Croque Monsieur

Croque Monsieur

3
21
Enkel20 min
Croque Monsieur er en fransk nasjonalskatt som serveres på bistroer overalt i Frankrike. Den er litt mer komplisert å lage enn andre ostesmørbrød, fordi du må lage en hvit saus, men strevet er så absolutt verdt det!

Ingredienser

Antall porsjoner

Sausen

Ostesmørbrødet

Slik gjør du det

 1. 1

  Sett ovnen på 180 °C og skru på grillelementet.

Sausen

 1. 2

  Smelt smør i en kjele, tilsett hvetemel og rør det sammen med en tresleiv til du får en gyllenbrun pasta. Hell i melken litt etter litt, mens du rører godt med en visp. Rør hele tiden og vær forsiktig med varmen så det ikke brenner seg.

 2. 3

  Når all melken er rørt inn og sausen er tykkflytende (tenk vaniljesaus) har du i revet ost. Fortsett å rør til osten har smeltet. Tilsett Dijon-sennep, muskat og smak til med salt og pepper. Saus ferdig!

Ostesmørbrødet

 1. 4

  Smør brødskivene godt med meierismør på én side og legg dem under grillen (ca. 4 cm under) med smørsiden opp, slik at smøret smelter og denne siden blir gyllenbrun og sprø.

 2. 5

  Ta ut skivene og smør de uristede sidene med Dijon-sennep, før du legger på skinken og osteskivene. Legg skivene sammen slik at ost og skinke havner i midten og de ristede sidene vender utover. Putt smørbrødet på en stekeplate og hell ostesausen som et lag på toppen.

 3. 6

  Sett smørbrødet ca 20 cm under grillen, slik at ostesausen blir brunet sakte mens hele smørbrødet varmes opp innvendig. Ostesmørbrødet er ferdig når toppen er gyllenbrun. Bon appetitt!

Tips

Når du skal lage ostesmørbrød med saus (f. eks restene av spaghetti-sausen fra i går) er det lurt å riste skivene. Fordelen med å riste under ovnsgrill fremfor brødristeren, er at du da kan velge om du bare vil riste en side, i tillegg til at du kan riste den med litt smør på, for ekstra crisp og smak.

Del denne oppskriften: