Helstekt lammelår med ovnsbakte grønnsaker

Helstekt lammelår med ovnsbakte grønnsaker

1
 • Enkel
 • 180 min
En klassiker! Et helstekt lammelår med rotgrønnsaker og fløtegratinerte poteter, samler store og små til et festmåltid.

Ingredienser

2 ½ kg lammelår
2 ts salt
1 ts pepper
5 stk hvitløksfedd
4 kvister rosmarin
4 ss TINE Meierismør
4 stk gulrøtter
300 g rosenkål
10 stk sjalottløk
5 stk poteter
1 stk hel hvitløk

Fløtegratinerte poteter

10 stk poteter
1 stk løk i tynne skiver
½ stk purre i ringer
3 dl TINE Kremfløte , eller matfløte
1 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
1 ts salt
¼ ts nykvernet pepper
½ ts revet muskat (kan sløyfes)
100 g Jarlsberg® Revet

Sjysaus

1 stk sjalottløk
1 ss TINE Meierismør
1 dl hvitvin
3 dl kraft av lam
2 dl TINE Kremfløte

Slik gjør du det

  1. Sett ovnen på 125 °C. Gni lammelåret med litt smør, salt og pepper. Bruk en skarp kniv og stikk små snitt i kjøttet. Del hvitløkfedd i biter og stikk inn i snittene. Grovhakk rosmarin og gni godt inn i kjøttet, press gjerne noe ned i snittene også.
  2. Legg kjøttet over i en ildfast form med smør. Sett et steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet og stek til kjernetemperaturen er 65-70 °C for medium stekt og 75 °C for gjennomstekt.
   Tips

   Et lammelår på ca. 2,5 kg tar ca. 3 timer å steke. Tiden er veiledende og for å få perfekt resultat, er det viktig å bruke et steketermometer.

  3. Del gulrøtter i biter og sjalottløk og rosenkål i to. Skjær poteter i båter og hel hvitløk i to. Legg grønnsakene med kjøttet i den ildfaste formen den siste halvtimen av steketiden. La kjøttet hvile i 10 minutter før det skjæres i.
 1. Fløtegratinerte poteter

  1. Sett ovnen på 220 °C. Skrell potet og skjær i tynne skiver. Hakk løk og purre og kok med potetskiver, fløte og melk til potetene er møre, ca. 10 minutter. Tilsett salt, pepper og revet muskattnøtt. Ha over i en ildfast form og dryss over ost.
  2. Gratiner potetene midt i ovnen til osten er smeltet og gyllen, 15-20 minutter.
 2. Sjysaus

  1. Finhakk løk til saus og fres mykt i smør. Hell over hvitvin og kok til halvert. Tilsett kraft, inkludert stekesjyen fra den ildfaste formen, og fløte. Kok til sausen tykner og smak til med salt og pepper.
Tips

Skal du servere lammelår til fest, kan du spørre i kjøttdisken om de kan skjære vekk knoken på den tynne enden. Da ser det mer delikat ut.

Kommentarer

 • Frøydis Gundersen

  4 år siden
  Flott steik, men jeg synes man skal koste på seg å lage skikkelig saus basert på melbruning. Den fantastiske krafta brukes selvsagt. Har alltid syntes at sjy blir veldig snaut.

   (15)


Det er mye kjærlighet i god mat