Bearnaisesaus

Béarnaisesaus

13
 • Enkel
 • 30 min
Har du smakt en skikkelig bearnaise, vet du hvorfor det lønner seg å bruke tid på å lage en saus fra bunnen av. Denne oppskriften på hjemmelaget bearnaise-saus må du prøve!

Ingredienser

250 g TINE Meierismør
2 stk sjalottløk
3 stilker estragon
1 stk laurbærblad
½ dl hvitvinseddik
1 dl tørr hvitvin
6 stk hele pepperkorn eller 0,5 teskje nykvernet pepper
3 stk eggeplommer
1 ss sitronsaft
½ ts salt
½ ts hvit pepper

Slik gjør du det

  1. Smelt smør i en kjele ved middels varme. Sett det til side.
  2. Finhakk sjalottløk og estragon. Ha løk, laurbærblad, hvitvin, hvitvinseddik, mesteparten av estragonen og pepper i en kjele. Kok opp og la væsken koke inn til det er igjen under halvparten (reduksjon). Dette tar 5-10 minutter. Sil væsken.
  3. Ha eggeplomme og krydderreduksjonen i en kjele eller en ildfast bolle (metall eller glass). Sett bollen over en mindre gryte med kokende vann (vannbad). Bollen må ikke berøre det kokende vannet. Visp til blandingen er luftig som eggedosis og begynner å tykne.
  4. Tilsett det klarnede smøret i en tynn stråle under konstant visping. (Du kan helle direkte fra gryten, men stopp før melkepartiklene som har sunket til bunnen kommer med. De skal ikke brukes!) Dett vil føre til at sausen får en tykk og luftig konsistens. Ta kjelen/bollen opp fra vannbadet. Tilsett resten av den finhakkede estragonen. Smak til med sitronsaft (og ev. salt og pepper).
Tips

Dersom béarnaisesausen skiller seg når du tilsetter smøret (eller senere), er ikke dette noen krise. Ta en sammenpisket eggeplomme i en liten gryte/ildfast bolle og sett den over vannbadet. Tilsett så den skilte sausen i en tynn stråle i den nye eggeplommen, under konstant visping.

Kommentarer

 • Kjell

  21 dager siden
  Hei.
  Det står at man skal "Sil av væsken" etter reduksjon, stemmer det?

   (0)

  • Marit , Kokk og Kundekonsulent

   18 dager siden
   Ja dette for å få silt ut løk, laurbærblader og lignende.

   Har fjernet "av" nåp sånn at det ikke kan missforstås. :)

    (0)


Det er mye kjærlighet i god mat