Oppskrift på Helstekt lammelår med ovnsbakte grønnsaker
1

Helstekt lammelår med ovnsbakte grønnsaker

(120)
  • Utførelse

    Enkel
  • Tid

En klassiker! Et helstekt lammelår med rotgrønnsaker og fløtegratinerte poteter, samler store og små til et festmåltid.

Ingredienskalkulator

Antall porsjoner

6

Ingredienser

2 ½ kglammelår
2 tssalt
1 tspepper
5 stkhvitløksfedd
4 kvisterrosmarin
4 ssTINE Meierismør
4 stkgulrøtter
300 grosenkål
10 stksjalottløk
5 stkpoteter
1 stkhel hvitløk

Fløtegratinerte poteter

10 stkpoteter
1 stkløk i tynne skiver
½ stkpurre i ringer
3 dlTINE Kremfløte, eller matfløte
1 dlTinemelk® Helmelk 3,5 % fett
1 tssalt
¼ tsnykvernet pepper
½ tsrevet muskat (kan sløyfes)
100 gJarlsberg® Revet

Sjysaus

1 stksjalottløk
1 ssTINE Meierismør
1 dlhvitvin
3 dlkraft av lam
2 dlTINE Kremfløte

Slik gjør du det

    1. Sett ovnen på 125 °C. Gni lammelåret med litt smør, salt og pepper. Bruk en skarp kniv og stikk små snitt i kjøttet. Del hvitløkfedd i biter og stikk inn i snittene. Grovhakk rosmarin og gni godt inn i kjøttet, press gjerne noe ned i snittene også.

      Tips:

    2. Legg kjøttet over i en ildfast form med smør. Sett et steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet og stek til kjernetemperaturen er 65-70 °C for medium stekt og 75 °C for gjennomstekt.

      Tips:

      Et lammelår på ca. 2,5 kg tar ca. 3 timer å steke. Tiden er veiledende og for å få perfekt resultat, er det viktig å bruke et steketermometer.

    3. Del gulrøtter i biter og sjalottløk og rosenkål i to. Skjær poteter i båter og hel hvitløk i to. Legg grønnsakene med kjøttet i den ildfaste formen den siste halvtimen av steketiden. La kjøttet hvile i 10 minutter før det skjæres i.
  • Fløtegratinerte poteter

    1. Sett ovnen på 220 °C. Skrell potet og skjær i tynne skiver. Hakk løk og purre og kok med potetskiver, fløte og melk til potetene er møre, ca. 10 minutter. Tilsett salt, pepper og revet muskattnøtt. Ha over i en ildfast form og dryss over ost.
    2. Gratiner potetene midt i ovnen til osten er smeltet og gyllen, 15-20 minutter.
  • Sjysaus

    1. Finhakk løk til saus og fres mykt i smør. Hell over hvitvin og kok til halvert. Tilsett kraft, inkludert stekesjyen fra den ildfaste formen, og fløte. Kok til sausen tykner og smak til med salt og pepper.

Tips:

Skal du servere lammelår til fest, kan du spørre i kjøttdisken om de kan skjære vekk knoken på den tynne enden. Da ser det mer delikat ut.

Kommentarer