Glasert skinkestek

Glasert skinkestek

2
 • Enkel
 • 150 min
Skinkestek som er glasert med honning og sennep, servert med en syrlig og søt stekesjy hører julen til. Lag gjerne en stor porsjon - da har du nydelig pålegg til julens mange frokoster.

Ingredienser

Sennep- og honningglaze

1 ss søt sennep
2 ss flytende honning
1 dl rødvinseddik
½ stk appelsin (kun saften)
1 ss brunt sukker
2 ss Dijonsennep
2 dl portvin eller madeira

Skinkestek

2 kg skinkestek (med svor)
½ ts salt
25 stk nellikspikre
1 stk løk
1 stk gulrot
2 stk laurbærblader
½ stk appelsin
1 ts hel pepper
1 stk kanelstang

Stekesjy

120 g TINE Meierismør
½ stk sitron
½ ts salt
¼ ts pepper

Tilbehør

1 kg potet
600 g rosenkål

Slik gjør du det

  1. Bland alle ingrediensene sammen.
 1. Skinkestek

  1. Skjær svoren av skinkesteken men la fettet være igjen. Krydder den godt med salt og pepper. Kutt fettet i 1 cm ruter, gni inn salt og sett en nellikspiker i hver rute.
  2. Ha skinkesteken i en ildfast form. Legg løk, gulrot, laurbærblad, appelsin, pepper og kanelstang rundt steken. Hell over Sennep- og honningglaze. Dekk til steken med lokk eller aluminiumsfolie og stek på 150 °C til en kjernetemperatur på 72-76 °C, ca. 2, ½ time. La steken stå uten lokk den siste ½ timen og øs over stekesjyen jevnlig.
  3. Kok poteter møre, ca.30 minutter.
 2. Stekesjy

  1. La steken hvile i 20 minutter før servering mens du lager stekesjyen og koker rosenkål. Sil stekesjyen som er i formen over i en kjele. Ta av fettet som legger seg på toppen med en øse og kok ned sjyen ca. 1/3 eller til god smak. Kutt smør i terninger og visp det inn i sjyen til slutt. Smak til med salt, pepper og litt sitron. Øs sjyen litt over steken og server resten ved siden av som saus.
  2. Kok rosenkål i 3-4 minutter og server til skinkesteken sammen med poteter og grønnsaker.
Tips

Sett rester av steken kaldt og bruk til julefrokosten og server med waldorfsalat. Skjær steken i tynne skiver. Du kan også lage det som en forrett med litt pepperrotkrem, krutonger og salat.

Kommentarer

 • Kokkeluren

  4 år siden
  Kan portvinen/madeiraen erstattes med noe annet hvis man ikke har de ingrediensene?

   (0)

  • Øyvind , stolt kokk og baker,

   4 år siden
   Hei, Du kan fint bruke andre råvarer istedenfor Portvin eller Madeira. Selv har jeg brukt Vår med eple og solbær (http://www.tine.no/merkevarer/v%C3%A5r/produkter/v%C3%A5r-eple-og-solb%C3%A6r)i en tilsvarende glaze, og det ble kjempegodt. Men du kan også bruke solbærsaft eller druejuice. Lykke til :)

    (4)


Det er mye kjærlighet i god mat