Øl-braisert lammeskank
Lammekjøtt er noe av det beste vi har i Norge, og det finnes få ting som er bedre enn langtidskokte lammeskanker. Sammen med rotmos av poteter og sellerirot er dette perfekt søndagsmiddag!
Enkel•3 t 20 min•4 personer
Ingredienser
- 4 stykk lammeskank
- 3 ss TINE® Meierismør
- 8 stykk sjalottløk
- 1 stykk hvitløk
- 3 stykk gulrot
- 0.5 stykk purre
- 2 ss hvetemel
- 1 ss spisskummen
- 3 ss tomatpuré
- 1 boks hakkede hermetiske tomater
- 4 dl mørk øl
- 4 dl kraft
- 1 dl TINE® Kremfløte
- 2 kvist frisk rosmarin
- 2 stykk laurbærblad
- 1 ts pepper
- 1 ts salt
SELLERI- OG MANDELPURÉ
- 1 stykk sellerirot
- 300 g mandelpotet
- 1 dl TINE® Helmelk 3,5 % fett
- 1 dl TINE® Kremfløte
- 4 ss TINE® Meierismør
- 0.5 ts salt
- 0.5 ts pepper
Slik gjør du
1
Sett ovnen på 180 °C. Brun lammeskankene på alle sider i smør i en stor tykkbunnet kjele som tåler å stå i ovnen. Bruk gjerne en stor jerngryte. Sett til side.
2
Skrell og del sjalottløk i to, grovhakk hvitløk og del gulrot og purre i biter. Fres grønnsakene i smør i gryten til mykt, ca. 6 minutter. Dryss med mel og spisskummen og rør et par minutter. Ha i tomatpuré og rør godt i 1 minutt.
3
Tilsett tomat, øl, kraft, fløte, rosmarin, laurbærblad, pepper og salt. Kok opp, sett på lokk eller dekk med to lag aluminiumsfolie og sett gryten i ovnen. La stå i 2,5-3 timer eller til kjøttet faller av beinet.
4
Skrell sellerirot og potet og del i små biter. Kok møre i lettsaltet vann. Hell av vannet og la grønnsakene dampe av et par minutter. Mos med melk, fløte og smør til en grov puré. Smak til med salt og pepper.
TipsDet er også godt med kokte poteter eller mos av søtpotet, kålrot og kun potet.
TipsDu kan gjerne bytte ut øl med rødvin hvis du ønsker en mer klassisk variant.