg er f.eks. at du sper for mye av smøret om gangen. Dvs. at du ikke heller smøret i en tynn stråle (helst bruk desilitermål) mens du pisker eggeplommene. Det er også viktig å passe på temperaturen for sausen kan også skille seg når den kommer i for høyt temperatur der egget i sausen blir kokt eller stekt og får type eggsmak i sausen.

   Mvh. Kokkelærling

   Kommenter  (0)


 • Maria Finne

  3 år siden
  Dette sugde big time. Ta deg sammen fru. Tine! Hilsen en frustrert husmor😈😱

  Kommenter  (22)

  • Øyvind , stolt kokk og baker,

   3 år siden
   Hei Maria, For at jeg (eller fru Tine) skal kunne hjelpe deg Maria, så må du fortelle meg hva som gikk galt? For oppskriften er gjennomstestet og gir en fantastisk bearnaise :)

   Kommenter  (2)

   • Krikri

    1 måneder siden
    Funker bra denne !
    Nydelig saus

    Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat