Tranebærstuffet kalkun med søtpotet- og marsmallowsgrateng

Tranebærstuffet kalkun med søtpotet- og marsmallowsgrateng

Kommentarer 4
  • Enkel
  • 200 min
Helstekt kalkun er en populær rett på mange norske nyttårsbord, men også til Thanksgiving. Med en søtpotetmos toppet med marsmallows får du en skikkelig amerikansk vri på kalkunmiddagen.

Ingredienser

Antall porsjoner

Søtpotet- og marshmallowsgrateng

3 kg søtpoteter
4 ss nøytral olje
4 ss sitronsaft
2 ts kanel
100 g TINE Meierismør
1 ts fingersalt
1 dl TINE Crème Fraîche Original
300 g marshmallows mini

Tranebærstuffing

200 g bacon
2 stk løk
2 stk hvitløksfedd
2 ss TINE Meierismør
1 l loff , i terninger
1 dl salvieblader
2 dl tranebær , tørkede
1 dl sitronsaft
1 ss appelsinskall
½ ts salt
½ ts pepper

Helstekt kalkun

1 stk kalkun
1 ss sitronskall , finrevet
½ ts salt
½ ts pepper
4 ss TINE Meierismør

Sjysaus

1 ss TINE Meierismør
2 ss hvetemel
7 dl hønsekraft
2 ½ dl hvitvin , tørr
3 ss tranebær- eller ripsgelé

Slik gjør du det

    1. Sett ovnen på 220 °C. Gni søtpotet med olje, krydre med salt og pakk i aluminiumsfolie. Bak i ovnen i ca. 1,5 time eller til helt myke.
    2. Del i to og skrap ut innmaten. Kast skallet. Bland sitronsaft, kanel, smør og salt med potet, og mos godt. Bland inn Crème Fraîche. Ha potetmosen over i form, ca. 34 x 20 cm, smurt med smør. Dryss over marsmallows og dekk til. Sett kaldt mens du lager kalkunen.
  1. Tranebærstuffing

    1. Del bacon i biter og stek i en varm panne. Finhakk løk og hvitløk og ha i pannen med smør. Fres til bacon er sprøtt og løken gyllen. Vend inn loffterninger, salvie, tranebær, sitronsaft, appelsinskall, salt og pepper.
  2. Helstekt kalkun

    1. Demp stekeovnen til 150 °C. Ta ut innmatposen inni kalkunen og legg til side. Tørk kalkunen godt, både inni og utenpå, legg i en stor ildfast form og fyll skroget med tranebærstuffing.
    2. Bland finrevet sitronskall, romtemperert smør, salt og pepper. Løft forsiktig på kalkunskinnet og dytt noe av smørblandingen innunder. Gni utsiden av kalkunen med resten.
    3. Bind opp fuglen ved å føre vingespissene bak på ryggen inn mot halsen. Slå en hyssing rundt begge vingene og stram til. Dette gjør at fuglen ligger stødig. Bind lårene sammen ved benknokene, gjerne med en løkke rundt stjerten slik at den foldes inn. Sett et steketermometer i den tykkeste delen mellom bryst og lår og dekk til med aluminiumsfolie.
      Rå kalkun med steketermometer og ferdig bundet
  3. Sjysaus

    1. Stek i ca. 1,5 time. Fjern folien og øs kalkunen med stekekraften hvert 15. minutt, og stek i ca. 1 time til eller til kjernetemperaturen viser 70-72 °C og kalkunskinnet er gyllent.
    2. Finhakk innmaten og fres i en gryte med smør til brunet, ca. 5 minutter. Strø på mel og rør et par minutter.
    3. Spe med kraft og vin under omrøring. La sausen koke i 5 minutter til tykk. Tilsett tranebærgelé og smak til med salt og pepper. Sil sausen om ønskelig. Hell i stekesjyen fra kalkunen og kok opp før servering.
    4. Sett ovnen opp til 220 C° og stek søtpotetformen i 10-15 minutter til marsmallows har smeltet og fått litt farge. Server til kalkun med stuffing og saus.
Tips!

Beregne ca. 500 g per porsjon og ca. 30 minutter steketid per kilo med kjøtt. La kalkunen hvile i minst 20 minutter før du skjærer i den.

Kommentar

Kommentarer

  • Linds

    12 måneder siden
    Enig med Nikka. Vokst opp i USA og aldri hatt søtpotet slik til Thanksgiving - men hver med sitt?? Vi koker søtpoteter hel med skrell og salt til nesten myk, skreller og deler i båter, legg i ildsfast form stor nok til et lag poteter. Ha på stykker med smør og brunt sukker som dekker. Bak til ferdig. Dryss over mini marshmallows og stikk under grillen til de er lett smeltet og brunet. Namm!

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      12 måneder siden
      Takk for at du deler dine erfaringer med oss, Linds :)

      Høres fantastisk godt ut! God matlaging.

      Kommenter  (0)


  • Nikka

    2 år siden
    I sweet potato casserole skal det være brunt sukker,juice enten tranebær eller appelsin Har aldri hatt verken olje creme fresh eller salt i, Serverer alltid det til thanksgiving??

    Kommenter  (1)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Nikka, Det finnes mange versjoner av stuffing og din versjon høres veldig god ut :) Kanskje du vil teste ut denne som er litt anderledess enn den vanlige du bruker ett år? God jul!

      Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat