Bearnaisesaus

Béarnaisesaus

23
170
Enkel30 min
Har du smakt en skikkelig bearnaise, vet du hvorfor det lønner seg å bruke tid på å lage en saus fra bunnen av. Denne oppskriften på hjemmelaget bearnaise-saus må du prøve!

Ingredienser

Antall porsjoner

  • 250 g
  • 2 stk
    sjalottløk
  • 3 stilker
    estragon
  • 1 stk
    laurbærblad
  • ½ dl
    hvitvinseddik
  • 1 dl
    tørr hvitvin
  • 6 stk
    hele pepperkorn eller 0,5 teskje nykvernet pepper
  • 3 stk
    eggeplommer
  • 1 ss
    sitronsaft
  • ½ ts
    salt
  • ½ ts
    hvit pepper

Slik gjør du det

  1. 1

    Smelt smør i en kjele ved middels varme. Sett det til side.

  2. 2

    Finhakk sjalottløk og estragon. Ha løk, laurbærblad, hvitvin, hvitvinseddik, mesteparten av estragonen og pepper i en kjele. Kok opp og la væsken koke inn til det er igjen under halvparten (reduksjon). Dette tar 5-10 minutter. Sil væsken.

  3. 3

    Ha eggeplomme og krydderreduksjonen i en kjele eller en ildfast bolle (metall eller glass). Sett bollen over en mindre gryte med kokende vann (vannbad). Bollen må ikke berøre det kokende vannet. Visp til blandingen er luftig som eggedosis og begynner å tykne.

  4. 4

    Tilsett det klarnede smøret i en tynn stråle under konstant visping. (Du kan helle direkte fra gryten, men stopp før melkepartiklene som har sunket til bunnen kommer med. De skal ikke brukes!) Dett vil føre til at sausen får en tykk og luftig konsistens. Ta kjelen/bollen opp fra vannbadet. Tilsett resten av den finhakkede estragonen. Smak til med sitronsaft (og ev. salt og pepper).

Tips

Dersom béarnaisesausen skiller seg når du tilsetter smøret (eller senere), er ikke dette noen krise. Ta en sammenpisket eggeplomme i en liten gryte/ildfast bolle og sett den over vannbadet. Tilsett så den skilte sausen i en tynn stråle i den nye eggeplommen, under konstant visping.

Del denne oppskriften: