Shepherds pai

Shepherd's pai

2
94
Enkel40 min
En britisk klassiker som har en stadig økende popularitet på norske middagsbord. Fyldig kjøttgryte av lam eller annen type kjøtt og med potetmos som gratineres på toppen.

Ingredienser

Antall porsjoner

  • 2 stk
    rødløk , hakket
  • 2 stilker
    stangselleri , hakket
  • 2 stk
    hvitløksfedd , finhakket
  • 2 stk
    gulrøtter , i terninger
  • 1 ss
  • 500 g
    kjøttdeig av lam, ev. av storfe, svin eller kylling
  • 2 ss
    worcestershiresaus
  • 2 ss
    tomatpuré
  • 1 ts
    tørket rosmarin
  • 1 ts
    salt
  • ½ ts
    pepper
  • 2 dl
    kjøttkraft
  • 1 ss
    hvetemel
  • 2 ss
    vann

Potetmos

Til servering

  • 2 ss
    finhakket persille

Slik gjør du det

  1. 1

    Sett stekeovnen på 220 °C. Del potet i små biter og kok mør i vann, ca. 15 minutter. Hell av vannet og mos godt med smør og kremfløte med en potetstapper eller gaffel til kremet konsistens. Tilsett salt, pepper og revet parmesan og rør godt. Smak til med salt og pepper.

Fyllet

  1. 2

    Fres hakket rødløk, selleri, hvitløk og gulrotterninger i smør i en stor panne på høy varme til mykt, ca. 3 minutter. Tilsett kjøttdeig og stek videre mens den hakkes i små biter, ca. 2 minutter.

  2. 3

    Rør inn Worchestershiresaus, tomatpuré, tørket rosmarin, salt og pepper. Tilsett oksekraft og la småkoke 3-4 minutter til sausen tykner. For å tykne sausen ytterligere, kan du røre sammen mel og vann og spe med litt og litt under omrøring til sausen tykner.

  3. 4

    Ha kjøttblandingen i en ildfast form og fordel potetmosen utover på toppen. Stek øverst i ovnen i 10 minutter eller til potetmosen er gyllen. Dryss med persille før servering.

    Tips

    Originalt er dette en rett som benytter seg av rester, så har du kokte grønnsaker eller potetmos fra dagen før, kan det erstatte de ferske.

Tips

Selv om denne retten opprinnelig lages med lammekjøtt, er det ingen ting i veien for å bruke kjøttdeig av storfe, svin eller kylling i stedet.

Del denne oppskriften: