
Bidos
Den samiske nasjonalretten bidos, er en deilig gryte laget med reinsdyrkjøtt og grønnsaker. Bidos serveres både til hverdags og fest, og appellerer til store og små med sin milde smak.

Ingredienser
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
- 1
Del kjøtt i terninger og hakk løk. Brun dette med smør i en stor gryte i 2-3 minutter. Hell over vann.
- 2
Kok opp og la trekke på svak varme i ca. 40 minutter. Skum av underveis.
Tips
Ønskes en helt klar kraft kan den siles gjennom et klede. Fisk ut kjøtt og løk og sil kraften før kjøtt og løk has tilbake. Ønsker du en tykkere saus kan kraften jevnes med litt Maizena rørt ut i vann.
- 3
Del poteter, gulrot og purre i biter. Ha i gryten med laurbærblad og timian og kok opp. La småkoke til potetene er møre, ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper.
- 4
Server med godt brød med smør.
Tips
Ønsker du en kraftigere smak kan du erstatte noe av vannet med buljong.