Béarnaisesaus
Enkel•30 min min
Ingredienser
Antall porsjoner
-
250 g
-
2 stksjalottløk
-
3 stilkerestragon
-
1 stklaurbærblad
-
½ dlhvitvinseddik
-
1 dltørr hvitvin
-
6 stkhele pepperkorn eller 0,5 teskje nykvernet pepper
-
3 stkeggeplommer
-
1 sssitronsaft
-
½ tssalt
-
½ tshvit pepper
Slik gjør du det
-
1
Smelt smør i en kjele ved middels varme. Sett det til side.
-
2
Finhakk sjalottløk og estragon. Ha løk, laurbærblad, hvitvin, hvitvinseddik, mesteparten av estragonen og pepper i en kjele. Kok opp og la væsken koke inn til det er igjen under halvparten (reduksjon). Dette tar 5-10 minutter. Sil væsken.
-
3
Ha eggeplomme og krydderreduksjonen i en kjele eller en ildfast bolle (metall eller glass). Sett bollen over en mindre gryte med kokende vann (vannbad). Bollen må ikke berøre det kokende vannet. Visp til blandingen er luftig som eggedosis og begynner å tykne.
-
4
Tilsett det klarnede smøret i en tynn stråle under konstant visping. (Du kan helle direkte fra gryten, men stopp før melkepartiklene som har sunket til bunnen kommer med. De skal ikke brukes!) Dett vil føre til at sausen får en tykk og luftig konsistens. Ta kjelen/bollen opp fra vannbadet. Tilsett resten av den finhakkede estragonen. Smak til med sitronsaft (og ev. salt og pepper).