Bidos

Bidos

2
107
Enkel65 min
Den samiske nasjonalretten bidos, er en deilig gryte laget med reinsdyrkjøtt og grønnsaker. Bidos serveres både til hverdags og fest, og appellerer til store og små med sin milde smak.

Ingredienser

Antall porsjoner

  • 600 g
    reinsdyrkjøtt , flatbiff
  • 1 stk
    løk
  • 2 ss
  • 1 ⅕ l
    vann
  • 4 stk
    poteter
  • 2 stk
    gulrøtter
  • ½ stk
    purre
  • 2 stk
    laurbærblader
  • 1 ts
    timian , tørket
  • ½ ts
    salt
  • ¼ ts
    pepper

Til servering

Slik gjør du det

  1. 1

    Del kjøtt i terninger og hakk løk. Brun dette med smør i en stor gryte i 2-3 minutter. Hell over vann.

  2. 2

    Kok opp og la trekke på svak varme i ca. 40 minutter. Skum av underveis.

    Tips

    Ønskes en helt klar kraft kan den siles gjennom et klede. Fisk ut kjøtt og løk og sil kraften før kjøtt og løk has tilbake. Ønsker du en tykkere saus kan kraften jevnes med litt Maizena rørt ut i vann.

  3. 3

    Del poteter, gulrot og purre i biter. Ha i gryten med laurbærblad og timian og kok opp. La småkoke til potetene er møre, ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper.

  4. 4

    Server med godt brød med smør.

Tips

Ønsker du en kraftigere smak kan du erstatte noe av vannet med buljong.

Del denne oppskriften: