Helstekt lammelår med ovnsbakte grønnsaker
Enkel•180 min min
Ingredienser
Antall porsjoner
-
2 ½ kglammelår
-
2 tssalt
-
1 tspepper
-
5 stkhvitløksfedd
-
4 kvisterrosmarin
-
4 ss
-
4 stkgulrøtter
-
300 grosenkål
-
10 stksjalottløk
-
5 stkpoteter
-
1 stkhel hvitløk
Fløtegratinerte poteter
-
10 stkpoteter
-
1 stkløk i tynne skiver
-
½ stkpurre i ringer
-
3 dlTINE® Kremfløte , eller matfløte
-
1 dl
-
1 tssalt
-
¼ tsnykvernet pepper
-
½ tsrevet muskat (kan sløyfes)
-
100 g
Sjysaus
-
1 stksjalottløk
-
1 ss
-
1 dlhvitvin
-
3 dlkraft av lam
-
2 dl
Slik gjør du det
-
1
Sett ovnen på 125 °C. Gni lammelåret med litt smør, salt og pepper. Bruk en skarp kniv og stikk små snitt i kjøttet. Del hvitløkfedd i biter og stikk inn i snittene. Grovhakk rosmarin og gni godt inn i kjøttet, press gjerne noe ned i snittene også.
-
2
Legg kjøttet over i en ildfast form med smør. Sett et steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet og stek til kjernetemperaturen er 65-70 °C for medium stekt og 75 °C for gjennomstekt.
Tips
Et lammelår på ca. 2,5 kg tar ca. 3 timer å steke. Tiden er veiledende og for å få perfekt resultat, er det viktig å bruke et steketermometer.
-
3
Del gulrøtter i biter og sjalottløk og rosenkål i to. Skjær poteter i båter og hel hvitløk i to. Legg grønnsakene med kjøttet i den ildfaste formen den siste halvtimen av steketiden. La kjøttet hvile i 10 minutter før det skjæres i.
Fløtegratinerte poteter
-
4
Sett ovnen på 220 °C. Skrell potet og skjær i tynne skiver. Hakk løk og purre og kok med potetskiver, fløte og melk til potetene er møre, ca. 10 minutter. Tilsett salt, pepper og revet muskattnøtt. Ha over i en ildfast form og dryss over ost.
-
5
Gratiner potetene midt i ovnen til osten er smeltet og gyllen, 15-20 minutter.
Sjysaus
-
6
Finhakk løk til saus og fres mykt i smør. Hell over hvitvin og kok til halvert. Tilsett kraft, inkludert stekesjyen fra den ildfaste formen, og fløte. Kok til sausen tykner og smak til med salt og pepper.