Béarnaisesaus

(42)
 • Utførelse

  Enkel
 • Tid

Har du smakt en skikkelig béarnaise, vet du hvorfor det lønner seg å bruke tid på å lage en saus fra bunnen av. Denne oppskriften må du prøve!

Antall porsjoner

Ingredienser

250 gTINE Usaltet Smør
½ dlhvitvinseddik
1 dltørr hvitvin evt. alkoholfri hvitvin
1 stklaurbærblad
2 stksjalottløk, finhakket
6 stkhvite pepperkorn, knuste
2 tstørket estragon eller 1 ss finhakket frisk estragon
3 stkeggeplommer
1 ssestragon, finhakket
½ tssalt
½ tshvit pepper
 Les kommentarer (3) Legg i handleliste

Slik gjør du det

  1. Smelt smør i en kjele ved middels varme. Sett det til side.
  2. Ha hvitvinseddik, hvitvin, laurbærblad, sjalottløk, knuste pepperkorn og estragon i en annen kjele. Kok opp og la væsken koke inn til det er igjen under halvparten (reduksjon). Dette tar 5–10 minutter. Sil væsken over i en kjele eller ildfast bolle.
  3. Ta frem det smeltede smøret, som nå har skilt seg (det klarnede smøret ligger som et gjennomsiktig lag øverst, mens melken ligger på bunnen i kjelen). Øs forsiktig ut det klarnede smøret. Melkerestene skal ikke benyttes.
  4. Sett kjelen/bollen med krydderreduksjonen i vannbad (ildfast bolle plassert over en mindre kjele med kokende vann). Bollen må ikke berøre det kokende vannet! Tilsett eggeplommene i væsken, og visp til blandingen er luftig som eggedosis og begynner å tykne.
  5. Tilsett det klarnede smøret i en tynn stråle under konstant visping. Dette vil føre til at sausen får en tykk og luftig konsistens. Ta kjelen/bollen opp fra vannbadet. Tilsett finhakket estragon. Smak til med salt og pepper.

Tips:

Dersom béarnaisesausen skiller seg når du tilsetter smøret (eller senere), er ikke dette noen krise. Ta en sammenpisket eggeplomme i en liten gryte/ildfast bolle og sett den over vannbadet. Tilsett så den skilte sausen i en tynn stråle i den nye eggeplommen, under konstant visping.

Kommentarer

  Legg til kommentar