Glasert skinkestek
Skinkestek som er glasert med honning og sennep, servert med en syrlig og søt stekesjy hører julen til. Lag gjerne en stor porsjon - da har du nydelig pålegg til julens mange frokoster.
Enkel•2 t 30 min•6 personer
Ingredienser
Sennep- og honningglaze
- 1 ss søt sennep
- 2 ss flytende honning
- 1 dl rødvinseddik
- 0.5 stykk appelsin, (kun saften)
- 1 ss brunt sukker
- 2 ss Dijonsennep
- 2 dl portvin, eller madeira
Skinkestek
- 2 kg skinkestek, (med svor)
- 0.5 ts salt
- 25 stykk nellikspiker
- 1 stykk løk
- 1 stykk gulrot
- 2 stykk laurbærblad
- 0.5 stykk appelsin
- 1 ts hel pepper
- 1 stykk kanelstang
Stekesjy
- 120 g TINE® Meierismør
- 0.5 stykk sitron
- 0.5 ts salt
- 0.25 ts pepper
Slik gjør du
1
Bland alle ingrediensene sammen.
Skinkestek
1
Skjær svoren av skinkesteken men la fettet være igjen. Krydder den godt med salt og pepper. Kutt fettet i 1 cm ruter, gni inn salt og sett en nellikspiker i hver rute.
2
Ha skinkesteken i en ildfast form. Legg løk, gulrot, laurbærblad, appelsin, pepper og kanelstang rundt steken. Hell over Sennep- og honningglaze. Dekk til steken med lokk eller aluminiumsfolie og stek på 150 °C til en kjernetemperatur på 72-76 °C, ca. 2, ½ time. La steken stå uten lokk den siste ½ timen og øs over stekesjyen jevnlig.
3
Kok poteter møre, ca.30 minutter.
Stekesjy
1
La steken hvile i 20 minutter før servering mens du lager stekesjyen og koker rosenkål. Sil stekesjyen som er i formen over i en kjele. Ta av fettet som legger seg på toppen med en øse og kok ned sjyen ca. 1/3 eller til god smak. Kutt smør i terninger og visp det inn i sjyen til slutt. Smak til med salt, pepper og litt sitron. Øs sjyen litt over steken og server resten ved siden av som saus.
2
Kok rosenkål i 3-4 minutter og server til skinkesteken sammen med poteter og grønnsaker.
TipsSett rester av steken kaldt og bruk til julefrokosten og server med waldorfsalat. Skjær steken i tynne skiver. Du kan også lage det som en forrett med litt pepperrotkrem, krutonger og salat.