Bearnaisesaus

Béarnaisesaus

15
 • Enkel
 • 30 min
Har du smakt en skikkelig bearnaise, vet du hvorfor det lønner seg å bruke tid på å lage en saus fra bunnen av. Denne oppskriften på hjemmelaget bearnaise-saus må du prøve!

Ingredienser

250 g TINE Meierismør
2 stk sjalottløk
3 stilker estragon
1 stk laurbærblad
½ dl hvitvinseddik
1 dl tørr hvitvin
6 stk hele pepperkorn eller 0,5 teskje nykvernet pepper
3 stk eggeplommer
1 ss sitronsaft
½ ts salt
½ ts hvit pepper

Slik gjør du det

  1. Smelt smør i en kjele ved middels varme. Sett det til side.
  2. Finhakk sjalottløk og estragon. Ha løk, laurbærblad, hvitvin, hvitvinseddik, mesteparten av estragonen og pepper i en kjele. Kok opp og la væsken koke inn til det er igjen under halvparten (reduksjon). Dette tar 5-10 minutter. Sil væsken.
  3. Ha eggeplomme og krydderreduksjonen i en kjele eller en ildfast bolle (metall eller glass). Sett bollen over en mindre gryte med kokende vann (vannbad). Bollen må ikke berøre det kokende vannet. Visp til blandingen er luftig som eggedosis og begynner å tykne.
  4. Tilsett det klarnede smøret i en tynn stråle under konstant visping. (Du kan helle direkte fra gryten, men stopp før melkepartiklene som har sunket til bunnen kommer med. De skal ikke brukes!) Dett vil føre til at sausen får en tykk og luftig konsistens. Ta kjelen/bollen opp fra vannbadet. Tilsett resten av den finhakkede estragonen. Smak til med sitronsaft (og ev. salt og pepper).
Tips

Dersom béarnaisesausen skiller seg når du tilsetter smøret (eller senere), er ikke dette noen krise. Ta en sammenpisket eggeplomme i en liten gryte/ildfast bolle og sett den over vannbadet. Tilsett så den skilte sausen i en tynn stråle i den nye eggeplommen, under konstant visping.

Kommentarer

 • Christer

  4 måneder siden
  Kan sausen fryses og varmes opp ved en senere anledning? Eventuelt hvor lenge kan den lagres?

   (0)

  • Marit , Kokk og Kundekonsulent

   4 måneder siden
   Bearnaisesaus er frskvare. Denne sausen bør lages rett før servering og kan holde seg gjennom hele den kvelden den blir servert. Men den egner seg ikke til å varme opp igjen daden kan sprekke.

    (0)


Det er mye kjærlighet i god mat